Societatea pe acțiuni

Extras din referat Cum descarc?

Societatea pe actiuni este o forma de societate in cadrul careia, ca si in cazul societatii cu raspundere limitata, patrimoniul este constituit din capital social. In cadrul societatii pe actiuni, persoanele care isi aduc aportul se numesc actionari si raspund numai in limita aportului.
De multe ori, infiintarea unei SA este comparata cu infiintarea unui SRL, si desi cerintele pot fi asemanatoare in ceea ce priveste documentele necesare inmatricularii ambelor tipuri de societati, cerintele legale sunt destul de diferite din anumite puncte de vedere.
Pentru a infiinta o SA sunt necesare:
- - un numar minim de 2 actionari; cu toate acestea nu exista un numar maxim de actionari; conf. art. 10, alin. 3 din Lg. 31/1990, in cazul in care societatea are mai putin de 2 actionari pe o perioada mai lunga de 9 luni, orice persoana interesata poate solicita instantei dizolvarea acesteia;
- - capitalul social minim ce trebuie subscris societatii pe actiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei sau 25.000 de euro;
- - nu toata suma trebuie depusa la infiintarea firmei, insa 30% din capitalul social trebuie varsat;
- - aportul fiecarui actionar poate fi in numerar, in natura sau in creante, insa trebuie sa poata fi evaluat;
- - actionarii si asociatii firmei pot fi persoane fizice, dar si persoanele juridice pot avea una din aceste doua calitati.
Societatea pe actiuni se poate constitui prin contract de societate si statut, prin urmatoarele modalitati:
- prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii actului constitutiv - in acest caz, capitalul social varsat la constituire nu poate fi mai mic decat 30% din cel subscris;
- prin subscriptie publica, in cadrul careia persoanele interesate pot subscrie actiuni - in acest caz este necesara intocmirea unui prospect de emisiune semnat de catre fondatori.
Societatea pe actiuni poate fi infiintata:
- intr-un sistem unitar - societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, in numar impar, care se constituie intr-un consiliu de administratie. Acesti administratori vor fi numiti de catre adunarea generala ordinara, exceptie facand primii administratori care vor fi numiti prin intermediul actului constitutiv.
- intr-un sistem dualist - societatea este administrata de un directorat si un consiliu de supraveghere.
Directoratul este organul care aduce la indeplinire actele necesare pentru a realiza obiectul de activitate al societatii cu exceptia celor care revin in sarcina consiliului de supraveghere ori a adunarii generale. Numarul membrilor directoratului este impar iar acestia isi desfasoara activitatea sub controlul consiliului de supraveghere.
Consiliul de supraveghere, asemanator administratorilor, este numit de catre adunarea generala, cu exceptia primilor membri care sunt desemnati prin actul constitutiv, iar numarul membrilor variaza intre 3 si 11.
Capitalul social al unei SA este constituit din actiunile emise de catre societate care pot fi, in functie de modalitatea de transmitere, actiuni nominative sau actiuni la purtator. Modalitatea actiunilor va fi stabilita prin actul constitutiv. 
Este obligatoriu ca valoarea actiunilor sa fie egala, acestea conferind titularilor sai drepturi egale. Cu toate acestea, Legea nr. 31/1990 privind societatile prevede posibilitatea unor actiuni care instituie drepturi diferite titularilor sai.
Actiunile platite vor conferi, de asemenea, titularilor sai, dreptul de vot in adunarea generala. Ca si in cazul unui SRL, adunarile generale pot fi ordinare si extraordinare, in functie de problema care necesita rezolvare in ceea ce priveste activitatea si functionarea SA. Hotararile in cadrul acestor adunari se iau cu majoritatea voturilor exprimate de catre actionari.


Fisiere in arhiva (1):

 • Societatea pe actiuni.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!