Stingerea obligatiilor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Singerea obligatiilor
2. Modurile de stingere a obligatiilor per exceptionem
a. Compensatio
b. Pactum de non petendo
c. Transactio
d. Praescriptio temporalis
e.  Ajungerea la termenul extinctiv
f. Implinirea conditiei extinctive
3. Modurile de stingere a obligatiilor ipso jure
a. Solutio (plata)
b. Confusio (confuziunea
c. Impossibilium nulla obligatio
d. Iertarea de datorie
Incheiere
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Avem modurile commune si cele exceptionale de stingere a raporturilor obligationale, indifferent care va fi sursa respectiva a raportului: - delict; -contract; -cvasidelict; -cvasicontract; 
Atit in trecut cit si in prezent deosebim doua faze de existenta a obligatiilor:
-	faza de creanta, faza in cuprinsul careia debitorul datoreaza ceva creditorului, faza in care protagonistii se afla ,,fata in fata", in asteptarea executarii creantei nascute dar neindeplinite.
-	faza de executie, faza in cursul careia, daca debitorul nu si-a indeplinit in mod voluntar, sarcinile izvorite inca din prima faza, creditorul, prin forta de constringere a statului, va putea sa-si vada realizata creanta pe seama patrimoniului debitorului sau (si, uneori, chiar asupra persoanei debitorului).
jus actionum.- este puterea de constringere recunoscuta creditorului este legata intr-o indelebila maniera Stim ca o obligatie se stingea prin pura forta a pricipiului proclamat inca din Epoca Clasica romana. Stingerea de plin drept a obligatiei, tot prin forta unui clasic principiu de drept, elimina orice posibilitate de renastere a sa. Nu la fel stateau lucrurile in privinta obligatiilor stinse pe cale exceptionala, cum ar fi : - printr-un pactum de non petendo (pact remisoriu); - prin efectul prescriptiei extinctive;
-	pe calea unei tranzactii (transactio). 
O deosebire exisa in procedura comuna, formulara Judicia ordinaria si anume intre modurile ipso jure (dejus civile) si cele pretoriene, honorare (per exceptionem) de stingere a raporturilor obligationale. 
Indiferent de nuantele lor (in personam sive in rerh), modurile exceptionale, nu au decit calitatea de a paraliza actiunea intentata de catre reclamant.
Sub raportul izvoarelor de drept ale modurilor de stingere a obligatiilor, intre acelea exceptionis ope si cele ipso jure se observa diferenta dintre dreptul pretorian, honorar (exceptiile fiind sanctionate prin edicte pretoriene), pe de o parte, si actiunile legii (sanctionate de normele scrise ale legilor adunarilor populare), pe de alta parte.
Pentru a putea tratarea modurilor propriu-zise de stingere a obligatiilor, va trebui sa observam care erau premisele acestor modalitati de stingere in ipoteza in care liberarea debitorului nu se realiza prin plata celor datorate. Esenta cunoasterea acestor consecinte consta in aceia ca romanii ajunsesera sa distinga, intre faza de creanta si aceea de executie a unei obligatii. 
2.Modurile de stingere a obligatiilor per exceptionem
In literatura de specialitate intilnim , unele moduri de stingere a obligatiilor in dreptul roman pe cale exceptionala (per exceptionem). In continuare ne vom opri asupta urmatoarelor moduri speciale de stingere a obligatiilor:
-	compensatia stricto sensu ; - pactum de non petendo;  - tranzactia (transactio);
-	prescriptia extinctiva; - ajungerea la termenul extinctiv; - implinirea conditiei extinctive.
a. Compensatio
Institutia compensatiei este imputatiunea unei datorii si a unei creante, una asupra celeilalte. 
Aceasta instiutie de la aparitia ei decade pina in epoca lui Justinian care o reabiliteaza, cu scopul vadit de-a mai oferi un instrument util de stingere a obligatiilor in cadrul actiunilor reale; in prezent compensatia este folosita cu succes, cu atit mai mult cu cit raporturile reale dintre partile raporturilor obligationale s-au complexificat. Incercam sa vedem ce se urmarea, prin compensatie.
Punerea la dispozitia debitorului a unei exceptii in aparare impotriva reclamantului care are, fata de el, tot o datorie lichida, ajunsa la termen si de aceeasi natura in primul rind. Insa sa observam ca judexul avea posibilitatea de-a nu tine cont de compensatia ceruta de catre pirit. El putea sa respinga exceptia invo?cata pentru un motiv precum acela al existentei unei alte hotariri judecatoresti care consacrase:
-	fie non-existenta vreunei creante ;  - fie stingerea fostei creante 
Si in al doilea rand, scopul urmarit de parti prin compensatie este acelasi in toate actiunile, fie ele personale sau reale, de drept strict sau de buna-credinta. Daca a fost efectuata din eroare compensatia, pe calea unei condictio indebiti, partea interesata putea cere repetitiunea platii, inclusiv a daunelor-interese, dat fiind ca, prin compensatie se sting si obligatiile accesorii. Tot prin intermediul institusiei compensatie, se stingeau si garantiile creantelor puse in balanta, ceea ce nu era intotdeauna in interesul debitorului. Din acest motiv, debitorul avea alegerea invocarii compensatiei pe cale de exceptie sau, dimpotriva, pastrarea actiunii separate impotriva reclamantului, dupa cum judecatorul nu era tinut de exceptia de compensatiune a piritului din proces. 
Era necesara indeplinirea cumulativa a citorva conditii, pentru ca exceptia de compensatie sa poata fi sustinuta in proces si anume:
-	in primul rind, chiar daca, in general, cauza obligatiilor ce urmau a fi compensate nu avea o importanta capitala, nu puteau fi operate; - in al doilea rind, datorita faptului ca acest mijloc exceptional tinea loc de plata, era necesar, in viziunea unei constitutiuni imperiale, sa existe simili-tudine, identitate de obiect al datoriilor, intrucit creditorul nu putea fi dezavantajat prin oferirea a unui alt bun decit cel pretins 
-	in al treilea rind, compensatia putea fi operata doar cu privire la datoriile ajunse la termen si in limitele exigibilitatii lor, cu exceptia cazurilor in care termenul era unul de gratie, acordat debitorului printr-o sentinta anterioara. - in sfirsit, in al patrulea rind, in Codul lui Justinian, este precizata conditia ca debitele compensate ale partilor sa fie personale . 
b. Pactum de non petendo


Fisiere in arhiva (1):

 • Stingerea obligatiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Gheorghe C. Mihai. Inevitabilul Drept. Lumina Lex. Bucuresti 2002
2.	Gheorghe Marinescu. Drept Roman. Braila 1998
3.	Stefan Cocos. Drept Roman. Lumina Lex. Bucuresti 1998


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!