Succesiuni - Drept notarial

Extras din referat Cum descarc?

I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND MOSTENIREA 
NOTIUNE. FELURILE MOSTENIRII. CARACTERE JURIDICE
Notiune. In conformitate cu dispozitiile art. 953 din noul Cod civil, mostenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta.
Regulile care guverneaza mostenirea se aplica numai in cazul mortii unei persoane fizice, nu si in cazul incetarii existentei unei persoane juridice. Frecvent , in locul notiunii de "mostenire" se utilizeaza notiunea de "succesiune", care in materia dreptului de mostenire are acelasi inteles. 
De asemenea, acelasi termen de "mostenire" sau de "succesiune" este intrebuintat pentru a desemna insusi patrimoniul persoanei fizice decedate, care se transmite mortis cauza mostenitorilor sai , adica masa succesorala lasata de defunct. De exemplu, cu acest inteles se vorbeste despre "mostenirea lasata de defunct" sau "mostenirea vacanta" ori "mostenirea dobandita de mostenitori".
Persoana decedata, despre a carei mostenire este vorba, se numeste defunct sau de cujus (abreviere din formula dreptului roman is de cujus succesione agitur = cel despre a carui mostenire este vorba). Se mai utilizeaza si termenul de "autor" (autorul comun al mostenitorilor), iar in cazul mostenirii testamentare, de "testator". Persoanele care dobandesc patrimoniul defunctului se numesc "mostenitori" sau "succesori", iar in cazul mostenirii testamentare "mostenitori testamentari" sau "legatari". 
Felurile mosteniri. Potrivit art. 955 alin.1 din noul Cod civil, " patrimoniul defunctului se transmite prin mostenire legala, in masura in care cel care lasa mostenirea nu a dispus altfel prin testament ". Prin urmare, ca si in sistemul vechiului Cod civil roman, mostenirea este de doua feluri: legala sau testamentara.
Mostenirea este legala atunci cand patrimoniul defunctului se transmite in temeiul legii, catre persoanele, in ordinea si in cotele stabilite de lege. Ea are loc atunci cand defunctul nu a dispus de patrimoniul sau prin testament sau, desi a dispus, testamentul sau nu produce efecte, in total sau in parte. De asemenea, mostenirea este legala si atunci cand defunctul a lasat testament, insa acesta nu cuprinde dispozitii referitoare la transmiterea patrimoniului sau, ci numai alte dispozitii (de exemplu, referitoare la funeralii, numirea unui executor testamentar etc.). 
In literatura de specialitate, in locul notiunii de mostenire legala se mai foloseste uneori notiunea din dreptul roman " mostenire ab intestat", adica fara testament (persoana decedata fara a face testament) .
Persoanele care dobandesc mostenirea ab intestat sunt mostenitori universali, adica au vocatie la intregul patrimoniu succesoral chiar daca, in concret, exista o pluralitate de mostenitori. Mostenitorii legali nu pot avea vocatie numai la bunuri singulare, privite izolat (ut singuli), deci nu pot exista mostenitori legali cu titlu particular.
Mostenirea este testamentara atunci cand patrimoniul defunctului se transmite in temeiul vointei defunctului, exprimata in cuprinsul unui testament catre persoanele desemnate (instituite) de el ca legatari. 
Coexistenta mostenirii legale cu cea testamentara. Cele doua feluri de mostenire nu se exclud reciproc, putand coexista, imprejurare ce rezulta din dispozitiile art. 955 alin.2: "O parte din patrimoniul defunctului se poate transmite prin mostenire testamentara, iar cealalta parte prin mostenire legala".De exemplu, daca defunctul a dispus prin testament numai de o parte din bunurile sale, cealalta parte, de care el nu a dispus, se va atribui mostenitorilor legali; tot astfel, atunci cand legatele instituite depasesc cotitatea disponibila, daca exista mostenitori rezerva tari acestia vor culege rezerva succesorala in temeiul legii, iar legatari vor dobandi cotitatea disponibila, in temeiul testamentului; mai mult, ca si in sistemul vechiului Cod civil roman, una si aceeasi persoana poate dobandi efectiv o parte din mostenire in temeiul legii (ca mostenitor rezervatar), iar alta parte in temeiul testamentului (ca legatar) .In dreptul nostru, mostenirea legala este regula, insa aceasta poate fi inlaturata, in tot sau in parte, prin testamentul lasat de defunct. Mostenirea testamentara inlatura pe cea legala numai daca nu exista mostenitori rezervatari , iar defunctul a instituit prin testament legatari cu vocatie la intreaga mostenire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Succesiuni - Drept notarial.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Mihail Eliescu, Mostenirea si devolutiunea ei in dreptul RSR, Editura Academiei 1966
2. Mihail Eliescu ,Transmisiunea si imparteala mostenirii in dreptul RSR, Editura Academiei 1966 ;
3. F.Deak, Tratat de drept succesoral, Editia a II-a actualizata si completata, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2002 ;
4. M.Muresan, I.Urs, Drept civil. Succesiuni, Editura Cordial Lex Cluj-Napoca, 2006; 
5. D.Chirica, Drept civil. Succesiuni si testamente, Editura Rosetti Bucuresti, 2003 ; 
6. L.Stanciulescu, Drept civil. Partea speciala. Contracte si succesiuni, Editia a II-a, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2004 ; 
7. Eugeniu Safta-Romano, Dreptul de mostenire in Romania. Doctrina si jurisprudenta. Vol. I si II, Editura Grafix, Iasi, 1995 ;
8. Raul Petrescu, Drept succesoral. Mostenirea, devolutiunea si imparteala, Editura Oscar Print, Bucuresti; 
9. Dumitru Macovei, Drept civil. Succesiuni, Editura Chemarea, Iasi, 1993.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!