Spania

Extras din referat Cum descarc?

1.Etimologie
Spania (spaniola Espana) este o tara situata in sud-vestul Europei, membra a Uniunii Europene. In nord-est se invecineaza cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar, avand de asemenea doua arhipelaguri, situate unul in Marea Mediterana (Insulele Baleare) si celalalt in Oceanul Atlantic (Insulele Canare). De asemenea, de Spania apartin doua mici teritorii din nordul Africii (care includ orasele autonome Ceuta si Melilla).
2.Tranzitia spre democratie
Actuala Constitutie spaniola a fost promulgata la 29 decembrie 1978 si este rezultatul unui dificil proces de tranzitie politica declansat dupa moartea generalului Franco, cel care a condus Spania ca un dictator din 1939 pana la moartea sa, la 20 noiembrie 1975.
Tranzitia s-a produs de la o dictatura care a durat mai mult de patru decenii, la un regim democratic1. Regimul franchist a fost condamnat de O.N.U. printr-o rezolutie a Adunarii Generale a acestei Organizatii, adoptata in 1946 dar anulata in 1950 , fara un motiv justificat. Ceea ce frapeaza la procesul de tranzitie este mentinerea timp de trei ani dupa moartea lui Franco, a institutiilor franchiste adica ale statului totalitar, ceea ce nu a impiedicat insa, reforma politica din care a rezultat actualul stat de drept.
1 In legatura cu trasaturile si continutul procesului de tranzitie de la un regim de dictatura,la democratie parlamentara,a se vedea G. Carcassonne,,La transition democratiques en Espagne" ,Universite de Paris,1979.
Franco a indeplinit functia de sef al statului-Caudillo, adica, sef militar. Disparitia sa, punea problema desemnarii unui succesor, care sa preia functia respectiva. Din fericire pentru Spania, succesiunea fusese stabilita dinainte, printr-o lege a succesiunii adoptata intr-o epoca in care Franco era contestat atat pe plan intern, cat si pe plan international. Potrivit legii, adoptata la 10 ianuarie 1967, succesor a fost desemnat printul J.Carlos, chemat de Franco in 1969 si educat pentru viitoarea sa sarcina politica sub supravegherea acestuia2.
In timpul guvernarii lui Franco, Spania era, de fapt, un stat monarhic, dar fara rege. Oficial, Franco se autoprezenta ca regent al Spaniei3. Monarhia fusese inlocuita in aprilie 1931 cu republica prin abdicarea regelui Alfons al XIII-lea si adoptarea de catre Cortesuri, in acelasi an, a Constitutiei republicane. Republica a fost, insa, infranta definitiv la sfarsitul anilor '30.In 1936, Generalul Franco conduce o rebeliune in urma careia se declanseaza razboiul civil care va dura trei ani.
In 1947, printr-o prima lege cu privire la succesiune, Spania este reproclamata monarhie, persoana monarhului urmand a fi desemnata in momentul demisiei sau dupa decesul generalului Franco.
Ca urmare a prevederilor legii cu privire la succesiune, la 22 noiembrie 1975, J. Carlos este proclamat oficial Rege al Spaniei. De vreme ce institutia de sef al statului a fost preluata de noul Rege, celelalte organisme constitutionale: Parlamentul si Guvernul si-au continuat activitatea in vechiul cadru constitutional amendat doar prin reinnoirea de facto a monarhiei. Este interesant de observat ca, desi noul Rege facea parte din dinastia Burbonilor, J.Carlos s-a dovedit a fi adeptul monarhiei constitutionale si a principiului suveranitatii poporului.
Desi J.Carlos fusese proclamat Rege, mostenitorul de drept al Tronului era tatal sau, fiul Regelui Alfons al XIII-lea, care fusese obligat de republicani sa 
2Cristian Ionescu ,,Drept constitutional comparat" ,master,ed.C.H.Beck,Bucuresti 2008,pag.215 .
3B.Chantebout,,Droit constitutionnel et science politique",Paris,1982,pag.291 .
abdice in anul 1931. Institutia monarhica a fost intarita in vara anului 1977 prin renuntarea la drepturile sale de mostenitor legal al tronului, a tatalui lui J.Carlos, Don Juan.


Fisiere in arhiva (1):

  • Spania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Cristian Ionescu ,,Drept constitutional comparat" ,master, ed.C.H.Beck, Bucuresti 2008.
B.Chantebout,,Droit constitutionnel et science politique",Paris,1982.
L.O.Alvarez, ,,Le regime politique de l'Espagne,Les regimes politiques des pays de U.E. et de la Roumanie"Ed.R.A.M.O. ,Bucuresti,2002.
G.Burdeau,Fr.Hamon,M.Troper, ,,Droit constitutionnel" Ed.L.G.D.J., Paris, 1997. 
Spania,Alegeri parlamentare,Departamentul pentru informare parlamentara. Parlamentul Romaniei,Camera deputatior,2000.
G. Carcassonne,,La transition democratiques en Espagne" ,Universite de Paris,1979.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!