Statutul Juridic al Persoanelor Refugiate

Cuprins referat Cum descarc?

1. Cuprins
2. Introducere
3. Notiunea de refugiat
4. Evolutia regimului international al refugiatilor
5. Recunoasterea statutului de refugiat
6. Determinarea procedurii statutului de refugiat
7. Drepturile si obligatiile refugiatilor in Romania 
8. Prevederile internationale in ceea ce priveste principiul nereturnarii (non-refoulement)
9. Aspecte privind protectia drepturilor refugiatilor in Europa
10. Concluzii 
11. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
Lucrarea de fata se intituleaza Statutul juridic al persoanelor refugiate si abordeaza mai multe problemele ale dreptului international public. 
Vom defini notiunea de refugiat asa cum este precizata in textul Conventiei de la Geneva din 1951 apoi vom analiza aceasta notiune si vom arata cum a evoluat regimul international al refugiatilor de-a lungul timpului.
Trebuie sa discutam si cum i se recunoaste unei persoane statutul de refugiat.
Odata cu primirea statutului de refugiat sau cu depunerea cererii de azil acelei persoane i se vor acorda unele drepturi si i se va pretinde sa respecte anumite reguli. Vom avea in vedere care sunt drepturile si obligatiile pe care le are o astfel de persoana in tara noastra.
Vom aminti de principiul nereturnarii si cateva aspecte privind protectia drepturilor refugiatilor in Europa.
In final vom prezenta cateva concluzii care ne vor ajuta sa intelegem mai bine notiunea de refugiat, care sunt implicatiile ce decurg din acest statut si ce atitudine ar trebui sa avem noi vizavi de aceste lucruri.
Notiunea de refugiat
O persoana poate fi considerata refugiat in sensul Conventiei din 1951, in cazul in care indeplineste criteriile continute de definitie. Astfel, conform acesteia termenul de refugiat se poate aplica oricarei persoane care ,,in urma unei temeri bine intemeiate de a fi persecutata datorita rasei, religiei, nationalitatii, apartenentei la un anumit grup social sau opiniei politice , se afla in afara tarii a carei cetatenie o are si care nu poate sau , datorita acestei temeri ,nu doreste sa se puna sub protectia acestei tari; sau care , neavand nici o cetatenie si gasindu-se in afara tarii in care avea resedinta obisnuita, ca urmare a acestor evenimente, nu poate , sau datorita acestor temeri, nu doreste sa se reintoarca".(Conventia din anul 1951 de la Geneva privind statutul refugiatilor.) 
Persoana care primeste aceasta denumire nu devine refugiat ca rezultat al recunoasterii sale, ci este recunoscut fiindca este un refugiat. Prin urmare, recunoasterea statutului de refugiat nu il face refugiat, ci il declara ca atare. Aceasta va avea loc , in mod necesar anterior datei la care statutul de refugiat este declarat in mod normal. 
Evolutia regimului international al refugiatilor
Prima manifestare a acestei solidaritati internationale si-a facut aparitia dupa primul razboi mondial, in efortul de a face fata miscarilor de masa legate in principal de : revolutia din Rusia si prabusirea Imperiului Otoman. 
In anii tulburi care au precedat izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial au avut loc o serie de evenimente: Biroul International Nansen pentru Refugiati a fost creat, dupa decesul lui Nansen, in 1931, ca un organism autonom, sub autoritatea Ligii Natiunilor . Acesta se ocupa atat de actiuni umanitare, cat si intr-ajutorare si a fost desfiintat catre sfarsitul anului 1938. Tot in 1938 a fost creat si Comitentul Interguvernamental pentru Refugiati, in urma unei conferinte de la Evian cu privire la << problema emigrarii involuntare >> din Germania si Austria . Activitatea acestui Comitet a fost extinsa in cursul celui de-al doilea razboi mondial asupra tuturor grupurilor de refugiati. A fost inlocuit in 1947 de catre Organizatia Internationala a Refugiatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Juridic al Persoanelor Refugiate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!