Subiectii Dreptului de Autor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
"Dreptul de autor" este o sintagma care defineste legislatia ce se refera la protectia operelor de creatie. Prin "opera de creatie" se intelege orice creatie intelectuala, incluzand aici atat lucrarile stiintifice si tehnice, cat si cele datorate imaginatiei: literatura, pictura, muzica, arhitectura, coregrafie etc). 
Dreptul de autor rezerva autorilor operelor de creatie dreptul exclusiv de a autoriza folosirea operei lor in orice mod. Prin aceasta se confera operelor de creatie calitatea unui bun care poate fi cedat sau transferat intr-un mod analog bunurilor materiale. 
Dreptul de autor cuprinde astfel doua acceptiuni :
1) Institutia de autor - privita ca totalitatea normelor care reglementeaza drepturile nascute din creatia intelectuala.
2) Drept subiectiv de autor - totalitatea drepturilor pe care le are creatorul unei opere literar-artistice ca urmare a realizarii operei.
Cele doua premize fundamentale pe care se bazeaza dreptul de autor se gasesc in drepturile fundamentale ale omului, consemnate ca atare in Declaratia universala a drepturilor omului: 
1. "Fiecare are dreptul la protectia intereselor morale si materiale ce decurg din orice productie stiintifica, literara sau artistica al carui autor este; 
2. Orice persoana are dreptul sa ia parte in mod liber la viata culturala a societatii, sa se bucure de arte si sa participe la progresul stiintific si la binefacerile ce rezulta de aici;" 
Din aceste premize decurg cele doua ratiuni importante care au condus la instituirea dreptului de autor. In primul rand pentru ca autorul sa poata ramane stapan pe folosinta care este data operei sale si sa poata pretinde, in aceasta calitate, o remuneratie.Recunoasterea drepturilor prevazute in prezenta lege nu prejudiciaza si nu exclude protectia acordata prin alte dispozitii legale.
Drept de autor - dreptul de proprietate intelectuala recunoscut persoanei fizice sau persoanelor fizice care au creat o opera originala de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, ori altor titulari legali, persoane juridice sau fizice. 
Dreptul de autor reprezinta ansamblul prerogativelor, inclusiv dreptul exclusiv de a reproduce, distribui, executa, afisa, sau de licenta, de care se bucura autorii ca rezultat al unui efort creativ independent cu referire la operele create; institutia dreptului de autor este instrumentul de protectie a creatorilor si operelor lor. Dreptul de autor apare automat odata cu creatia sau opera dar in cazul unei valorificari comerciale sau a unor dispute trebuie furnizate dovezi legale certe asupra momentului creatiei. 
Subiectii dreptului de autor
Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe este un act normativ de o amploare neobisnuita in dreptul nostru (154 articole), care incearca sa ofere solutii moderne ,,provocarilor" mai vechi sau mai noi ale dreptului de autor, incercand totodata sa asigure si alinierea legislatiei tarii noastre la legislatia UE. Tot in acest sens legea a suferit numeroase modificari prin Legea nr. 285/2004 prin aceste modificari introducandu-se sub protectie drepturi noi, neavute in vedere de legea de baza, precum si realizandu-se transpunerea in dreptul intern a normelor comunitare.
Legea face distinctia intre calitatea de autor al unei opere, pe de o parte, si aceea de subiect al dreptului de autor al unei asemenea opere, pe de alta parte.
Calitatea de autor nu o poate avea decat doar persoana fizica sau colectivul de persoane fizice care participa la realizarea operei, deoarece numai o persoana fizica este inzestrata cu inteligenta, capacitati fizice si sprituale, sensibilitate etc. trasaturi ce se reflecta in originalitatea operei create (originalitatea fiind o conditie esentiala pentru ca o opera de creatie sa beneficieze de protectie). Articolul 3 alin.1 din legea nr. 8/1996 precizeaza ca ,,este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera". 
Autor nu poate fi decat o persoana care depune o activitate creatoare, ceea ce presupune un minim de libertate creatoare si regasirea expresiei personalitatii autorului intr-o anumita forma; Nu poate avea calitatea de autor al unei opere cel care furnizeaza doar idea realizarii unei opera, neparticipand in nici un fel la materializarea in forma a ideii; cel care executa operatiuni strict tehnice sub supravegherea altei personane, cel care se lasa filmat in exercitarea activitatilor sale.
De indata ce opera de creatie a luat o forma concreta, chiar daca nu este terminata, autorul dobandeste dreptul de autor asupra operei realizate si, odata cu aceasta, calitatea juridica de subiect al dreptului de autor. Ea rezulta din prevederile art. 1 alin.1 din lege conform carora dreptul de autor (respectiv de titular al dreptului de autor ) asupra unei opere este recunoscut si garantat,, in conditiile prezentei legi" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Subiectii Dreptului de Autor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!