Structura Parlamentului Bicameralism vs Monocameralism

Cuprins referat Cum descarc?

Structura Parlamentului 3
Bicameralismul in optica Constitutiei Romaniei din 1991 3
Bicameralismul in baza legii de revizuire a Constitutiei din 2003 4
Bicameralism Vs. Unicameralism 5
Argumentele unicameralismului 5
Argumentele bicameralismului 5
Biobliografie 7


Extras din referat Cum descarc?

STRUCTURA PARLAMENTULUI
- Din punctul de vedere al structurii, parlamentele contemporane sunt de doua feluri: monocamerale si bicamerale. 
- Bicameralismul poate fi definit ca un sistem de organizare in care puterea legislativa este divizata in doua camere. 
- Monocameralismul predomina in statele Europei de Nord, dar intalnim astfel de parlamente si in Grecia si Portugalia. 
- Majoritatea statelor europene, insa, au optat pentru parlamente bicamerale. 
- Bicameralismul este solutia structurala fireasca pentru statele federale. In aceste state, a doua camera reprezinta statele componente. De obicei ales in diferite metode, districte, si/sau termen cu scopul de a limita pericolul instaurarii unei legislaturi tiranice.
Bicameralismul in optica Constitutiei Romaniei din 1991
- In Comisia de elaborare a proiectului Constitutiei s-a impus de la bun inceput , ideea alegerii unui Parlament bicameral, revenire asadar, la formula Parlamentului traditional al Romaniei din perioada moderna. 
- Este de subliniat insa ca in Comisie s-a discutat solutia unui Parlament unicameral, idee care a fost tot timpul prezent a ca optiune in randul expertilor, dar si a oamenilor politici in frunte cu Ion Iliescu.
- Legiuitorul constituant din 1991 a optat pentru varianta unui bicameralism cvasi-egalitar, care a generat numeroase critici in literatura de specialitate.
- Dintre argumentele formulate in cadrul dezbaterilor din Adunarea Constituanta in favoarea structurii bicamerale a parlamentului, Ioan Muraru si Mihai Constantinescu retin: 
- ,,necesitatea de a se evita ,,dictatul Parlamentului";
- ,,o lege analizata de mai multe persoane, constituite in doua Camere diferite, da o garantie in plus";
- ,,asigurarea unor garantii suplimentare pentru aplicarea principiilor democratice si eliminarea unor greseli in activitatea uneia sau alteia din Camere" etc.
Bicameralismul in baza legii de revizuire a Constitutiei din 2003
- Aproape toata lumea - de la liderii de partide, atat de la guvernare, cat si din opozitie, pana la omul de strada - a ajuns la concluzia ca sistemul bicameral al Romaniei, consacrat prin Constitutia din 1991, este ineficient, este greoi si ca trebuie perfecttionat.
- Astfel, in protocoalele politice incheiate dupa alegerile din 2000, ca baza de pornire in procesul de revizuire a Constitutiei, unda dintre temele asupra careia s-a convenit, de la bun inceput, a fost tema delimitarii atributiilor celor doua Camere, asociata cu tema stabilirii unor criterii distincte pentru desemnarea acestora.
- Legea din 2003 de revizuire a Constitutiei a dorit sa simplifice procedura de legiferare si in acest context, sa realizeze o mai clara departajare a atributiilor Camerelor.
- Este de marcat citatul urmator din studiul prof. Tudor Dragan:
- In cele din urma, voind sa imbunatateasca un sistem bicameral care, desi functiona destul de greoi, dar totusi functiona cu respectarea principiilor democratice, 
- Constitutia revizuita instaureaza un sistem care se pretinde bicameral, dar functioneaza in mod curent ca un sistem unicameral, condamnat sa incalce, prin anumite aspecte ale lui, cele mai elementara principii ale regimului parlamentar si care cupride in sine pericolul producerii in viitor a unor grave disfunctionalitati in infaptuirea activitatii legislative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Parlamentului Bicameralism vs Monocameralism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!