Teoria si Practica Asigurarilor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Aparitia asigurarilor este legata de necesitatea ca oamenii sa se ajute reciproc in cazul 
daunelor in permanenta crestere, iar a reasigurarilor pentru sprijinirea intre ei a celor care administreaza fondurile si activitatile de asigurare. 
Altfel spus este vorba de preluarea daunelor si a procesului de dezdaunare pe cat mai multe umere.
Asigurarea consta in protectia financiara pentru pierderi cauzate de o gama larga si 
variata de riscuri. 
Asigurarea are la baza un acord de vointa (contract) incheiat intre asigurator si asigurat, prin care asiguratorul ofera asiguratului protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat, obligandu-se sa acopere asiguratului contravaloarea daunelor (respectiv suma asigurata in cazul asigurarilor de viata) in caz de producere a acestor evenimente, in schimbul platii de catre asigurat a unei sume de bani, numita "prima de asigurare". 
Asigurarea are la baza un acord de vointa intre o persoana fizica sau juridica in calitate de asigurat si o persoana juridica in calitate de asigurator, prin care asiguratul cedeaza asiguratorului un risc sau o clasa de riscuri pentru care obtine protectia asiguratorului. 
Activitatea de asigurare este acea prestatie, care desemneaza, in principal oferirea, intermedierea, negocierea, incheierea de contracte de asigurare si reasigurare, incasarea de prime, lichidarea de daune, activitatea de regres si de recuperare, precum si investirea sau fructificarea fondurilor proprii si atrase prin activitatea desfasurata.
Esenta asigurarii consta in dispersia riscului. Asiguratul transfera asupra altei persoane pericolul pierderii financiare determinate de producerea unui eveniment.
Concepte cheie: tratate
-asigurarea; activitatea de asigurare; riscul; riscul asigurat; fenomnul asigurat; protectie financiara ; contract de asigurare; societate de asigurari; 
Tratarea subiectului:
Daca nu ar exista risc, nu ar exista asigurari. Riscul este obiectul oricarui contract de asigurare si reprezinta elementul specific al asigurarii. 
Riscul este un pericol, o primejdie la care sunt supuse bunurile, oamenii, afacerile si pentru care societatile de asigurari pot oferi protectie. 
Riscul reprezinta posibilitatea de producere a unei daune. 
A fost definit ca fiind orice situatie rezultata dintr-o activitate a unei organizatii capabila de producerea unei daune, vatamari, raspunderi civile sau impiedicarii dezvoltarii in termeni sociali, morali si financiari.
Riscul asigurat este fenomenul sau un grup de fenomene care odata produs(e) datorita efectelor sale obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului despagubirea sau suma asigurata. 
Notiunea de risc asigurat are, de regula, mai multe sensuri. 
Astfel, riscul asigurat este folosit in sensul de probabilitate a producerii fenomenului 
impotriva caruia se incheie asigurarea. 
Cu cat acest fenomen are o frecventa mai mare, cu atat este mai mare pericolul de producere a pagubei si apare mai necesara asigurarea.
Un alt sens pe care il are riscul asigurat este acela de posibilitate de distrugere (partiala sau totala) a bunurilor de unele fenomene imprevizibile, cum sunt: grindina, furtuna, incendiul, uraganul, seismul, ploile torentiale etc. 
In cazul asigurarilor de persoane, riscul asigurat este evenimentul neprevazut, dar posibil de realizat, care odata produs poate conduce, de exemplu, la pierderea totala sau partiala a capacitatii de munca a asiguratului. 
Fenomenul asigurat, care a fost deja produs, poarta denumirea de caz asigurat sau sinistru.
De asemenea, riscul asigurat mai poate fi intalnit si in sensul de proportie a raspunderii asumate de asigurator prin incheierea unei anumite asigurari.
Exista mai multe criterii de clasificare dupa cum urmeaza: 
a) dupa asigurabilitate: - riscuri pure; - riscuri speculative. 
b) dupa implicatiile si natura riscurilor: o riscuri fundamentale; o riscuri particulare. 
c) Din punct de vedere al teoriei managementului riscului, riscurile sunt 
de doua tipuri: o riscuri statice, considerate drept riscuri asigurabile deoarece producerea lor genereaza numai pierdere sau mentinerea status-ului; riscuri dinamice, identificate cu riscurile comerciale tipice care pot genera profituri sau pierderi, fiind deci neasigurabile. 
d) Ca abordare specifica, avand impact asupra asigurabilitatii, riscurile se 
pot clasifica in doua mari categorii: 1) riscuri asigurabile 2) riscuri neasigurabile (excluse)


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Riscurilor in Asigurari.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!