Statutul Juridic Actual al Functiei si Functionarului Public

Extras din referat Cum descarc?

Folosind criteriul cronologic si analizand din punct de vedere istoric acest moment de debut intr-o functie publica, observam o preocupare constanta a factorului politic, inca din antichitate de a capta in functii publice anumite categorii de indivizi, in functie de interesele politice, sociale si conjuncturale ale momentului istoric.
Selectarea functionarilor publici, asa cum demonstreaza istoria, a cunoscut o perfectionare continua, ceea ce nu a insemnat mereu un progres, o curba ascendenta si continua, ci mai degraba o rezultanta pozitiva, implicand si momente de regres pe fundalul general de progres.
Astfel, selectarea functionarilor publici a cunoscut mai multe metode de-a lungul secolelor, unele avand caracter de perenitate, altele nu, fiind diferite de la o epoca la alta, iar in cadrul aceleiasi epoci de la un sistem statal la altul.
Recrutarea functionarilor publici a impus din cele mai vechi timpuri anumite criterii de selectie si de recrutate, in functie de scopurile politice urmarite la acel moment istoric. Din categoria acestor criterii amintim: originea, situatia materiala, relatiile personale, forta fizica, puterea de conciziune, pregatirea, experienta, caracterul si inteligenta. Privite prin prisma ponderii, aceste criterii au variat in timp, in raport de diferite cerinte politice sau de influenta unor personalitati politice.
Prin urmare, din enumerarea anterioara putem desprinde criterii dintr-un spectru mai larg asupra structurii, de la cel politic, pana la cel filosofic, religios sau cultural, trecand prin cel etic, moral al societatii respective.
Privind din punct de vedere deontologic metodele folosite in decursul istoriei privind ocuparea functiilor publice putem distinge doua mari categorii:
-metode nedemocratice, caracteristice Antichitatii si Evului Mediu, in care la loc de cinste se afla norocul, hazardul, nepotismul, favoritismul;
-metode democratice, folosite de administratiile unde, de regula, predomina selectia profesionala, intelectuala si politica.
Aceasta clasificare nu respecta, insa, realitatea. Intervin acele 
momente ale regresului sau, din contra, ale progresului istoric, fapt ce determina lumini si umbre in abordarea noastra.
Astfel, daca analizam democratiile antice (grecesti sau ale Romei antice) putem desprinde adevarate straluciri ale tuturor conceptelor, inclusiv a celor de functie si functionar public. Celebre, in acest sens, au ramas operele lui Pretor - "Vieti paralele", unde grija pentru "confectionarea functionarului public" atingea perfectionarea stupului de albine in formarea matcii.
Folosirea uneia sau alteia depinde de fiecare sistem de drept in parte, de evolutia sociala, de raportul dintre politic si juridic, de obiectivele
administratiei intr-o anumita perioada, de conjunctura interna si internationala, de gradul de cultura si civilizatie.
Metodele si criteriile folosite au avut o evolutie continua. Unele pot fi considerate, insa, perene. Astfel, concursul constituie o metoda des folosita de imparatii chinezi, care au perpetuat metoda pana in anul 1905.
Astfel, dregatorii sustineau mai intai un examen scris in fata unor comisii desemnate de suveran, iar cei ce depaseau aceasta proba sustineau proba orala in fata imparatului si al dregatorilor acestuia.
Totodata alte metode, cum ar fi nepotismul sau favoritismul, cu toate ca faceau parte din prima categorie, nu sunt specifice numai epocii antice sau feudale, ci si epocii comuniste, dar mai ales celei imediat urmatoare acestei epoci din Romania. Prin urmare, perenitatea unor metode sfideaza trecerea timpului, precum si spatiile, fiind caracteristica mai multor randuiri sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Juridic Actual al Functiei si Functionarului Public.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!