Tagada Paternitatii

Extras din referat Cum descarc?

Legatura juridica dintre un copil si tatal sau se numeste paternitate.
Personajul cheie in stabilirea filiatiei fata de tata este mama.
Proba paternitatii rezulta dintr-o ecuatie cu doua necunoscute: momentul conceptiei si autorul copilului.
Nici una din aceste imprejurari de fapt nu se poate sa fie in mod direct probata, ci numai prin intermediul unor fapte cunoscute, de unde legea, prin intermediul unor prezumtii, trage o concluzie. Cele doua prezumtii sint: cea legata de paternitate si prezumtia perioadei legale de conceptie.
Dupa ce s-a stabilit perioada legata de conceptie, urmeaza a se afla cine este tatal copilului.
Timp de milenii, legiuitorul l-a aflat prin intermediul unei prezumtii. Astfel, casatoria face sa se prezume coabitarea sotilor, adica existenta relatilor intime dintre acestia, si, pe cale de consecinta, nasterea copilului.
Cu alte cuvinte, intr-o formula simpla, exista o casatorie si o nastere, deci exista o paternitate.
Filiatia fata de tata rezulta din faptul conceptiei copilului.
Acest fapt se dovedeste prin prezumtia de paternitate, consacrata de art. 53 C. fam. in urmatorii termeni: Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Copilul nascut dupa desfacerea casatoriei, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.
Prezumtia de paternitate se aplica numai copiilor din casatorie.
Asa fiind, prezumtia de paternitate se intemeiaza pe existenta casatoriei si excluderea, datorita respectarii obligatiei de fidelitate dintre soti, a oricaror relatii extraconjugale.
Prezumtia de paternitate se leaga, in primul rind, de faptul nasterii copilului in timpul casatoriei (art. 53 alin. 1 C fam.). Pentru a beneficia de prezumtie se impune dovedirea filiatiei fata de mama si faptul ca aceasta, era casatorita la data nasterii copilului.
In cazul in care copilul a fost nascut in timpul casatoriei, acesta este considerat ca are ca tata pe sotul mamei, indiferent daca procreerea s-a realizat inainte sau dupa incheierea casatoriei.
Asa fiind, trebuie sa se faca dovada ca nasterea copilului a avut loc in perioada cit parintii sai erau casatoriti. Nu prezinta importanta faptul daca acestia erau despartiti in fapt. Sistemul admis de Codul familiei inlesneste stabilirea paternitatii fata de tata prin dovada simpla si usor de realizat, si anume, ca data nasterii copilului este ulterioara incheierii casatoriei.
Dar faptul incheierii casatoriei, ulterior conceptiei copilului, de catre barbatul care a cunoscut sarcina viitoarei soti, este cunoscut de legiuitor si asimilat, in acelasi timp, cu o recunoastere tacita a paternitatii copilului.
In acest sens, legea a interpretat doar atitudinea barbatului si a fundamentat stabilirea paternitatii pe imprejurarea implicita a recunoasterii tacite. In acest caz, prezumtia de paternitate poate fi considerata mai puternica decit ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tagada Paternitatii - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!