Teoria formelor fara fond

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Problema ,,formelor fara fond"
3. Teoria formelor fara fond
4. Concluzie


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Secolul al XIX-lea este secolul modernizarii societatii romanesti intr-un ritm extrem de rapid comparativ cu dezvoltarea pe cale organica a Occidentului. Prin urmare, problematica originalitatii si a identitatii proprii a culturii romanesti a aparut in ultimele decenii ale secolului. De asemenea, influentele straine devin obiectul decantarii. Odata cu aparitia operelor de valoare ale epocii apare si constientizarea identitatii culturale romanesti si dorinta redescoperirii spiritului autentic romanesc. Presiunea veacului i-a determinat pe romani sa accelereze procesul de modernizare si sa edifice alert cadrul institutional modern, ceea ce a dus, inevitabil, la existenta unor forme ce nu isi gaseau fondul intern. In acest sens, este descoperita problema formelor fara fond, problema explicitata si teoretizata de Titu Maiorescu drept Teoria formelor fara fond, o explicatie a starii nefaste a societatii romanesti din acea perioada . 
2. Problema ,,formelor fara fond"
Construirea precipitata a unui sistem institutional identic cu cel din Occident s-a datorat necesitatii de a infaptui cele doua mari urgente nationale: unirea si independenta.
Imprumuturile occidentale s-au manifestat decenii intregi in toate domeniile spiritualului si ale civilizatiei. Problema imprumuturilor franceze era caracteristica intregii spiritualitati romanesti, nu doar juridicului. Influentele franceze s-au resimtit atat in secolul al XIX-lea, cat si in prima jumatate a secolului XX atat pentru juristi ( P.P. Carp, P. Negulescu, C-tin G. Disseau, A. Radulescu, Al. Tilman- Timon), cat si pentru istorici, economisti, sociologi si filosofi ai culturilor. Adaptarea institutiilor prea moderne la societatea romaneasca inapoiata a reprezentat o mare problema, manifestandu-se, astfel, disfunctionalitati majore si ruptura brusca cu o traditie institutionala respectata de secole. 
In ceea ce priveste dreptul, ca parte a culturii romanesti, si influentele occidentale exercitate asupra lui, au existat opinii pro si contra acestui fenomen, insa vocile care s-au opus au fost cele mai multe, mai variate si mai pasionate. Contestarea si eliminarea actului de imprumut nu era luata in consideratie. Miza disputei o constituia traditia romaneasca in materie, ideea continuitatii institutionale, necesitatea dezvoltarii organice a unui popor sub toate aspectele sale. 
3. Teoria formelor fara fond
Cel care ofera o analiza a formelor fara fond ca o teorie a procesului de modernizare romaneasca este Titu Maiorescu, continuata si dezvoltata de M. Eminescu. Despre acest subiect au scris M. Kogalniceanu, A. Russo, I.L. Caragiale, N. Iorga, C. Radulescu- Motru, C. Stere, G. Ibraileanu, M. Manoilescu. Aceasta teorie face referire la numeroase aspecte, precum: lipsa de fundament intern pentru formele din afara, lipsa de constiinta a necesitatii fondului intern, pasoptismul, latinismul si etimologismul, precaritatea nivelului de pregatire politica a actorilor sociali si politici, lipsa burgheziei romanesti, patura superpusa, inadecvarea formelor moderne la situatia reala a taranimii, discrepanta dintre scop si mijloace, intre necesitati si posibilitati, diferenta dintre institutii importante si fondul intern, lipsa efortului de gandire proprie si actiune proprie, traditie si schimbare, deviere de la modelul clasic (occidental), etatismul, spirit critic, etc. Aceasta teorie nu se impotriveste progresului, ci doar reliefeaza nefunctionarea unor institutii politice, administrative, culturale, abordeaza modalitatile de constituire a institutiilor culturale si cele politice. Spiritul critic si de analiza a societatii romanesti afirmat de aceasta teorie nu era un simplu exercitiu stilistic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria formelor fara fond.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Universitatea Crestina Dumitru Cantemir, Analele Universitatii, Seria Stiinte Politice, Bucuresti, 2003: Prof. univ.dr. Constantin Schifirnet, Teoria formelor fara fond despre mentalitati si disfunctionalitati institutionale
2. Emil CERNEA, Emil MOLCUT, Istoria Dreptului si Statului Romanesc: Terminologia vechiului drept romanesc, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2013
3. P. NEGULESCU, Tratat de drept administrativ roman, vol. II, Bucuresti,1930


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!