Temeiul juridic al raspunderii contraventionale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere	3
1.Raspunderea contraventionala ca forma a raspunderii juridice.	4
1.2 Continutul Juridic al Contraventiei	6
2.Elementele Constitutive ale Contraventiei	9
3.Caracteristica contraventei in raport cu alte fapte antisociale.	13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Orice societate exista si evolueaza pe baza, unor regulii de conduita protejate de normele morale, de traditii, obiceiuri si de norme juridice. Ele formeaza un sistem ce reglementeaza raporturile sociale. In cadrul acestui sistem ce guverneaza societatea un rol important il au normele juridice inclusiv cele contraventionale care impun membrilor societatii un anumit comportament in raporturile pe care acestia le stabilesc cu semenii sau cu organismele sociale si a caror incalcare atrage dupa sine o anumita forma de raspundere juridica: penala, contraventionala, disciplinara sau civila. [6, p. 96-99]
Scopul acestei cercetari este de a explica importanta studierii temeiului juridic de atragere la raspundere contraventionala,si anume a contraventiei,ca specie de ilicit,generatoare a unei noi forme a raspunderii juridice (contraventionale), studierea si priceperea contraventionalitatii ca fenomen,a formelor si metodelor de combatere a ei.
Societatea, prin organele sale abilitate este in drept sa apere cele mai importante valori sociale,prin incriminarea acestor in norme juridice care sunt obligatorii pentru toti si pentru fiecare luat in parte.Orce incalcare,indiferent de natura ei atrage dupa sine raspunderea juridica.
Materiale si metode aplicate:In studiul dat a fost consultata literatura de specialitate,inclusiv alte carti,manuale,trate conform subiectului abordat.Pentru atingerea scopui au fost aplicate urmatoarele metode de cercetare stiintifica:analiza comparativa,analiza logica,sinteza.
1.Raspunderea contraventionala ca forma a raspunderii juridice.
4 inclusiv celei contraventionale decurge in mod obectiv din savirsirea unei fapte ilicite care naste dreptul statului de a aplica sanctiunea prevazuta de norma juridica incalcata si obligatia faptuitorului de a suporta consecinta faptei comise.
Raspunderea juridica este o institutie a dreptului alcatuita dintr-un ansamblu de norme care vizeaza exercitarea contringeri de stat prin aplicarea sanctiunilor juridice presoanelor care incalca ordinea de drept. [1,p.37-41]
In alta aceptiune, Furdui S. spune ca raspunderea juridica a fost si va ramine in vizorul savantilor juristi, find definita ca o parte integranta a raspununderii sociale ce intruneste complexul de drepturi si obligatii conexe care potrivit legii, se nasc ca urmare a savirsirii unei fapte ilicite si care constituie cadrul de realizare a constringerii de stat prin aplicarea sanctiunilor juridice in scopul asigurarii stabilitati raporturilor sociale si al indrumarii membrilor societatii in spiritul respectarii ordinei de drept. [4,p.101-105]
Orce incalcare (nerespectare) a normelor juridice atrage dupa sine raspundere juridica a persoanei care a savirsito,ce difera in functie de natura normei incalcate,caracteristica valorilor sociale protejate,pericolul social al faptei.
In functie de pericolul social al acestor incalcarii si de natura relatilor si intereselor lezate faptele ilicite se clasifica in infractiuni,contraventii,abaterii administrative si abateri disciplinare Fapta juridica generatoare de raspundere contraventionala se numeste contraventie ,care este un fenomen complex avind urmatoarelor aspecte:material,uman,social,moral-politic si juridic. [7,p.84]
-in aspect material,deoarece este o manifestare exterioara obiectiva a persoanei,apta sa produca modificari in realitatea obiectiva.
-in aspect social,deoarece este o activitatea periculoasa pentru valorile sociale si genereaza raporturi conflictuale intre subiectele raportului contraventional.
-in aspect moral-politic,deoarece da expresie atitudinii etice si celei civile fata de valorile social-juridice.
-in aspect juridic ,deoarece reprezinta o incalcare a obligatiei de conformare inserata in norma de stabilire si sanctionare a contraventiei,incalcare ce produce efecte juridice.
Insa stinta Dreptului Contraventional se ocupa numa-i de una dintre laturile fenomenului Contraventional de aspectul juridic ce reglementeaza conditile pe care trebuie sa le indeplineasca o fapta sociala pentru a fi considerata contraventie.
Deci conform cadrului legal,reprezinta contraventie fapta-actiunea sau inactiune-ilicita,cu un grad de pericol social mai redus decit infractiunea ,savirsita cu vinovatie ,care atenteaza la valorile sociale ocrotite de lege ,este prevazuta de CC, si este pasibila de raspundere juridica. [2,art.10]
De aici distingem urmatoarele trasaturi (elemente) de baza,si anume:
a) fapta (actiunea sau inactiunea)ilicita,prevazuta de norma materiala a dreptului contraventional.
b) pericolul social al faptei.
c)prevederea in legislatie a sanctiunii pentru fapta data (penalitatea)
d) culpabilitatea. [7,p514]
Trasaturile nominalizate constituie,de fapt,continutul juridic al contraventiei.
In mod logic,in lipsa a cel putin uneia dintre trasaturile (elementele) nominalizate,fapta comisa nu poate fi calificata drept contraventie,respectiv nu exista temei juridic pentru aplicarea sanctiunii contraventionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Temeiul juridic al raspunderii contraventionale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Barac L.Raspunderea si sanctiunea juridica.Bucuresti:Lumin-Lex,1997,520p.
2.Codul Contraventional al Republicii Moldova., adoptat la 16.01.2009 In: Monitorul Oficial Nr.3-6 art Nr :15 din 31.05. 2009.
3.Elena Comarnitcaia.Continutul Constitutiv al Contraventiei (partea I),in revista 1-2.2011.
4.FurduiS.Drept Contraventional:[man]/Sergiu Furdui;cop:Vitalie Coroban.-Ch:Cartier,2005(Tipogr.Balacran),247 p.
5.Gutuleac V.Drept Contraventional.Univ.libera Internationala din Moldova :-Ch.Ulim 2006 (Tipogr "Bons Offices") 
6.266 p.
7.Gutuleac V.Tratat de drept Contraventional.Chisinau:S.n.,(Tipog Centrala),2009,318 p.
8.Gutuleac Victor:Drept administrativ/Victor Gutuleac;coaut.:Elena Comarni'caia,Igor Spinu;Univ.Libera Intern.din Moldova,Inst. de Stiinte Penale si Criminologie Aplicata.-Chisinau:S.n.,2013 (I.S. F.E.-P."Tipografia Centrala"),597 p.
9.Iorgovan A.Tratat de drept administrativ.Vol.II.Editia a III-a restrucurata si adaugata.Bucuresti:Editura ALL Beck,2002, 626 p.
10.Preda Mircea.Curs de drept administrativ.Partea generala.Bucuresti:Casa editoriala Calistrat Hogas,1995,897 p.
11.Preda M.Drept Administrativ.Partea generala.Editiei revazuta si actualizata.Bucuresti:Lumina Lex,2000,389 p.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!