Teoria Personalitatii Criminale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Studiile efectuate in scopul explicarii tendintei criminale
3. Explicatiile psihanalitice ale infractionalitatii
a. Personalitatea freudiana
b. Fazele dezvoltarii personalitatii
c. Metode de controlare a nevoilor instinctuale
d. Complexul lui Oedip
e. Probleme legate de supraego
f. Lipsa mamei si infractionalitatea
g. Concluzii
4. Teoriile asimilatiei
a. Reflexul conditionat
b. Invatarea operativa
c. Invatarea sociala
d. Teoria alegerii rationale
e. Violenta din filme si de la T.V.
f. Teorii criminalitatii a lui Hans Eysenck
5. Trasaturile psihologice caracteristice criminalului
a. egocentrismul
b. labilitatea
c. indiferenta afectiva
d. indiferenta morala
6. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Termenul personalitate este folosit pentru a descrie temperamentul si atributele emotionale ale unui individ, care practic ii determina comportamentul. Este vitala apropierea de psihologie in incercarea de a surprinde si intelege comportamentul unui om, mai ales atunci cand se doreste estimarea viitoarelor sale actiuni.
In cazul infractorilor importanta personalitatii lor consta atat in descoperirea motivului pentru care au savarsit respectiva infractiune, in preconizarea unor viitoare infractiuni, cat si in individualizarea unei pedepse care sa reeduce cat mai bine infractorul. 
O buna intelegere a motivelor pentru care oamenii comit infractiuni ar putea conduce in timp la controlarea lor, si totodata la diminuarea numarului lor. Prima etapa in prevenirea criminalitatii este, deci, intelegerea acestui fenomen atat la nivel general, social, cat si la nivel restrans, particular. 
Conform unor teorii psihologice, in fiecare om se gaseste in stare latenta o anumita psihoza sau deviatie comportamentala, care, daca este stimulata, se poate dezvolta, conducand astfel la un comportament deviant, impins chiar pana la infractiune. Astfel, de la simpla paranoia se poate ajunge pana la piromanie sau chiar la crime in serie. 
Iata de ce studiul personalitatii umane si a conditiilor in care se dezvolta intentia criminala in mintea noastra este o problema stringenta, mai ales avand in vedere realitatea secolului pe care il traim, in care numarul crimelor comise creste alarmant in toate mediile sociale.
Lucrarea de fata isi propune un studiu comparat intre principalele teorii dezvoltate de psihologi privind personalitatea criminala, in scopul intelegerii si aplicarii lor directe in realitatea sociala existenta. 
2. Studiile efectuate in scopul explicarii 
tendintei criminale
De-a lungul anilor psihologii au dezvoltat sute de teste menite sa masoare amenintarile izvorate din personalitatea umana, incercand sa demonstreze ipoteza ca oamenii care au tendinta de a se comporta intr-o forma anti-sociala se pot distinge usor de oamenii normali. Astfel, s-au dezvoltat cateva forme de chestionare: unele ample, care masoara mai multe tipuri de dimensiuni ale psihicului si personalitatii umane, iar altele axate pe o singura latura ce trebuie studiata.
Cel mai cunoscut si impresionant test amplu este Minnesota Multiphasic Personality Inventory si include 550 de afirmatii pe care subiectii testati trebuie sa le aprobe sau sa le respinga, in functie de cum li se potrivesc lor sau nu. Scorurile se incadreaza in 10 categorii diferite, fiecare reprezentand un anume tip de personalitate. Raspunsurile la unele intrebari sunt mai usor de prevazut pentru infractori decat pentru oameni normali, rata densitatii fiind cam de 4 astfel de intrebari din 50. Acest test nu identifica insa doar probleme ce tin de delicventa ci si de noncomformism sau conflicte in viata de familie. 
In anii 50, doi cercetatori, Schuessler si Cressey si-au petrecut mai mult de 25 de ani studiind diferentele dintre personalitatile delicvente si cele non-delicvente. Dupa studii indelungate, au afirmat ca nu pot stabili o conexiune directa intre criminalitate si personalitate intrucat testele facute de ei sunt relative. Exista totusi dovezi ca oamenii susceptibili de infractiuni au un respect de sine mult mai mic decat ceilalti, dar acest fapt nu a putut conduce la o concluzie certa. 
Impulsivitatea a fost deseori atribuita celor susceptibili de a comite infractiuni intrucat s-a demonstrat ca cei ce au comis deja infractiuni sunt cu mult mai impulsivi decat oamenii normali. Totusi, acest lucru ar putea fi mai degraba legat de dorinta de a socializa pe care o au unii oameni, si nicidecum de a comite infractiuni. Este cunoscut faptul ca cei mai impulsivi criminali comit crimele in moduri si circumstante contradictorii fata de comportamentul lor previzibil. 
Deci testele de personalitate s-au dovedit a fi inutile in stabilirea unui grad inalt de diferente intre tendintele personalitatilor criminalilor fata de cele ale non-criminalilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Personalitatii Criminale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!