Succesiunea in Diferite State

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Institutia succesiunii in dreptul civil este menita sa asigure o continuitate a raporturilor patrimoniale, mai ales a celor cu privire la dreptul de proprietate in conditiile in care subiectii de drept , persoane fizice nu au o existenta vesnica. Institutia succesiuni, mai ales a celei legale vine sa reglementeze modul si ordinea de transmitere a patrimoniului persoanei fizice care se va stinge din viata succesorilor ei conform gradului de rudenie si claselor de mostenitori legali, vine sa stabileasca responsabilitatea acestora fata de datoriile defunctului astfel incit sa se asigure o siguranta juridica pentru creditorii care au intrat in raporturi patrimoniale cu persoana care lasa mostenire. Legea civila reglementeaza si situatiile in care nu exista mostenitori, nici legali, nici testamentari, astfel incit patrimoniul succesoral vacant sa nu ramina fara stapin - acesta va deveni statul in cazul mostenirii vacante, care va raspunde si el, in limitele activului succesoral, pentru datoriile defunctului.
Succesiunea testamentara ca si institutie speciala a dreptului succesoral exprima libertatea fiecarei persoane de a dispune de bunurile sale pentru cauza de moarte la discretia sa, fara vreo limitare decit cu ecceptia unor restrictii legale menite sa protetjeze interesele unor persoane apropiate ca grad de rudenie sau afiliate cu defunctul si care se afla intr-o stare de vulnerabilitate. Prin intermediul testamentelor persoana care lasa mostenire va putea sa puna in sarcina mostenitorilor indeplinirea unor gratuitati, actiuni sau activitati in favoarea unor anumite persoane sau in scopuri general utile. Aceste ultime doleante ale testatorului au capatat denumirea de legate in dreptul succesoral. Dar vom vedea ca testamentele nu au neaparat ca si scop transmiterea averii, patrimoniului testatorului, ele pot contine si alte dispoziotii, de exemplu, de dezmostenire sau de recunoastere a unui fapt. 
Practic vorbind, testamentul este o exceptie de la mostenirea legala, in sensul ca se aplica mai rar. Totodata, testamentul ca si act juridic unilateral se deoseebeste actul juridic de drept comun.
Ca institutie a dreptului civil, mostenirea are o legatura indisolubila cu dreptul de proprietate. Mostenirea este unul din modurile de dobindire a dreptului de proprietate si, ca orice transmisiune, asigura legatura dintre cel care lasa mostenirea, adica defunctul, si cel care primeste mostenirea, denumit successor sau mostenitor. Spre deosebire de alte moduri de transmitere a drepturilor si obligatiilor, mostenirea are anumite particularitati.
Evolutia succesiunii testamentare
Dreptul roman constituie originea reglementarii succesorale atat in sistemele de drept europene, cat si in cele care se inspira sau deriva din acestea. Desi pe parcursul evolutiei sale a suferit numeroase si profunde modificari pentru a ajunge la formele existente astazi, o analiza istorica inclusiv a acestor alterari ne conduce inevitabil inapoi in dreptul roman. 
Legea celor XII table instituie regula uti legassit, ita ius esto (ce s-a dispus prin testament sa fie considerat lege). Pater familias, singurul care are dreptul de a dispune asupra bunurilor familiale, detine, pana in primele timpuri ale republicii, libertate testamentara absoluta. Seful de familie, impreuna cu toti cei care traiau sub autoritatea sa (copiii, sotia, sclavii in oranduirea sclavagista) constituiau in fapt o comunitate de munca in scopul asigurarii traiului membrilor ei. Libertatea testamentara deplina ofera sefului de familie un mijloc de a mentine unitatea si disciplina grupului familial, avand puterea de a pedepsi prin exheredare sau a recompensa prin instituire de erede pe cei care urmau sa-i culeaga mostenirea. In aceasta forma a sa, dreptul succesoral isi fundamenteaza normele pe ratiuni de natura economica, constituind un sprijin pentru supravietuirea familiei.
Un vechi obicei roman indatoreaza pe testator sa lase rudelor apropiate cel putin o parte din bunurile mostenirii, in considerarea faptului ca patrimoniul familial reprezinta rezultatul muncii tuturor membrilor familiei. Aceasta obligatie, fiind de natura morala isi pierde din eficienta in noile conditii sociale. Precaritatea legaturilor de familie in ultima perioada a republicii si in vremea imperiului se reflecta in dezmosteniri scandaloase si instituiri de mostenitori determinate de adulari si coruptie.
In timp, pentru ca averea familiala sa ramana in marile familii, in statul roman, practica judiciara catalogheaza testamentul prin care defunctul nu lasa nimic rudelor apropiate ca fiind incompatibil cu cele mai elementare indatoriri morale - officium pietatis - si declara ca un astfel de testament nu poate fi decat opera unui nebun. Inca din acea perioada nebunii erau lipsiti de capacitate testamentara activa, iar testamentele acestora erau considerate nule, devolutiunea urmand cursul stabilit de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Succesiunea in Diferite State.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!