Specificul Cercetarii la Fata Locului in Infractiunile de Crima Organizata

Extras din referat Cum descarc?

CRIMA ORGANIZATA
1.1.Ce este Crima Organizata?
Crima organizata este definita prin existenta unor grupuri de infractori, structurate pe ideea infaptuirii unor activitati ilegale, conspirative, avand ca principal scop obtinerea de profituri ilicite la cote deosebit de ridicate.
Activitatile ce compun Crima Organizata au un caracter secret si bine organizat, realizand un impact social deosebit de negativ, in multe state el constituind "cancerul perfid" care vlaguieste puterea societatii, ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizand o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului.
1.2.Principalele trasaturi ale Crimei Organizate
- Stabilitate in cadrul asociatiei infractionale;
- O anumita structura interna si diviziune a roiurilor intre membrii asociatiei;
- Continuitatea si sistematizarea activitatii infractionale;
- Scopul principal al asocierii infractionale sa fie obtinerea unor castiguri importante;
- Activitatea infractionala sa fie profesionalizata.
1.3.Forme de manifestare
- Organizatii specializate in extorcarea de fonduri;
- Organizatii specializate in traficul de droguri si de persoane;
- Organizatii specializate in contrabanda;
- Organizatii specializate in escrocherii (inselaciuni).
1.4.Principii Organizatorice
- Stabilitatea unitatii infractionale;
- Existenta liderului si ierarhia subordonarii;
- Sistemul de neutralizare a controlului social;
- Preocuparea permanenta de a corupe persoane respectabile din legislativ, executiv justitie si politie;
- Apararea severa a conspirativitatii si a secretului actiunilor;
- Planificarea activitatii infractionale;
- Specializarea ce decurge din impartirea functiilor;
- Concentrarea scopului activitatii pe obtinerea de
- Profituri mari, spalarea banilor murdari si investirea lor in activitati economice oficiale;
- Folosirea mijloacelor financiare, daca se impune, in scopuri politice.
2. CERCETAREA LA FATA LOCULUI
2.1. Notiune si importanta
Intre procedeele de descoperire si ridicare a mijloacelor de proba un loc deosebit il ocupa cercetarea la locul savarsirii infractiunii. In contextul acestei institutii, prin locul faptei trebuie sa se aiba in vedere atat sensul dat prin dispozitiile art. 30 alin. 4 , cat si locul unde s-au descoperit urmele infractiunii, ori in care s-au extins urmarile ei. 
Importanta acestui act procedural este relevanta prin obiectul sau complex fixat in dispozitiile art. 129, unde se arata ca se poate efectua aceasta activitate cand este necesar sa se faca constatari si sa se fixeze urmele infractiunii, sa se stabileasca pozitia si starea mijloacelor de proba si imprejurarile in care infractiunea a fost savarsita.
In anumite cazuri, cercetarea la fata locului, pentru clarificarea anumitor imprejurari privind savarsirea infractiunii, poate implica ridicarea unor obiecte sau inscrisuri de la institutii sau persoane fizice sau efectuarea de perchezitii.
Pentru ca cercetarea la fata locului sa-si manifeste importanta decisiva pe care o are in opera de aflare a adevarului in cauzele penale, se impune ca organele judiciare care o efectueaza sa uzeze, in cele mai bune conditii, de tactica, metodica si tehnica descoperirii si fixarii urmelor infractiunii si sa se foloseasca, la nevoie, de realizarile tehnico-stiintifice cele mai noi. 
2.2. Necesitatea efectuarii activitatii de cercetare la fata locului
Potrivit normei juridice cadru, cuprinsa in art. 129 alin. 1 din Codul de Procedura Penala, organele judiciare, analizand considerente ce tin de utilitatea, necesitatea si oportunitatea efectuarii unei activitati, pot decide sa se deplaseze in cadrul sistemului de referinta spatial - unul sau mai multe - pe care se gasesc urmele si mijloacele materiale de proba, unde se desfasoara activitatea de cercetare la fata locului in vederea :
- examinarii locului faptei si fixarii procesuale a celor descoperite;
- cautarea, descoperirea, fixarea, ridicarea, examinarea si interpretarea urmelor, elaborarea si verificarea de versiuni cu privire la natura infractiunii comise, la numarul si identitatea faptuitorilor, precum si la aspecte ce tin de loc, timp, natura activitatilor desfasurate de faptuitori, metode si mijloace folosite, mobil, scop, urmarile survenite ca rezultat al savarsirii infractiunilor;
- stabilirea locurilor de unde se putea percepe, in total sau in parte, activitatea desfasurata de catre faptuitori;
- identificarea martorilor oculari, a persoanelor vatamate, a altor persoane care cunosc date despre savarsirea infractiunii si, in unele cazuri, chiar a faptuitorilor;
- luarea unor masuri de limitare a pagubelor, determinare a cauzelor, conditiilor si imprejurarilor ce au determinat sau favorizat savarsirea infractiunii si a masurilor de prevenire care se impun, atat in legatura cu activitatea ilicita desfasurata cat si cu privire la aparitia de noi consecinte .


Fisiere in arhiva (1):

  • Specificul Cercetarii la Fata Locului in Infractiunile de Crima Organizata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!