Statutul Juridic al Refugiatilor in Dreptul International Public

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I.- Introducere in problematica refugiatilor 
1. Notiunea de refugiat 
2. Evolutia regimului international al refugiatilor 
3. Recunoasterea statutului de refugiat 
4. Drepturile si obligatiile refugiatilor 
CAPITOLUL II.- Determinare procedurii statutului de refugiat 
1. Depunerea cererii 
2. Interviul 
3. Hotararea 
4. Faza judecatoreasca 
5. Incheierea procedurii 
CAPITOLUL III.-Prevederile internationale in ceea ce priveste 
principiul non-refoulment 
1. Originea ,continutul si evolutia principiului non-
refoulment 
2. Exceptii de la acest principiu 
3. Evolutia legislatiei romanesti in materia azilului 
4. Coroborarea cu legea strainilor in legislatia romaneasca 
CAPITOLUL IV.-Aspecte de jurisprudenta privind situatia refugiatilor in 
statele europene si non-europene


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
Introducere in problematica refugiatilor
1. Notiunea de refugiat
O persoana poate fi considerata refugiat in sensul Conventiei din 1951, in cazul in care indeplineste criteriile continute de definitie. Astfel, conform acesteia termenul de refugiat se poate aplica oricarei persoane care ,,in urma unor evenimente petrecute inainte de 1 ianuarie 1951 si a unei temeri bine intemeiate de a fi persecutata datorita rasei, religiei, nationalitatii, apartenentei la un anumit grup social sau opiniei politice , se afla in afara tarii a carei cetatenie o are si care nu poate sau , datorita acestei temeri ,nu doreste sa se puna sub protectia acestei tari; sau care , neavand nici o cetatenie si gasindu-se in afara tarii in care avea resedinta obisnuita, ca urmare a acestor evenimente, nu poate , sau datorita acestor temeri, nu doreste sa se reintoarca".(Conventia din anul 1951 de la Geneva privind statutul refugiatilor.) 
Persoana care primeste aceasta denumire nu devine refugiat ca rezultat al recunoasterii sale, ci este recunoscut fiindca este un refugiat. Prin urmare, recunoasterea statutului de refugiat nu il face refugiat, ci il declara ca atare. Aceasta va avea loc , in mod necesar anterior datei la care statutul de refugiat este declarat in mod normal. 
2. Evolutia regimului international al refugiatilor
Prima manifestare a acestei solidaritati internationale si-a facut aparitia dupa primul razboi mondial, in efortul de a face fata miscarilor de masa legate in principal de : revolutia din Rusia si prabusirea Imperiului Otoman. 
In anii tulburi care au precedat izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial au avut loc o serie de evenimente: Biroul International Nansen pentru Refugiati a fost creat, dupa decesul lui Nansen, in 1931, ca un organism autonom, sub autoritatea Ligii . Acesta se ocupa atat de actiuni umanitare, cat si intr-ajutorare si a fost desfiintat catre sfarsitul anului 1938. Tot in 1938 a fost creat si Comitentul Interguvernamental pentru Refugiati, in urma unei conferinte de la Evian cu privire la << problema emigrarii involuntare >> din Germania si Austria . Activitatea acestui Comitet a fost extinsa in cursul celui de-al doilea razboi mondial asupra tuturor grupurilor de refugiati . A fost inlocuit in 1947 de catre Organizatia Internationala a Refugiatilor.
Administratia Natiunilor Unite pentru Ajutorare si Reabilitare (ANUAR) a fost creata de catre tarile aliate in 1943. Ea a organizat intoarcerea mai multor milioane de oameni in tarile sau regiunile lor de origine. Multi altii, insa, ezitau din ce in ce mai mult sa se intoarca in statele unde domneau, acum, noi ideologii politice . Ezitarea lor a insemnat aparitia unei probleme majore a refugiatilor, problema care va domina anii postbelici.
In anii intunecati ai celui de-al doilea razboi mondial, mai multe milioane de oameni au fost deplasati fortat, deportati sau restabiliti.
In anul 1946, problema refugiatilor a fost inclusa ca un punct prioritar pe agenda de lucru a primei sesiuni a Adunarii Generale a ONU . Actiunea preconizata trebuia sa se bazeze pe urmatoarele principii :
o problema refugiatilor era, in amploare si caracter internationala ;
o nici un refugiat sau persoana deplasata care isi exprimase cu hotarare si in deplina libertate obiectii intemeiate cu privire la intoarcerea in tara de origine nu trebuie sa fie constransa sa se intoarca ;
o viitorul acestui tip de refugiati si persoane deplasate trebuia sa fie in preocuparea unui organism international care trebuia sa fie creat ;
o principala sarcina era incurajarea si asistarea pe toate caile posibile a intoarcerii lor cat mai rapide in tarile de origine.
In anul 1947 a fost creata organizatia interguvernamentala Organizatia Internationala a Refugiatilor (OIR) ca o agentie specializata a Natiunilor Unite, pentru a rezolva problema refugiatilor, lasata in urma de al doilea razboi mondial. Aceasta a fost prima agentie internationala care a tratat in mod cuprinzator toate aspectele legate de problemele refugiatilor : inregistrare, determiarea statutului, repatrierea, restabilirea, protectia juridica si politica. Organizatia si-a continuat activitatile pana in anul 1951. Constituirea organizatiei a reprezentat un pas important in dezvoltarea dreptului international al refugiatilor .


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Juridic al Refugiatilor in Dreptul International Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!