Statul ca Formatiune Politica si Rolul Sau

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de stat e de provenienta latineasca, exprimand ideea unei anumite pozitii, faptul de a fi inceput ceva sau indica stabilitatea unei situatii.
Termenul e stat e uzitat in doua sensuri:
- Istorico-geografic: populatia organizata pe un anumit teritoriu, configurat prin
frontiere recunoscute de celelalte state, precum si relatiile interne politice, economice si culturale ale acestei populatii. Aici termenul de stat e sinonim cu acela de tara.
- Politico-juridic: organizarea politica de pe un anumit teritoriu formata din totalitatea
organelor de stat, ceea ce in limbaj juridic e desemnat prin sintagma "putere politica". Termenii "aparat de stat", "mecanism de stat", vizeaza aceasi extensiune la care trimite termenul stat in acceptiunea politico-juridica, dar privita dintr-o perspectiva structurala: statul este un sistem de organe si organisme, interconexate intr-un mecanism de exercitare a rolului si functiilor sale.
Ca fenomen social complex statul este studiat din diverse perspective de catre politologie, sociologie, filosofie, stiintele juridice. Problematica statului intregeste, interfereaza cu problematica juridica, cele doua fenomene social - statul si dreptul - sunt indisolubil legate, se intrepatrund, fiind consubstantiale.
Statul este astazi, afirma un autor contemporan forma normala de organizare a societatii politice.Termenul de stat cunoaste mai multe acceptiuni:
- Statul este mai intai puterea centrala prin opozitie cu colectivitatile locale (regiuni,
orase)
- Statul desemneaza de asemenea guvernantii, pentru a-i diferentia pe guvernanti, el
evoca puterile publice in ansamblul lor, ca de pilda in formularea "Statul este responsabil de mentinerea ordinii". In acest sens statul se distinge de societatea civila - termen rezervat particularilor si gruparilor private.
- Staul desemneaza o societate politica organizata (statul francez, spaniol).
Sintetic, statul poate fi definit ca o putere asupra unei populatii, pe un anumit teritoriu. Toate cele trei elemente constitutive ale statului: puterea, populatia, teritoriul sunt esentiale pentru fiintarea unui stat. Elementul cel mai caracteristic il constituie insa puterea de stat, denumita uneori mai mult sau mai putin impropriu puterea politica sau publica.
Puterea este un fenomen legat de autoritate, care se caracterizeaza prin posibilitatea de a comanda, de a da ordine si obligatia celui care le primeste de a se supune acestei comenzi. Aceasta autoritate exista inca din cele mai vechi timpuri. La inceput ea a fost personificata in seful colectivitatii umane respective care isi impunea autoritatea prin calitatile sale. Cu timpul autoritatea s-a desprins instituindu-se ca o realitate distincta de persoana celui care detinea puterea sau o exercita. S-a constituit asadar un aparat, s-a creat un sistem de organizare mai complex. In felul acesta autoritatea s-a organizat ca o institutie de sine statatoare, devenind ceea ce azi numim stat.
Puterea de stat este o putere politica. Conceptul de politica are multiple acceptiuni, unele controversate, in general, politica este denumita stiinta guvernarii statelor, ea reprezinta tot ceea ce se refera la arta de a guverna un stat. Puterea politica determina conducerea societatii in directia politicii preconizate de fortele politico-sociale care se afla la guvernare, care detin puterea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statul ca Formatiune Politica si Rolul Sau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!