Statul și Dreptul

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Structura.
2. Forma de stat.
3. Corelatia stat-drept
4. Statul de drept

Extras din referat:

Ca fenomen social complex, statul este studiat de mai multe discipline, din mai multe perspective. El este indisolubil legat de fenomenul social numit drept, de aceea si problematica statului interfereaza cu cea juridica. Dupa cum afirma Djuvara, realitatea cea mai pasionanta de studiat in stiinta juridica este statul. Inainte de a studia corelatia stat ? drept, este absolut necesara studierea unor aspecte referitoare la stat.

In acceptiunea sa curenta, statul reprezinta forma normala de organizare a societatii politice, el este puterea politica institutionalizata (deoarece exista in societate si alte tipuri de puteri, precum exista si putere politica neinstitutionalizata). In alte acceptiuni, statul reprezinta puterea centrala in opozitie cu cea locala, dupa cum el desemneaza guvernantii in opozitie cu cei guvernati, adica ansamblul puterilor publice (in opozitie cu societatea civila). Sintetizand toate aceste acceptiuni, statul este puterea politica organizata (institutionalizata) asupra unei populatii pe un anumit teritoriu. Puterea, populatia si teritoriul sunt elemente determinante pentru existenta statului.

Putem remarca urmatoarele trasaturi caracteristice ale puterii de stat:

-ea decurge din autoritate, adica din posibilitatea legitima de a comanda si a transmite ordine corelata cu obligatia celui guvernat de a se supune comenzilor. Am spus ca in societate pot exista ? si exista ? si alte tipuri de puteri decat cea de stat, deci si alte tipuri de autoritate. De fapt puterea de stat a aparut ultima in ordine cronologica. La inceput a luat fiinta autoritatea parinteasca, exercitata asupra celorlalti membri ai familiei de catre tata. De asemenea s-a manifestat autoritatea stapanului asupra sclavului, cea a patronului asupra salariatului etc. Apare si puterea politica personificata ? seful de clan, ginta, trib etc. Cu timpul autoritatea se desprinde de persoana care o exercita ? si a carei legitimitate, in sens juridic, decurgea din meritele sale personale -, constituindu-se ca o realitate distincta de ea si abstracta; ea consta acum intr-un aparat complex, o ?masinarie?, un ansamblu de organe si institutii. Statul este astfel o institutie; desi realitatea pe care o acopera a aparut in Antichitate, notiunea de stat a inceput sa fie folosita incepand cu secolul al XVI-lea.

-aa este o putere politica; politica este stiinta guvernarii statelor; ceea ce intereseaza aici este distinctia guvernanti ? guvernati, adica intre cei ce comanda si cei ce se supun; cat priveste caracterul acestei puteri politice (despotic, democratic, liberal, monarhic, republican etc.), el rezulta din modul de dobandire si de exercitare a ei si depinde de factori multipli.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statul si Dreptul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 517 cuvinte
Nr caractere:
12 943 caractere
Marime:
14.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
pitere politica, guvernare
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!