Subiectele secundare ale dreptului de autor

Extras din referat Cum descarc?

I. Distinctia dintre subiectele primare (originare) si subiectele secundare (derivate) ale dreptului de autor 
Este considerat subiect primar (originar) al dreptului de autor, autorul nemijlocit, creatorul unei anumite opere. Legatura pe care legea o realizeaza intre calitatea de autor si calitatea de subiect al dreptului de autor este relevata si de principiul adevaratului autor conform caruia, ca regula, beneficiaza de protectia legala a dreptului de autor persoana ce are calitatea de autor (si nu alta persoana) .
Calitatea de autor de opere apartine doar persoanelor fizice, deoarece numai acestea au calitati specifice creatorului (inteligenta, personalitate, forta creatoare, facultatea de a concepe, a gandi, a formula idei si a le expune intr-o forma originala ce poarta amprenta personalitatii autorului creator) .
Dar facem necesara distinctia dintre autor si subiect al dreptului de autor, care este persoana fizica sau juridica ce dobandeste drepturile de autor legate de nasterea unei opere protejate de lege si care are posibilitatea recunoscuta de lege sa pretinda celorlalte subiecte de drept sa nu incalce nici una dintre obligatiile corelative drepturilor subiective de autor .
Adevaratul autor este persoana care a creat opera si in favoarea careia sunt recunoscute, in principiu, drepturile morale si drepturile patrimoniale de autor. Prin prisma celor de mai sus, autorul este un subiect primar (originar) al dreptului de autor, iar dreptul de autor nu este complet decat atunci cand titularul sau are si calitatea de autor; atunci cand dreptul de autor apartine altei persoane decat adevaratul autor ii lipseste cel putin o prerogativa morala - cea privind calitatea de autor .
In aceste circumstante este considerat subiect secundar (derivat) al dreptului de autor persoana care a dobandit in virtutea unor anumite imprejurari anumite prerogative ale dreptului de autor, prerogative care, in mod normal, apartin autorului originar: succesorii autorului sau, in anumite cazuri, persoanele juridice.
Sunt situatii in care, ca o exceptie de la principiul adevaratului autor, calitatea de subiect al dreptului de autor, apartine, in temeiul legii, al unor acte juridice inter vivos sau mortis causa, altor persoane decat celei ce are calitatea de autor. Aceste exceptii sunt prevazute in art. 3 alin. (2) si (3) din lege. 
Aceste persoane reprezinta subiecti secundari (spre deosebire de autori care sunt subiecti originari), ai dreptului de autor. 
Deducem ca subiectele secundare ale dreptului de autor se circumscriu urmatoarelor cazuri :
- succesorii in drepturi ai autorilor. Acestia exercita unele prerogative ale dreptului de autor, in care se includ si unele drepturi morale, drepturile patrimoniale fiind recunoscute in persoana lor pe durata limitata;
- cesionarii conventionali ai drepturilor patrimoniale. Acestia exercita drepturile transmise prin contract, in limitele si pe durata convenita intre cedent si cesionar;
- cesionarii legali ai drepturilor de autor. Este cazul autorilor de opere realizate in cadrul unor obligatii de serviciu, cand drepturile patrimoniale de autor se exercita de angajatori;
- organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Acestea gestioneaza drepturile patrimoniale de autor, dar, in anumite conditii ele pot exercita si unele drepturi morale;
- in cazul operelor colective dreptul de autor apartine si se exercita de catre persoana fizica sau juridica din initiativa, sub responsabilitatea si sub numele careia a fost creata;
- in cazul operelor aduse la cunostinta publica sub forma anonima sau sub pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercita decatre persoana fizica sau juridica ce o face publica avand consimtamantul autorului, atat timp cat autorul nu-si dezvaluie identitatea. Subiectii secundari exercita numai unele prerogative ale dreptului de autor, din randul acestora lipsind, in toate cazurile dreptul la calitatea de autor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Subiectele secundare ale dreptului de autor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!