Studiu comparativ privind autoritatile de justitie constitutionala in unele state europene

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat 
The study analyzes the functioning method and structure of the constitutional courts in states with an old democratic system and states with a new democratic system.Also this paper studies relations of the constitutional authorities with the other state powers.After the analysis we noticed how the constitutional authorities excersise control over the legal norms and effects of the decision they make.
Cuvinte-cheie : constitutie, controlul de constitutionalitate, legilor, efecte, curtea constitutionala, 
1.Notiunea si necesitatea controlului de constitutionalitate
Intr-un stat de drept, baza legala a tuturor normelor juridice se afla in Constitutie, care reprezinta actul fundamental. Constitutia asigura prin normele sale fundamentul unui sistem juridic adecvat care ajuta la buna functionare a relatiilor dintre guvernanti si guvernati, garantarea drepturilor si indatoririlor fundamentale , stabilirea raporturilor dintre cetateni si autoritatile publice, implicatiile puterilor statului si raporturile dintre acestea. In consecinta, garantia suprematiei Constitutiei devine un reper esential pentru statul de drept, aceasta fiind asigurata de Curtea Constitutionala care exercita un control amanuntit asupra mecanismelor statului de drept, pentru a inlatura orice efecte contrare dispozitiilor constitutionale.
Pentru ca actul fundamental sa nu ramana doar o declaratie de principiu, trebuie realizat controlul de constitutionalitate de catre un organ independent, altul decat cel care a elaborat norma juridica. Din punctul de vedere al naturii juridice, practica controlului constitutionalitatii legilor se regaseste in principiul legalitatii, fapt ce sustine necesitatea elaborarii unor acte normative in conformitate cu o procedura bine determinata si a Constitutiei.
Conform teoriei separatiei puterilor in stat, la inceput, controlul de constitutionalitate a fost atribuit autoritatilor clasice: puterii legislative, executive si apoi celei judecatoresti. La inceput controlul constitutionalitatii legilor a revenit puterii legislative care dobandeste legitimitate prin votul popular, de unde si idea ca numai poporul are drept de control asupra modului in care Parlamentul isi exercita functia legislativa. 
Din perspectiva unor autori verificarea constitutionalitatii legilor ar fi "o naivitate politica sa se creada ca Parlamentul va anula o lege votata de el, pentru motivul ca alta instanta a declatat-o neconstitutionala."[ I. Muraru, 1998, p. 29.] In calitatea sa de "unica autoritate legiuitoare a tarii" este imposibil sa isi recunoasca singura propriile greseli, erori sau interese politice pe care numai parlamentarii le cunosc.
In cazul in care controlul constitutionalitatii legilor revine puterii executive, s-ar incalca principiul separatiei puterilor in stat deoarece puterea executiva se supune legii, o executa sau creeaza cadrul executarii ei. Chiar daca autoritatile executive ar emite norme juridice primare , aceastea nu ar putea modifica legile emise de organul legislativ decat cu acordul legislativului.
O a treia varianta de control al constitutionalitatii legilor este reprezentata de instantele judecatoresti. Acest fapt este justificat prin misiunea judecatorilor de a interpreta si aplica legea cu impartialitate. De asemenea, prin transparenta procedurii judiciare care are caracter public in cazul dezbaterilor, obligatia de motivare a sentintelor si contradictorialitatea, se determina o buna si corecta solutie.
Asadar, exista si argumente impotriva controlului judecatoresc al constitutionalitatii legilor, prin care statul trebuie sa fie singurul sau judecator. 
Justificat sau contestat teoretic, s-a impus controlul judecatoresc al legilor in urma celebrului caz american Marbury vs Madison, din 1803 , prin care acest tip de control nu a fost atribuit Curtii Supreme de catre Constitutia S.U.A.[Ionescu Cristian,1998, p. 29.]
In concluzie, incredintarea controlului constitutionalitatii legilor in mainile celor trei puteri ale statului, ar produce disfunctionalitati in mecanismele principiului separatiei puterilor, in echilibrul si colaborarea puterilor in stat.
2. Formele controlului de constitutionalitate
Solutia optima, este aceea de a incredinta controlul constitutionalitatii legilor unei autoritati specializate, Curtea Constitutionala, instituind astfel o jurisdictie pentru a se ocupa special si exclusiv de contenciosul constitutional.Controlul de contritutionalitate se realizeaza in doua moduri:anterior si posterior.[ Louis Favoreu, 1986, p.3.]
Doctrina juridica a clasificat controlul constitutionalitatii legilor dupa anumite criterii. Un prim criteriu ce este prevazut in mod expres in actul fundamental, face referire la controlul explicit si controlul implicit. Putem face trimitere la un control explicit doar atunci cand este prevazut in Constitutie si indica organul competent sa exercite acest control. In cazul unui control implicit, actul fundamental nu trimite in mod expres la un control de constitutionalitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu comparativ privind autoritatile de justitie constitutionala in unele state europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Consiliul Constitutional al Frantei, http://www.conseil-constitutionnel.fr/conseil-constitutionnel/english/presentation/general-presentation/general-presentation.25739.html 
2.Curtea Constitutionala a Republicii Albania, http://www.gjk.gov.al/web/Guarantor_of_the_Constitution_89_2.php 
3.Curtea Constitutionala a Republicii Bulgaria, http://www.constcourt.bg/en/Home/AboutCourt 
4.Curtea Constitutionala a Romaniei, https://www.ccr.ro/Rol-i-atribuii 
5.Curtea Constitutionala a Romaniei, https://www.ccr.ro/Structura-Curtii-Constitutionale 
6.Curtea Constitutionala a Romaniei, https://www.ccr.ro/Statutul-judecatorilor 
7.Curtea Constitutionala a Romaniei, https://www.ccr.ro/Controlul-constituionalitii-legilor-nainte-de-promulgare 
8.Curtea Constitutionala a Republicii Moldova, http://www.constcourt.md/pageview.php?l=ro&idc=12&t=/Prezentare-generala/Rolul-i-atributiile 
9.Favoreu Louis, Les Cours constitutionnelles, Presses Universitaire de France, 1986.
10.Justitia Constitutionala: Functii si raporturile cu celelalte autoritati publice; Raport national pentru cel de-al XVlea Congres al Conferintei Curtilor Constitutionale Europene, prezentat de Curtea Constitutionala a Republicii Albania, http://www.ccr.ro/ccrold/congres/ALBANIA%20ro.pdf
11.Iancu, Gheorghe , Drept constitutional si institutii politice, editie revizuita si adaugita, editura Universul Juridic, Bucuresti, 2015.
12.I. Muraru, M. Constantinescu, citat dupa Hans Kelsen La garantie jurisdictionelle de la Constitution in "Revue du droit Public et de la Science Politique en France et a l`Entranger", 1928.
13.Ionescu Cristian, Dezvoltarea constitutionala a Romaniei. Acte si documente 1941-1991, editura Lumina Lex , Bucuresti, 1998.
14.Prof. Stoichev, Krassen, Justitia Constitutionala: Functii ti raporturile cu celelalte autoritati publice; Raport national pentru cel de-al XVlea Congres al Conferintei Curtilor Constitutionale Europene, prezentat de Curtea Constitutionala a Republicii Bulgaria , http://www.confeuconstco.org/reports/rep-xv/BULGARIA%20ro.pdf 
15.Tanase Alexandru , Control prealabil al constitutionalitatii legilor, publicat pe www.tanase.md/controlul-prealabil-al-constitutionalitatii-legilor/ , 2014.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!