Statutul Procesual Al Aparatorului In Procesul Penal Aparatorul Ca Subiect Al Dreptului Procesual

Extras din referat Cum descarc?

Aparatorul ca subiect al dreptului procesual penal.
Participarea obligatorie a aparatorului in procesul penal.
Aparatorul ca subiect al dreptului procesual penal si Participarea obligatorie a aparatorului in procesul penal.
Prin subiecti ai dreptului procesual penal vom intelege organele de stat si persoanele imputernicite de a realiza procesul penal, cetatenii si persoanele juridice, care participa in procesul penal ca purtatori de drepturi si obligatii, stabilind raporturi procesuale, avand interese, pozitii sau roluri diferite.
Deci din definitie vedem ca cercul de subiecti participanti la raporturile de procedura penala este destul de variat. Fapt care ne arata ca acestia indeplinesc diferite functii procedurale, si in asa fel este posibila o clasificare a acestor subiecti in grupe. Aceasta clasificare este determinata de un sir de criterii din care putem evedentia urmatorul: Functiile indeplinite de ei; Volumul de prerogative, drepturi si obligatii; Asa dar in functie de criteriul dat putem destinge urmatoarele grupe de subiecti ai procesului penal: Organele de stat competente si persoane imputernicite de a realiza procesul penal instanta de judecata, procuratura, procurorul, seful sectiei de ancheta penala, persoana care efectuaza cercetarea penala. (cap. II IV c. p. p. ); Persoanele, care au interese particulare penale sau civile in cauza penala banuitul, invinuitul, inculpatul, partea civila, partea responsabilacivilmente si subiectii care reprezinta interesele lor aparatorul, reprezentantul legal. Statutul procesual al subiectilor nominalizati este determinat in capitolul V c. p. p., denumit Participantii procesului penal; Alti subiecti ai procesului penal, care sunt antrenati in procesul penal pentru a favoriza desfasurarea lui martorul, expertul, specialistul, interpretul, martorul asistent, grefierul, executorul judecatoresc, asistentul.
In lucrarea data vom vorbi despre statutul procesual al aparatorului (ca subiect al procesului penal). Aparatorul este persoana care este admisa sa participe in proces in ordinea stabilita si prevazuta de legea procesual penala, pentru apararea intereselor participantilor si oferirea ajutorului juridic necesar. Aparatorul numit sau ales din oficiu, participa in procesul penal din momentul punerii sub invinuire sau din momentul arestarii ori retinerii (art 43 c. p. p. ). daca cercetarea prealabila nu a fost efectuata atunci aparatorul participa in proces din momentul cand invinuitul a fost remis judecatii. In calitate de aparatori se pot admite avocatii iar prin ordonanta judecatorului sau anchetatorului pot fi admise si alte persoane care dispun de licenta respectiva.
Seful biroului de asistenta judiciara sau prezidiul colegiului de avocati sunt obligati sa repartizeze un avocat pentru efectuarea apararii banuitului, invinuitului, inculpatului. Organul de cercetare penala, de ancheta penala, procurorul, instanta de judecata, in care se judeca cauza, au ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Procesual Al Aparatorului In Procesul Penal Aparatorul Ca Subiect Al Dreptului Procesual
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!