Statele Independente

Extras din referat Cum descarc?

Procesul de dezvoltare a Comunitatii (CSI) poate fi divizat in urmatoarele etape.
I etapa - 8 decembrie 1991 - 22 ianuarie 1993 - etapa de formare a structurilor CSI, baza formarii CSI.
II etapa - 22 ianuarie 1993 - 23 octombrie 1997. Aceasta este perioada in care s-au semnat Tratate, Acorduri, Hotarari.
III etapa - 23 octombrie 1997 - 2 aprilie 1999 - perioada de impas in care s-au formulat modificarile atat ale structurii organizatorice a CSI, cat si in cadrul unor legi in primul rand asupra Acordului de formare a Zonei de Liber Schimb. In acesti 2 ani s-a facut analiza din ce cauza n-au fost ratificate acordurile si din ce cauza nu functioneaza.
IV etapa - 2 aprilie 1999 - prezent - etapa de revigorare a CSI, perioada in care s-au pus intrebari si s-au luat anumite masuri mai concrete in ce priveste evolutia CSI. Cu toate masurile luate nici pana in prezent nu s-au definit clar viitoarele relatii din cadrul tarilor CSI.
In cadrul CSI au fost elaborate si adoptate un numar mare de acorduri, hotarari si tratate. Neindeplinirea sau partiala neindeplinirea a prevederilor din acordurile economice de integrare se datoreaza unor cauze, dintre care remarcam urmatoarele:
- Acordurile interguvernamentale aveau deseori caracter general, iar pentru realizarea lor nu se elaborau mecanismele necesare; de asemenea, nu se mentionau nici termenii, criteriile si nici institutia care sa poarte raspunderea indeplinirii lor.
- Problema principala care a aparut a constat in aceea ca majoritatea acordurilor, hotararilor si a tratatelor, luate in acea perioada, contineau initial elementul neobligatoriu de indeplinire; de asemenea, lipsea baza normativa de coordonare intre ele. Multe dintre ele aveau caracter declarativ, de recomandare, si nu contineau sanctiunile legate de neindeplinirea lor. Toate acestea au dus la faptul ca Acordurile interguvernamentale, in marea lor majoritatea, nu au fost semnate de catre toate tarile membre ale CSI, iar o serie de tari le-au adoptate cu anumite rezerve.
- Acordurile interguvernamentale, ca regula, erau elaborate fara a se face studii si expertize stiintifice, ceea ce ducea la scaderea eficientei lor.
- Organele interstatale si interguvernamentale, care raspundeau de indeplinirea acordurilor, n-au putut sa coordoneze in totalitate problemele aparute in urma tendintei dezintegrarii.
Au existat cauze atat obiective cat si subiective. Cauzele obiective erau legate de neajunsul imputernicirii; nu erau determinate structurile organizatorice si nici finantarea lor. Cauzele subiective erau determinate de nesistematizarea, dar si de neorganizarea corespunzatoare a intrunirilor interstatale si interguvernamentale, care se ocupau cu rezolvarea problemelor de moment, dar nu si de cele de viitor.
Unele tari membre ale CSI inca nu s-au hotarat la ce organisme economice sa adere. Aceasta a dus la faptul ca unele acorduri sau tratate n-au fost ratificate de anumite tari, ca urmare a schimbarii viziunii lor asupra documentului semnat. Acordurile interguvernamentale deseori nu erau preluate in programele nationale de dezvoltare social-economica a tarilor semnatare. Fiecare tara membra a CSI adopta anual un numar mare de acte legislative interne, prin ele indepartandu-se de la sistemul unic de acte si normative care a existat pana in 1990. O problema importanta privitoare la elaborarea si realizarea proiectelor comune o reprezinta neconcordanta intre legislatiile interne ale tarilor membre.
In anii 1991-1994 in cadrul tarilor CSI au avut loc doua directii contradictorii: prima - s-au semnat o serie de acorduri multilaterale care prevedeau o integrare economica a tarilor CSI pana la nivelul 4 "uniunea monetara",  acorduri care erau elaborate in baza legislatiei vechi; a doua - paralel cu aceasta in cadrul tarilor membre au avut loc modificarile privind legislatiile interne. Cu toate ca s-au luat anumite masuri privind uniformizarea noii legislatii, prin adoptarea acordurilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Statele Independente.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!