Statul de Drept

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Statul este o entitate politica constituita dintr-un teritoriu delimitat de frontiere ,din populatie si dintr-o putere institutionala .
Discutii despre ce este ,despre ce ar trebui sa fie in ce fel ar trebui sa actioneza statul pot fi indentificate inca din antichitate ,chiar chiar daca nu era utilizat termenul de stat ,el fiind originar in perioada moderna.
Timp de milenii a fost acceptata ,oarecum apriori,ideea ca statul trebuie sa asigure nevoile cetatenilor ,sa urmareasca sa urmareasca bine public si sa fie implicat in atingerea intereselor comunitatii pe care o reprezinta.
O analiza importanta in evolutia teoriilor despre stat ,considerata o adevarata teorie a statului sunt Principele lui Machiavelli.
Incepand cu sec XIX aceste conceptii sunt puse in discutie si primesc o noua interpretare ,iar acolo unde guvernarile sunt de tip liberal aceste noi conceptii sunt puse in practica .
Statul nu trebuie sa-si propuna asigurarea fericirii tuturor cetatenilor si de altfel,nici nu ar putea sa duca la indeplinire acest deziderat ,spun liberalii.Ceea ce poate asigura statul este unclimat bazat pe reguli formate,iarin acest climat individual trebuie sa aiba posibilitatea sa-si duca la indeplinire propiile dorinte si proiectii asupra viitorului sau,in funcie de capacitatile si resursele detinute.
Statul trebuie trebuie sa se implice doar pentru a asigura anumite reguli ale jocului ,care sa fie identice pentru toti cei care formeaza societatea .Din acest motiv pentru liberalism statul este un arbitru care vegheaza la respectarea regulilor jocului,iar daca regulile nu sunt respectate sa apeleze le constrangeri pentru a impune respectarea legilor.
Care sunt obiectivele propuse?
-Primul obiectiv pe care vreau sa il ating prin abordarea acestei teme este explicarea cat mai corecta ce este "statul de drept"
-Un alt obiectiv care mi l-am propus este ancorarea legala
-Un al 3-lea obiectiv este explicarea cat mai buna a statului de drept prin princiipile fundamentale
Capitolul I
Ce este "statul de drept"?
O democratie libera,care incurajeaza participarea tuturor elementelor societatii la procesul de formare a vointei politice ,trebuie structurata sub forma unui stat de drept .
Democratia si statul de drept constituie o uniune indivizibila .Prin statul de drept intelegemtoate principiile si procedurile prin care se garanteaza libertatea individului si participarea acestuia la viata politica.statul de drept se afla la polul radical opus al statului politienesc.In aceasta ultima forma de stat ,cetatenii sunt supravegheati permanent "de sus" ,traind sub amenintare constanta a interventilor aparatului omniprezent al securitatii statului.
Ei se simnt controlati si monotorizati in toate domenile vietii lor ,ceea ce otreveste relatile sociale dintre oameni.In ciuda tuturor incercarilor de a pacali statul,cetatenii nu se pot sustrage niciodata autoritati statale .Cine nemultumeste puterea este arestat.
Administrarea justitiei este in acest tip de sisteme doar una dintre nenumaratele tehnici de organizare destinate punerii la dispozitia statului a "materialului uman".
Cetatenii simpli nu vor sti astfel niciodata daca daca nu au fost luati deja in vizorul autoritatilor,iar aceasta nesiguranta il face dependent si neliber.
La nivel privat ,legea pare sa functioneze normal si in dictaturi sunt pedepsiti cei care incalca regulile de circulatie sau hotii.Oamenii nu se pot insa bizui prea mult pe acest lucru ,pentru ca doar conducatorul sau partidul de stat poate decide ce este legal sau nu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statul de Drept.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!