Studiu Comparat Privind Executarea Silită în Republica Moldova și România

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
II. Comparatie a procedurii de executare silita in Republica Moldova si Romania
III. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Executarea silita reprezinta o procedura reglementata de lege prin care se asigura, cu ajutorul fortei de constrangere a statului, realizarea drepturilor creditorului in cazul neindeplinirii de buna voie a obligatiilor corelative in sarcina debitorului.
In opinia unor doctrinari romani executarea silita reprezinta o procedura legala prin mijlocirea careia titularul unui drept subiectiv recunoscut printr-un titlu executoriu, constrange cu ajutorul organelor de stat competente pe cel care i-a incalcat dreptul sa execute prestatia specificata in titlu, asigurandu-se astfel respectarea dreptului si restabilirea ordinii de drept incalcate.
Prin executarea silita se transpune in viata hotararea judecatoreasca, adica se realizeaza dreptul in concret.
Executarea silita este faza finala si distincta a procesului civil, de asemenea fiind si una din formele de manifestare a actiunii civile, aceasta este caracterizata de doua mari trasaturi: 
o in primul rand executarea se intinde numai asupra bunurilor debitorului si
o in al doilea rand executarea se face astfel incat sa-si atinga scopul fara sa impovareze excesiv pe debitor (inlesniri de plata, cote urmaribile, etc.).
Executarea silita este faza procesului civil in cadrul careia creditorul isi poate realiza in mod efectiv drepturile statornicite intr-un titlu executoriu, prin constrangerea patrimoniala a debitorului.
Executarea silita nu poate fi conceputa fara participarea partilor principale si a organelor de urmarire silita, iar, in anumite conditii, apare indispensabila si participarea instantei de judecata. Partile, adica creditorul si debitorul, precum si organele de executare sunt participanti procesuali indispensabil in aceasta faza a procesului civil.
II. Analiza comparata a executarii silita in Republica Moldova si Romania
Executarea silita are scopul de a face posibila realizarea efectiva a dreptului subiectiv si in cazurile de impotrivire a debitorului la indeplinirea obligatiei cuprinse intr-un titlu executoriu. Pentru ca realizarea executarii silita sa fie cat mai eficienta, aceasta este reglementata de lege si anume in Republica Moldova executarea silita este reglementata de Codul de Executare, pe cand Romania nu are un asemenea cod, procedura de executare fiind reglementate prin includerea in Codul de Procedura Civila a cartii a V-a - Despre executarea silita.
In comparatie cu legislatia Romaniei care nu are o definitie expresa a executarii silite, Codul de Executare al Republicii Moldova are o definitie in acest sens si conform art. 10, alin. (1) aceasta reprezinta un ansamblu de masuri prevazute de Codul de Exucutare, prin care creditorul realizeaza, prin intermediul executorului judecatoresc, cu concursul organelor de stat abilitate, drepturile sale, recunoscute printr-un document executoriu, daca debitorul nu-si indeplineste benevol obligatiile.
Codul de executare al Republicii Moldova art. 1 - 9 prevede principiile de baza care guverneaza intreaga procedura de executare, pe cand in Codul de procedura civila a Romaniei aceste prevederi lipsesc.
Legislatia Romaniei prevede in art. 613, alin. (1), Cod de procedura Civila prevede ca obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu se aduce la indeplinire de bunavoie. Legislatia Republicii Moldova nu are o prevedere expresa in acest, insa prin dispozitiile art. 60, alin. (3) al Codului de Executare prevede obligatia executorului judecatoresc ca in termen de 3 zile de la primirea documentului executoriu, sa emita o incheiere cu privire la intentarea procedurii de executare, pe care o expediaza partilor in procedura de executare in cel mult 3 zile de la emitere, prin aceasta propunand debitorului de a executa benevol in termen de 15 zile documentul executoriu, de aici rezulta ca si conform legislatiei Republicii Moldova debitorul are posibilitatea de a executa documentul executoriu benevol. 
Legislatia Republicii Moldova nu prevede expres care obligatii pot fi obiect al executarii silite, pe cand legislatia Romaniei in art. 619, alin. (1), Cod de Procedura Civila prevede ca pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosintei acestuia, desfiintarea unei constructii, plantatii ori altei lucrari sau in luarea unei alte masuri admise de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparat Privind Executarea Silita in Republica Moldova si Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. CODUL DE EXECUTARE AL REPUBLICII MOLDOVA, nr. 44 din 24.12.2004, publicat la 03.03.2005 in Monitorul Oficial Nr. 34-35;
2. CODUL DE PROCEDURA CIVILA AL ROMANIEI, din 01/07/2010, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 485 din 15/07/2010;
3. LEGE privind executorii judecatoresti nr. 113, din 17.06.2010, publicat la 23.07.2010 in Monitorul Oficial Nr. 126-128;
4. Legea nr. 188 din 01/11/2000 referitoare la executorii judecatoresti, actualizata si pusa in aplicare prin Legea nr. 76/2012 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 365 din 30/05/2012 de la data de 15.02.2013;
5. Ioan Les, Tratat de drept procesual civil, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2008;
6. Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, Drept procesual civil, Editura CH Beck,Bucuresti, 2005;
7. Ion Deleanu, Tratat de procedura civila, Editura All Beck, Bucuresti, 2007


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!