Statutul Notarului Public

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul notarial este constituit din ansamblul normelor juridice care reglementeaza modul de organizare a activitatii notariale, statutul notarului public si procedura de intocmire a actelor notariale. Enuntarea acestei definitii sintetice releva existenta unor norme juridice cu caracter diferit: unele sunt norme ce privesc doar organizarea activitatii notariale si structura organelor care o exercita sau o coordoneaza; altele se refera la procedura de intocmire a diferitelor acte notariale.
Activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridice, astfel cum precizeaza chiar art. 1 din Legea nr. 36/1995, ,,constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale nelitigioase, precum si exercitiul drepturilor si ocrotirea intereselor, in conformitate cu legea". Din aceste dispozitii legale se poate desprinde si importanta deosebita a activitatii notariale si, implicit, a dreptului notarial.
intr-adevar, societatile moderne si cu o solida economie de piata se caracterizeaza printr-o multiplicare accentuata a raporturilor juridice la care participa persoanele fizice si tot mai multe persoane juridice. Participarea la viata juridica implica, cu necesitate, respectarea unei anumite ordini de drept si a valorilor ocrotite de aceasta. Datorita acestui fapt actele juridice nu se pot intocmi fara respectarea unor conditii legale, fie ele de forma, fie de fond.
Unul din marile principii ale dreptului civil este fara indoiala acela al consen-sualismului. Aceasta inseamna ca, in general, simplul acord de vointa al partilor este generator de drepturi si obligatii corelative. Prin urmare, partile nu sunt tinute sa recurga la constatarea raporturilor lor civile sau comerciale printr-un act intocmit in fata unui notar public. Cu toate acestea, siguranta circuitului civil recomanda constatarea unor atare raporturi printr-un act scris, respectiv chiar printr-un inscris intocmit si autentificat de un specialist al dreptului, adica de un notar public. intocmirea unui inscris autentic, care sa constate raportul juridic civil sau comercial realizat de parti, este dorit si solicitat adeseori de parti, ceea ce reprezinta o garantie solida a conservarii drepturilor lor. Alteori, forma autentica a actului reprezinta chiar o conditie de valabilitate a contractului sau operatiei juridice intocmite de parti.
Dreptul notarial se constituie, in ultimul timp, intr-unui din domeniile juridice cele mai dinamice. Activitatea notariala este implicata azi nu numai in domeniile traditionale, ca: dreptul contractelor, succesiuni, drepturi reale, ci si in dreptul afacerilor si in dreptul comercial. O expresie a acestei realitati o constituie si numarul mare de notari publici care-si desfasoara azi activitatea in tara noastra, precum si in alte tari democratice. Astfel, de pilda, in prezent in Romania exista un numar de cea. 1.000 de notari publici, iar in Franta, la inceputul anului trecut, existau peste 7.700 de notari, iar profesiunea de notar este considerata ca fiind prima dintre profesiile juridice2, cu o cifra de afaceri de 45%. Numarul notarilor publici este relativ mare si in alte state, cum este cazul Canadei, unde in urma cu cativa ani doar in provincia Quebec se inregistrau cca. 2.700 de notari3.
Izvoarele dreptului notarial sunt diverse si sunt cuprinse in acte normative de natura diferita. in mod incontestabil, insa, principalul izvor al dreptului notarial este Legea4 notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36 din 12 mai 1995. Ea a fost adoptata tinand seama atat de experienta dobandita de notarii din tara noastra, in perioada anterioara, cat si de evolutiile legislative din tarile democratice europene.
Legea nr. 36/1995 se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Codului civil si ale Codului de procedura civila. Drept urmare, dispozitiile codurilor mentionate constituie si ele izvor de drept notarial, in materiile care intereseaza activitatea notariala.
Cu acelasi titlu de izvor de drept trebuie mentionata si Legea nr. 178 din 4 noiembrie 1997 pentru autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor folositi de organele de urmarire penala, de instantele judecatoresti, de birourile notarilor publici, de avocati si de Ministerul Justitiei1.
Ordonantele Guvernului pot constitui si ele izvor al dreptului notarial. Pana in prezent atare acte normative au fost elaborate in scopul determinarii taxelor de timbru pentru activitatea notariala. Avem in vedere indeosebi O.G. nr.12 din 29 ianuarie 1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala2, prin care a fost abrogata O.G. nr.37/1995. De asemenea, au caracter de izvor de drept notarial si unele din dispozitiile cuprinse in O.G. nr.32 din 18 august 1995, privind timbrul judiciar3. in fine, tot cu titlu de izvor de drept notarial trebuie amintita si Ordonanta nr. 30 din 29 ianuarie 1999, pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru si a Ordonantei Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala.
Un izvor de drept cu o valoare incontestabila este reprezentat de Regulamentul, adoptat in temeiul art. 107 din Legea nr. 36/1995, de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale, nr. 36/1995. Regulamentul a fost adoptat prin Ordinul nr. 710/C din 5 iulie 19954.
Dispozitiile Legii nr. 36/1995 se completeaza, in mod corespunzator, cu cele ale Codului de procedura civila (art. 104 din Legea nr. 36/1995). Prin urmare, se vor aplica si in materia analizata prevederile dreptului comun in materie procedurala. Astfel, cererea pentru solutionarea conflictului de competenta se solutioneaza in camera de chibzuire si fara citarea partilor (art. 22 alin. final C.proc.civ.). De asemenea, sunt aplicabile si celelalte dispozitii privitoare la continutul si forma hotararii judecatoresti.
Potrivit art. 12 din Legea nr. 36/1995, anumite acte notariale pot fi intocmite si de secretarii consiliilor locale ale comunelor si oraselor unde nu functioneaza birouri ale notarilor publici. Organele administrative mentionate au competenta de a indeplini urmatoarele acte:
a) legalizarea semnaturilor de pe inscrisurile prezentate de parti;
b) legalizarea copiilor de pe inscrisuri, cu exceptia inscrisurilor sub semnatura privata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Notarului Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!