Specificul Relațiilor Externe ale Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Comunitatile Europene nu au fost constituite ca entitati inchise.Pentru a-si realiza obiectivele,ele au trebuit sa se integreze in sfera larga a raporturilor internationale prin promovarea unor relatii de cooperare si schimb in diverse domenii,in cadrul unei politici comune a relatiilor externe.
Ulterior,prin Tratatul de la Maastricht,Titlul V,s-au statuat regulile fundamentale pentru instituirea si orientarea politicii externe comune a Uniunii Europene,la care se adauga politica de securitate comuna.Sunt definite obiectivele acestei politici ca fiind indreptate spre salvgardarea valorilor comune,a independentei si a integritatii Uniunii,in conformitate cu principiile Cartei Natiunilor Unite,intarirea securitatii Uniunii sub toate formele,mentinerea pacii si intarirea securitatii internationale conform principiilor Cartei Natiunilor Unite,precum si principiilor Actului final de la Helsinki si obiectivelor Cartei de la Paris,inclusiv cele privind frontierele exterioare,promovarea cooperarii internationale,dezvoltarea si consolidarea democratiei si a statului de drept,precum si a respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului(Art.11 paragraf 1).
Prin TA au fost extinse obiectivele stabilite in TMs prin includerea prevederilor privind salvgardarea integritatii Uniunii in conformitate cu Carta Natiunilor Unite si prin introducerea obiectivelor securitatii internationale in legatura cu frontierele exterioare.
Prin Tratatul de la Nisa s-au adus unele modificari in Titlul V,in discutie cu privire indeosebi la apararea comuna si s-a prevazut instituirea cooperarii intarite in domeniile avute in vedere in acest Titlu,asa cum va rezulta din cele ce urmeaza.Obiectivul Uniunii Europene este in sensul ca,aceasta politica sa fie rapid operationala,o decizie in acest scop,urmand sa fie luata de catre Consiliul European cat mai curand posibil.
Statele membre,sprijina activ si fara rezerve politica externa si de securitate comuna a Uniunii intr-un spirit de loialitate si de solidaritate reciproca.Ele actioneaza impreuna pentru intarirea si dezvoltarea solidaritatii lor politice reciproce si se obtin de la orice actiune contrara intereselor Uniunii ori susceptibila de a afecta eficacitatea ei ca forta coerenta in relatiile internationale.Consiliul vegheaza la respectarea acestor principii(Art.11(2)TMs).In cadrul acestor dispozitii a fost introdusa o clauza de << solidaritate politica >> in sensul angajarii statelor membre in mod activ si fara rezerve pentru a sprijini politica in discutie si al abtinerii de la vreo actiune daunatoare eficacitatii Uniunii pe plan international.
Statele membre se informeaza si se consulta reciproc in cadrul Consiliului in legatura cu orice problema de politica externa si de securitate care preyinta interes general in scopul de a asigura ca influenta Uniunii este exercitata cat mai eficace posibil prin intermediul actiunii concertate si convergente.
Politica externa si de securitate comuna include,de asemenea,pe langa ansamblul problemelor relative la securitatea Uniunii Europene,si definirea unei politici de aparare comuna,care ar putea sa duca,la momentul oportun,la o aparare comuna,in cazul in care Consiliul Europei decide in acest sens.Politica Uniunii in sensul Art.17,nu afecteaza caracterul specific al politicii de securitate si de aparare a unor state membre,ea respecta obligatiile decurgand din Tratatul Atlantic de Nord pentru unele state membre ce considera ca apararea lor comuna este realizata in cadrul NATO si ea va fi compatibila cu politica comuna de securitate si de aparare hotarata in acest cadru.
Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC) a aparut si s-a dezvoltat ca o consecinta fireasca a efortului de constructie europeana, in conditiile in care au devenit evidente beneficiile actiunii comune in cadrul Uniunii pe plan international. In esenta, PESC este constituita din ansamblul deciziilor la care statele membre, inclusiv Romania, ajung in comun privind relationarea lor prin intermediul Uniunii cu ceilalti actori din sistemul international.
In acest context, Romania s-a implicat activ in sfera de securitate si aparare care face obiectul Politicii Europene de Securitate si Aparare (PESA), ansamblu de activitati din sfera PESC concentrate pe domeniul securitatii si apararii, inca dinainte de momentul aderarii la UE consemnat la 1 ianuarie 2007. In prezent, Romania este un participant activ la PESA, atat pe dimensiunea politica, consacrata sustinerii intereselor identificate de statele membre ca fiind comune in domeniul securitatii si apararii, cat si pe cea operationala, contribuind la numeroase misiuni ale UE.
Sanctiunile internationale sunt un instrument, de natura diplomatica sau economica, din ce in ce mai frecvent utilizat pe plan international in eforturile de combatere a terorismului si de reprimare a incalcarilor dreptului international sau ale drepturilor omului. In cadrul politicii externe si de securitate comune, Uniunea Europeana aplica masuri restrictive ca mijloc de indeplinire a obiectivelor PESC specifice stabilite in Tratatul Uniunii Europene, in special art. 11. Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania aplica sanctiunile internationale impuse prin Pozitiile Comune adoptate in cadrul Politicii Externe si de Securitate Comuna. Regimurile sanctionatorii comunitare fie preiau masurile decise la nivelul Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, fie cuprind masuri restrictive stabilite in mod autonom de Consiliul Uniunii Europene. Pe plan intern, statele au obligatia de a crea cadrul juridic si institutional necesar aplicarii eficiente a acestor masuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specificul Relatiilor Externe ale Uniunii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!