Teoria Organica a Lui Spencer

Cuprins referat Cum descarc?

1. Teoria evolutiei a lui C.Darwin: fundamentul teoriei organice a lui H.Spencer 3
2. Analogia dintre organismul social si organismul individual. 5
3. Adaptarea la viata sociala ca fundament al evolutiei omului 7
4. Cele doua regimuri de convetuire umana: militar si industrial 7
5. Principiul juridic fundamental 9
6. Principiul absolut al justitiei 10
7. Binefacerea ca coercitiv al justitiei 10
Concluzie 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

1. Teoria evolutiei a lui C.Darwin: fundamentul teoriei organice a lui H.Spencer 
Problema originii statului si dreptului, a cauzelor care au determinat aparitia lor, a preocupat gindirea umana inca din perioada antichitatii. In incercarea de a raspunde la intrebarea: cind si de ce au aparut statul si dreptul, care este sursa si fundamentul lor au fost gasite raspunsuri diferite. La diferite intervale, in diferite tari, au fost exprimate un numar extreme de mare si variate teorii si conceptii. Cu toate acestea, ele pot fi reduse la citeva esentiale, cele mai raspindite conceptii care au adus contributii la cercetarea unor sau altor aspecte ale fenomenului statului si dreptului sunt: teoria teologica, teoria patriarhala, teoria contractului social, teoria patrimoniala, teoria violentei, teoria organica (biologica), teoria rasiala, teoria materialista etc.
Teoria organica a aparut in secolul al XIX-lea, avindu-i ca reprezentanti de baza pe juristul elvetian Johann Kaspar Bluntschli, sociologul francez Auguste Borms, sociologul, filosoful englez Herbert Spencer. Dupa parerea lor statul este un organism social compus din oameni, tot astfel cum organismul animal se compune din celule.
Herbert Spencer, cum am mentionat, este unul dintre cei care si-a adus aportul la promovarea acestei teorii.
H. Spencer si-a fundamentat conceptia sa pe teoria evolutiei lui Charles Darwin, care dupa indelungate cercetari a ajuns la concluzia ca animalele, pentru a putea supravietui trebuie sa sustina o lupta cu mediul; orice fiinta vie trebuie sa faca un efort pentru a se afirma impotriva dificultatilor naturale, adica este o lupta pentru viata ("struggle for life"); ca urmare a acestei lupte,,unele dintre fiintele vii, adica cele mai adaptate, nu cele mai bune, supravietuiesc, iar altele, cel mai putin adaptate mediului, pier. Se face deci o alegere, o selectie naturala. Intreaga teorie darwinista se bazeaza pe doua principii: lupta pentru viata si selectia naturala. Ceea ce se intimpla individului, se intimpla deopotriva si speciei: prin efectul selectiei naturale, speciile se transforma, adaptindu-se incetul cu incetul conditiilor mediului, cele care nu se adapteaza, pier.
Darwin aplica aceste conceptii si la om. Omul, observa el, nu ar putea sa traiasca fara ajutorul semenilor sai; el este deci o specie sociala si sociabilitatea este una din conditiile lui de viata. In consecinta, individul neapt pentru a trai in societate este eliminat prin selectie, in vreme ce, cei mai adaptati sa convietuiasca in mod special, supravietuiesc. In acest fel se intareste, incetul cu incetul, instinctul social, care se identifica pentru Darwin, cu instinctul moral. Acest criteriu al sociabilitatii mai mari sau mai mici se verifica si in luptele dintre natiuni: daca se gasesc fata in fata doua popoare, dintre care unul este format din indivizi sociabili, capabili a se supune unei discipline comune si de a se sacrifica unul pentru altul, iar altul in schimb este compus din indivizi nesociabili, egoisti, incapabili de subordonare sociala si de sacrificiu disciplinat, primul va invinge. Astfel, rasele mai putin sociabile vor fi eliminate incetul cu incetul si instinctul social va tinde sa se raspindeasca in lume.
Pe baza acestor conceptii evolutioniste, Spencer a construit un sistem intreg de filosofie.
Potrivit lui Spencer, viata este un gigantic proces ritmic, o miscare continua de formatie si de descompunere. Sensul acestei miscari este ceea ce constituie evolutia, iar ea consista in mod mai precis dintr-o trecere de la omogen la heterogen, de la nediferential la diferential, de la incoerent la coerent. Societatea umana este asimilata unui organism biologic.
Doctrina lui Spencer se sprijina pe urmatoarele idei fundamentale:
o Sociabilitatea si moralitatea sunt conditii de viata pentru individ;
o Individul se adapteaza conditiilor sociale dupa principiul ereditatii;
o Morala, datoria, justisia devin, pe aceasta cale, instincte bazate pe experiente care au invatat generatia precedenta modul cel mai util de viata care i-a permis sa supravietuiasca. Spencer preconiza ca, in viitor, individul va fi perfect adaptat necesitatilor vietii sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Organica a Lui Spencer.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!