Societățile agricole

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Proprietarii de terenuri agricole care beneficiaza de prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, precum si alti proprietari de terenuri agricole pot sa-si exploateze pamantul si in forme de asociere. Formele de asociere simple sunt asocierile pe baza de intelegere intre doua sau mai multe familii, avand ca scop exploatarea terenurilor agricole, cresterea animalelor, aprovizionarea, depozitarea, conditionarea, prelucrarea si vanzarea produselor, prestarea unor servicii, precum si alte activitati. Asocierile se pot constitui prin intelegere verbala sau scrisa, fara alta formalitate juridica, cei in cauza stabilindu-si singuri obiectul activitatii si conditiile in care inteleg sa-si desfasoare activitatea. Formele de asociere nu au personalitate juridica. In cazul in care asociatii doresc, pot incheia contracte de societate in conditiile prevazute de Codul civil. Persoanele prevazute mai sus pot constitui si societati comerciale in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

In cazul in care proprietarii terenurilor agricole nu doresc sa le exploateze individual, ei se pot constitui in societati agricole, cu personalitate juridica.

TITLUL II Societati agricole

Capitolul 1 Dispozitii preliminare

Capitolul 2 Constituirea societatllor agricole

Capitolul 3 Despre asociati. Drepturile si obligatiile lor

Capitolul 4 Administrarea societatii agricole. Consiliul de administratie

Capitolul 5 Adunarea generala

Capitolul 6 Dizolvarea, fuziunea si lichidarea societatilor agricole

Capitolul 7 Dispozitii tranzitorii si finale.

Capitolul 1 Dispozitii preliminare

Societatea agricola este o societate de tip privat, cu capital variabil si un numar nelimitat si variabil de asociati, avand ca obiect exploatarea agricola a pamantului, uneltelor, animalelor si altor mijloace aduse in societate, precum si realizarea de investitii de interes agricol. Exploatarea agricola poate consta din: organizarea si efectuarea de lucrari agricole si imbunatatiri funciare, utilizarea de masini si instalatii, aprovizionarea, prelucrarea si valorificarea produselor agricole si neagricole si alte asemenea activitati.

Societatea agricola nu are caracter comecial.

Intr-o localitate pot lua nastere, dupa caz, una sau mai multe societati agricole.

Uneltele agricole si alte utilaje, mijloacele materiale si banesti, precum si animalele pot fi aduse in societate, in proprietatea sau numai in folosinta acesteia, dupa caz. Terenurile agricole se aduc numai in folosinta societatii, asociatii pastrandu-si dreptul de proprietate asupra acestora. La intrarea in societatea agricola, bunurile mobile si imobile, precum si animalele se vor evalua pentru a se determina partile sociale subscrise de fiecare membru asociat.

Obligatiile societatii agricole sunt garantate cu patrimoniul social, asociatii fiind raspunzatori numai cu partile lor sociale.

Prin statut se vor determina conditiile pentru admiterea asociatilor in societate, numarul minim de asociati care nu poate fi mai mic de 10, capitalul social format din parti sociale de egala valoare, a caror marime nu poate fi mai mica de 10.000 lei fiecare, numarul de parti sociale pe care il poate avea un asociat, modul de evaluare a partilor sociale in cazul aportului in natura, inclusiv a folosintei pamantului.

Orice asociat poate face subscrieri de noi parti sociale pe langa partile sociale stabilite initial. El isi poate retrage din partile sociale o anumita valoare, cu conditia sa ramana cu minimul de parti sociale admise de statut.

Capitolul 2 Constituirea societatilor agricole

Societatile agricole se constituie prin act scris autentificat de notariatul de stat si statut. Actul de constituire va fi semnat de membrii fondatori, iar semnaturile acestora si imputernicirile vor fi legalizate de primarie. Acesta impreuna cu statutul vor fi prezentate notariatului de stat de catre imputernicitii membrilor fondatori ai societatii.

Actul de constituire va cuprinde obligatoriu:

- denumirea - firma societatii;

- obiectul activitatii;

- numele, prenumele si domiciliul asociatilor; valoarea partilor subscrise si varsate de fiecare;

- felul raspunderii;

- numele si prenumele administratorilor si cenzorilor desemnati;

- numele si prenumele persoanelor care au semnatura legala;

- numele si prenumele persoanelor asociate, imputernicite cu indeplinirea formalitatilor de constituire.

Statutul va cuprinde urmatoarele:

a) denumirea - firma societati;

b) obiectul de activitate - enumerarea activitatlor ce constituie obiectul societatii si delimitarea teritoriala;

c) durata societatii;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatile agricole.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
5 594 cuvinte
Nr caractere:
28 591 caractere
Marime:
26.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
agricultura, soceitati
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Adrian Circa
Sus!