Statutul Guvernului. Modele Actuale ale Guvernului. Investirea Guvernului

Extras din referat Cum descarc?

1. NATURA JURIDICA A GUVERNULUI 
2. TIPURI DE GUVERNE CONTEMPORANE 
3. INVESTIREA GUVERNULUI 
NATURA JURIDICA A GUVERNULUI
Guvernul este autoritatea centrala a puterii executive, care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice. Guvernul face parte din sistemul organelor sistemului administratiei publice, ocupand in acest sistem locul principal, ca organ suprem al sistemului,concluzie la care se poate ajunge in baza prevederilor art. 96 alin.1 din Constitutia RM,potrivit carora ,,Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a statului si exercita conducerea generala a administratiei publice''.
Prin continutul, trasaturilor si atributele sale guvernul reprezinta una dintre cele mai importante si distincte institutii ale statului. Importanta acestei puteri decurge din faptul ca ea este cea care organizeaza si conduce efectiv societatea. Drept urmare, ea se afla cel mai mult si cel mai direct in legatura cu cetateanul. Din aceasta cauza, guvernul sau executivul ii intereseaza in cea mai mare masura pe cetateni, intrucat de activitatea si eficienta acestuia se leaga in mare masura realizarea aspiratiilor si intereselor lor. 
In teoria si practica politica aceasta institutie este cunoscuta sub denumirea de executiv, fapt aflat in legatura directa cu separarea puterilor in stat sau mai nou de "administratie de stat", "autoritate administrativa", "administratiepolitica", etc. In constiinta si practica politica curenta, aceasta institutie este cunoscuta sub numele de guvern, in cele mai multe cazuri, consiliul de ministri, cabinet etc. Denumirea sa este in mare masura determinata de sistemul constitutional, de structura sa, sau de anumite traditii istorice. 
In cele mai multe cazuri, guvernul este constituit din doua componente distincte: 
a) seful guvernului, care poarta diferite denumiri: prim-ministru, presedinte, seful cabinetului, premier; 
b) guvernul propriu-zis, format din ministri, secretari de stat, etc. 
TIPURI DE GUVERNE CONTEMPORANE 
In lumea contemporana exista o multitudine si o mare varietate de forme pe care le poate imbraca si exprima in practica vietii politice guvernul. In stiinta politologica tipologizarea acestora, are in vedere, in principal doua criterii esentiale: 
A. Calitatea membrilor in guvern;
B. Numarul partidelor politice ce formeaza guvernul.
A. Dupa calitatea pe care o au in guvern membrii acestuia, pot fi: 
a) guverne politice 
b) guverne tehnocratice 
c) guverne militare 
Guvernul politic 
In desemnarea membrilor unui asemenea guvern primeaza componenta politica, acestia fiind membrii marcanti ai partidului sau formatiunii politice aflate la putere. Ei sunt prin excelenta oameni politici, fiind numiti ministri. 
Calitatea de membru intr-un asemenea guvern inseamna o dubla responsabilitate: una profesionala, ce decurge din gestionarea si administrarea treburilor ministerului si a guvernului; cealaltapolitica, ea fiind in legatura directa cu partidul sau formatiunea politica carei ii apartine si o reprezinta. In multe situatii responsabilitatea politica este mai pregnanta, decat cea profesionala. 
Sustinerea politica a unui asemenea guvern este foarte clara, ea vine numai din partea partidului sau a fortelor care detin majoritatea in parlament, deci a puterii. Este o sustinere prin excelenta politica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Guvernului. Modele Actuale ale Guvernului. Investirea Guvernului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!