Statul - subiect al dreptului internațional public

Extras din referat Cum descarc?

In sensul sau cel mai larg, dreptul international public, reprezinta totalitatea de norme juridice care legiuieste raporturile ce se stabilesc in cadrul comunitatii internationale.
Societatea internationala este formata, de state ce au suveranitate, care isi insusesc in mod nemijlocit anumite drepturi si obligatii in raporturile dintre ele.
In cadrul societatii nationale puterea este unica, specific acestei societatii este descentralizarea puterii. Spre deosebire, in cadrul societatii internationale principala caracteristica consta in natura sa poliarhica, in sensul ca puterea este repartizata intre diferitele state care o compun. Aceasta caracteristica se explica prin existenta, din punct de vedere juridic, a suveranitatii statelor, potrivit careia acestea nu se supun in raporturile dintre ele unei alte autoritati superioare. In ce priveste cooperarea dintre ele, statele stabilesc structuri institutionale in diferite domenii, imprimand elemente de solidaritate, in cadrul societatii internationale.
Societatea internationala a cunoscut o mare dezvoltare. Afirmarea statelor suverane, precum si a rivalitatilor dintre ele, a condus la o dezvoltare a relatiilor internationale, diversificandu-se si facand loc unei noi ordini juridice internationale caracterizata prin concurenta suveranitatii egale . 
Notiunea de subiect de drept este comuna oricarei ordini juridice, fie ea interna ori internationala. Ea desemneaza entitatile care au calitatea de a participa la raporturi juridice guvernate de normele specifice respectivei ordini juridice si de a fi titulare de drepturi si obligatii in cadrul acesteia.
Subiectul de drept international poate fi: titular de drepturi si obligatii pe planul dreptului international; titular al dreptului de a intenta o actiune la un tribunal international; titular al unor interese in privinta carora exista prevederi in dreptul international. 
De remarcat este faptul ca subiectele dreptului international, prin prisma continutului juridic si a sferei de aplicare, prezinta particularitati esentiale in comparatie cu cele ale dreptului intern.
Subiectul de drept intern este titularul de drepturi si obligatii, a carui capacitate de a participa la raporturi juridice este prevazuta de lege. Potrivit legii, subiectele dreptului intern sunt persoanele fizice si persoanele juridice.
Subiectele de drept international sunt cele care participa la elaborarea normelor de drept international. A fi subiect de drept international inseamna a beneficia de personalitate juridica internationala, ceea ce presupune tocmai capacitatea de a fi titular de drepturi si obligatii cu caracter international. 
Subiect al dreptului international este acea entitate, titulara de drepturi si obligatii internationale, care poate participa direct la raporturile juridice internationale si care isi poate realiza efectiv drepturile si indeplini obligatiile asumate in cadrul acestor raporturi. Aptitudinea de a avea drepturi si obligatii internationale si manifestarea acestora in sfera raporturilor interstatale determina continutul principal al statutului juridic. Aceasta corespunde unei realitati internationale actuale, potrivit careia statele nu se pot izola de circuitul public mondial, existand o necesitate obiectiva a participarii lor la solutionarea problemelor in temeiul dreptului international. Personalitatea de drept international nu se poate reduce asadar doar la o insusire abstracta, ea implicand pentru state participarea ca subiecte la raporturi juridice reciproce in care isi exercita drepturile si isi indeplinesc obligatiile asumate. 
Capacitatea juridica internationala a organizatiei are caracter functional, exercitandu-se potrivit functiilor cu care au fost investite. Raman in continuare deosebiri profunde intre state si organizatii. Acestea din urma sunt create de state si au capacitate limitata, acordata de state, pentru indeplinirea functiilor lor, in domeniile si cu competentele conferite, in timp ce statele au capacitate deplina, originara si universala ca subiecte. Organizatiile raman instrumente ale colaborarii internationale, a caror infiintare si experienta depind de vointa statelor, fiind subordonate in continuare vointei acestora, in formele prevazute in statute. 
Sunt subiecte de drept international toate statele, indiferent de intinderea lor teritoriala, de numarul populatiei sau stadiul de dezvoltare economic, politic, social.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statul - subiect al dreptului international public.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Andronovici, Constantin- Drept international public, Ed. Graphix, Iasi, 1993
-  Barascu Adrian ; Coman,Radu -Drept international public, Ed. Prouniversalis Bucuresti 2005 p.71;
-  Chilea, Dragos- Drept international public, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2007
-  Diaconu, Ion- Curs de drept international public, Ed. Casa de Editura si Presa ,,Sansa", SRL, Bucuresti, 1995
-  Diaconu, Ion- Tratat de drept international public, vol. II, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003
-  Miga-Besteliu, Raluca- Introducere in dreptul international public, Ed. All, Bucuresti, 1998
-  Moca, Gheorghe- Dreptul international, Ed. Politica, Bucuresti, 1983
-  Motataianu, Stefan; Paducel, Ion- Drept international public, Ed. Rhabon, Targu Jiu, 2004-2005
-  Niciu, Martian- Drept international public, vol. I, Ed. Fundatiei ,,Chemarea", Iasi, 1993
-  Pivniceru, Mona- Maria- Drept international public, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 1997
-  Tarca, Stefan - Drept international public, Universitatea -Hyperion, Bucuresti, p.31;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!