Teorii cu Privire la Patrimoniu

Extras din referat Cum descarc?

In sens economic, patrimoniul desemneaza totalitatea bunurilor ce constituie averea unei persoane.
In sens juridic, patrimoniul desemneaza totalitatea drepturilor si obligatiilor cu continut economic, evaluabile in bani, care apartin unei persoane.
In ceea ce priveste fundamentul juridic al patrimoniului, au fost elaborate urmatoarele teorii:
A) Teoria patrimoniului personalitate.
Intre persoana si patrimoniu exista o stransa legatura, incat patrimoniul imprumuta caracterele esentiale ale personalitatii, adica este indivizibil si neinstrainabil. Ideea de patrimoniu se deduce direct din aceea de personalitate. Patrimoniul este un atribut al personalitatii, este emanatia acestei si expresia puterilor juridice ale persoanei
In aceasta teorie , patrimoniul prezinta urmatoarele caractere:
- Numai persoanele pot avea patrimoniu, caci asa cum drepturile subiective nu pot exista fara o persoana, nici patrimoniul nu poate exista fara o persoana, patrimoniul fiind proiectarea personalitatii juridice asupra lucrurilor;
- Orice persoana are un patrimoniu, deoarece subiectul de drept are bunuri sau aptitudinea de a le dobandi;
- Persoana poate avea un singur patrimoniu si este indivizibil ca si persoana. Indivizibilitatea poarta atat asupra patrimoniului, ca universalitate juridica, universalitate de drept, cat si asupra elementelor lui componente in sensul ca dreptul de gaj general al creditorilor chirografari este indivizibil, astfel incat nu ar fi posibil ca unele bunuri sa fie afectate numai urmaririi de catre anumiti creditori chirografari cu excluderea altora. Se admite uneori ca patrimoniul nu este unitar.
- Patrimoniul nu poate fi despartit de persoana atata timp cat este in viata. Patrimoniul se poate transmite, in caz de deces, prin mostenire la succesorii universali sau cu titlu universal. Dar, elementele componente ale patrimoniului se pot transmite cu titlu particular, in timpul vietii persoanei.
Critica acestei teorii.
Aceasta teorie se bazeaza pe calitatea de persoana, pe subiectul de drept. Patrimoniul este, in aceasta conceptie, personalitatea juridica a omului in raport cu obiectele exterioare. Patrimoniul absoarbe personalitatea juridica a persoanei, este insasi puterea juridica a persoanei, se confrunta cu personalitatea juridica. De aici rezulta o serie de critici si in ce priveste caracterele generale ale patrimoniului astfel cum sunt prezentate de aceasta teorie. In primul rand, orice persoana are un patrimoniu nu din cauza ca acesta este o emanatie a personalitatii, ci pentru ca orice persoana are un minimum de bunuri, iar acesta nu exclude existenta unor fractiuni de patrimoniu independente de persoana titularului.
In al doilea rand, persoanele au un patrimoniu nu din cauza ca acesta este un atribut al personalitatii, ci pentru ca patrimoniul este o totalitate de drepturi si obligatii, iar acestea nu pot apartine decat persoanelor fizice sau juridice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii cu Privire la Patrimoniu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!