Tactica efectuării cercetării la fata locului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiune 2
2. Importanta 4
3. Pregatire 5
3.1. Asigurarea logistica si metodologica 6
3.2. Constituirea echipei de cercetare la fata locului 6
3.3. Componenta echipei de cercetare la fata locului 6
3.4. Deplasarea la fata locului 7
4. Desfasurarea cercetarii si fixarea rezultatelor 7
4.1. Masuri ce trebuie luate de catre primele persoane sosite la fata locului 7
4.2. Salvarea victimelor si asigurarea acordarii ajutorului medical 9
4.3. Asigurarea intangibilitatii locului faptei si luarea masurilor de conservare a urmelor si mijloacelor de proba 10
4.4. Identificarea si retinerea faptuitorului. Identificarea martorilor oculari si a altor persoane 12
4.5. Asigurarea participarii martorilor asistenti 13
4.6. Incunostintarea organului judiciar competent 14
5. Reluarea si repetarea cercetarii 14
6. Cercetarea la fata locului in jurisprudenta si practica judiciara 15
7. Bibliografie selectiva 18
Anexa 1 19
Anexa 2 22


Extras din referat Cum descarc?

Avand in vedere faptul ca in solutionarea procesului penal se utilizeaza in prezent cele mai avansate metode si mijloace tehnico-stiintifice, iar posibilitatile de cercetare ale laboratoarelor criminalistice sunt extrem de avansate, organele judiciare au obligatia profesionala si deontologica de a utiliza in mod corect metodele stiintifice de investigare a faptelor penale, de a aprecia si valorifica in deplina cunostinta de cauza rezultatele expertizelor criminalistice.
In consecinta, fiecare participant la realizarea actului de justitie trebuie sa fie avizat cu privire la metodele si mijloacele tehnico-stiintifice de clarificare a imprejurarilor in care a fost savarsita o infractiune, precum si de identificare a subiectilor faptei penale. Mijloacele tehnico-stiintifice sunt utilizate atat in cercetarea la fata locului, cat si in examinarile criminalistice de laborator, dar unele dintre aceste metode sau mijloace pot fi intalnite in ambele imprejurari. 
Din punct de vedere al activitatii procedurale, cercetarea la fata locului, cu tot caracterul ei auxiliar, are o semnificatie deosebita, de ea depinzand inclusiv identificarea autorului infractiunii.
1. Notiune
Concluziile desprinse dintr-o vasta jurisprudenta, arata ca autorii de specialitate sunt unanimi in a aprecia ca acest act initial de urmarire penala, cu o larga rezonanta in ansamblul preocuparilor consacrate solutionarii unor cauze penale presupune cunoasterea imediata, directa si completa a locului in care s-a comis infractiunea. 
In conformitate cu disp. art. 192 alin. (1) C.p.p. ,,cercetarea la fata locului se dispune de catre organul de urmarire penala, iar in cursul judecatii de catre instanta de judecata, atunci cand este necesara constatarea directa in scopul determinarii sau clarificarii unor imprejurari de fapt ce prezinta importanta pentru stabilirea adevarului, precum si ori de cate ori exista suspiciuni cu privire la decesul unei persoane." 
Se observa ca aceasta definitie este mult simplificata fata de cea data de dispozitiile art. 129 din vechiul C.p.p., care indica unele din activitatile care urmau sa fie efectuate cu ocazia cercetarii la fata locului (ex: descoperire, fixare, ridicari urme, audieri etc.), desi activitatile concrete care se impuneau a fi facute nu erau prestabilite sau obligatorii, ci erau rezultatul unor concluzii si convingeri rezultate dupa observarea si cunoasterea locului faptei.
Este de observat ca legiuitorul indica exact numai scopul cercetarii la fata locului, adica aflarea adevarului, lasand organului de urmarire penala libertatea de a alege activitatile concrete de cercetare directa, pentru clarificarea imprejurarilor pe care le considera importante in acest sens.
Cercetarile se fac in limitele permise ale normelor procesual penale, dar criminalistica elaboreaza regulile tactice care dau eficienta activitatilor desfasurate, realizandu-se in final, cunoasterea nemijlocita a locului faptei, descoperirea, fixarea si ridicarea urmelor precum si ascultarea martorilor, victimelor sau chiar a autorilor. 
In literatura de specialitate s-a considerat necesara o distinctie neta intre cercetarea la fata locului (denumita in occident si scena infractiunii) si locul savarsirii faptei, intrucat cercetarea la fata locului are o sfera mai larga, incluzand atat zonele apropiate locului propriu-zis al comiterii infractiunii, cat si alte locuri purtatoare de urme, care se refera la pregatirea si urmarile faptei, inclusiv caile de acces si de retragere a infractorilor. 
2. Importanta
Marea majoritate a autorilor din literatura de specialitate recunosc si subliniaza ca cercetarea la fata locului atat din punct de vedere procesual penal cat si criminalistic reprezinta un procedeu probator cu adanca semnificatie in aflarea adevarului. De rezultatele ei este conditionata nu numai directia, ci si finalitatea investigatiilor ce se efectueaza in cauza data. 
Sursa celor mai ample si mai fidele informatii o constituie locul unde faptuitorul si-a desavarsit activitatea criminala, locul unde s-au produs consecintele infractiunii sau se conserva date si urme legate de comiterea faptei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tactica efectuarii cercetarii la fata locului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1) BERCHESAN, Vasile, Cercetarea penala, Indrumar complet de cercetare penala, Editura Icar, Bucuresti, 2001;
2) BOSTINA, Pantelimon, VOINEA, Dan, Cercetarea la fata locului. Reconstituirea, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2009;
3) CIOPRAGA, Aurel, IACOBUTA, Ioan Alecu, Criminalistica, Editura Junimea, Bucuresti, 2001; 
4) CIOPRAGA, Aurel, Tratat de tactica, Editura Gama, Bucuresti, 1992;
5) IONESCU, Lucian, SANDU, Dumitru, Identificarea criminalistica, Ed. Stiintifica, Bucuresti;
6) KIRK, Paul Leland, Crime investigation, Physical Evidence and the Police Laboratory, Editura Interscience, New York, 1953;
7) MIRCEA Ion, Criminalistica, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2010;
8) PAL, Deri, Primele masuri la fata locului-  ,,Rendorsegi szemle"- 11 nov. 1960;
9) PALMIATTO, Michael J., Criminal Investigation, Editura Nelson-Hall Publishers, Chicago, 1996;
10) STANCU, Emilian, Investigarea stiintifica a infractiunilor, Curs de Criminalistica, Universitatea din Bucuresti, 1986;
11) STANCU, Emilian, Tratat de criminalistica, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2015;
12) SUCIU, Camil, Criminalistica, Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1972;
13) SWENSSON Arne, WENDEL, Otto Descoperirea infractiunilor. Metode moderne de investigatie criminala, Stockholm 1954;
14) THEODORU, Grigore, MOLDOVAN, Lucia, Drept Procesual penal, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1979;
15) VOLONCIU, Nicolae, Tratat de drept procesual penal, Editura Paideea, Bucuresti, 1994;
16) WELLS, H.G, Forensic sciences, Editura Sweet Maxwell, Ltd. Londra, 1969;
Resurse electronice:
https://www.ilegis.ro/
http://revistaprolege.ro/
http://revista.universuljuridic.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!