Societatea cu Raspundere Limitata in Perspectiva Legislativa Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Anul 1950 simbolizeaza etapa primordiala a constituirii Comunitatii Economice Europene si implicit a reglementarii activitatilor comerciale in Uniunea Europeana, materializata prin societatile comerciale, printre care si societatea cu raspundere limitata, denumita in continuare S.R.L. Desi S.R.L-ul reprezinta un numitor comun al comertului, legislatiile nationale prezinta diferente majore, care pot fi surprinse chiar in contextul legislatiei statelor comunitare.
Diferentele semnificative se refera la capitolul social, la numarul maxim al asociatilor, la fractiunile capitalului social, precum si la modalitatea de organizare si functionare a societatii.
In primul rand, se poate constata o deosebire semnificativa a modalitatii sau formei de reglemantare a regimului juridic a acestei societati comerciale. In unele state europene , precum Austria, Danemarca, Germania, Spania, statutul juridic al S.R.L.-ului este prevazut printr-o lege speciala care guverneaza infiintarea, organizarea si functionarea societatii.
Capitalul social
Pentru a putea dobandi calitatea de asociat, o persoana fizica sau juridica trebuie sa contribuie printr-un aport la formarea capitalului social. Cuantumul aportului este influentat in mod direct de valoarea capitalului social, care trebuie sa fie stabilita luand in considerare plafonul minim impus de legea nationala a statului in care se inregistreaza respectiva societate comerciala. In acest cadru, una din cele mai avantajoase reglemantari este instituita de actele normative britanice si irlandeze, care nu prevad un plafon minim al capitalului social. Acest aspect releva caracterul pragmatic al legislativului britanic care favorizeaza infiintarea unui numar variat de S.R.L-uri, in special de S.R.L-uri cu asociat unic. Legislatia romana s-a aliniat curentului majoritar prevazand un plafon minim al capitalului social, si anume de 200 Ron si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei. 
Mai mult, daca la infiintarea unei SRL in Olanda poate fi depus initial doar 25% din plafonul minim al capitalului social, in Spania, Suedia si Romania capitalul social trebuie sa fie depus integral. Astfel, variatiile legislative pot sa influenteze favorabil sau defavorabil activitatea comerciantilor. In segementul analizat, combinatia cea mai reusita este cea guvernata de legislatia britanica si irlandeza , care confera fondatorilor posibilitatea facila de infiintare a unei SRL in ceea ce priveste formarea capitalului social minim.
Numarul de asociati
Pentru constituirea unei S.R.L. trebuie sa fie indeplinit criteriul referitor la numarul minim de doi asociati si maxim de 50 de asociati. Acest criteriu deriva din caracterul "intuitu personae" al asocierii. Dispozitiile art. 22 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale prevad ca numarul maxim al asociatilor este de 50 de persoane. In Europa s-a dezvoltat un nou current ce are drept efect eliminarea numarului maxim de asociati. In prezent, doar unel state comunitare mai prevad aceasta conditie, de exemplu Franta, Irlanda si Luxemburg. Desi acest criteriu a fost inlaturat in majoritatea legislatiilor statelor europene, s-a mentinut principiul caracterului "intuitu personae" al asocierii, care a fost preluat de la societatile de persoane. In acest caz, se poate pune problema cum se impaca fundamentarea asocierii in temeiul increderii asociatilor si eliminarea acestei conditii. Atata timp cat modalitatea de transmitere a partilor sociale este limitata, fiind expres prevazuta de lege modificarea numarului maxim de asociati nu are implicatii majore. Astfel transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social. Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului.
Fractiunile capitalului social
Partile sociale reprezinta fractiuni ale capitalului social. Legea romana a societatilor comerciale prevede, in temeiul art. 202, alin. 2, ca poate fi exercitat transferul partilor sociale catre terti, numai in conformitate cu votul a cel putin trei patrimi din capitalul social. Contextul european este eterogen, pentru ca de exemplu in Grecia partile sociale pot fi transmise in mod liber, asemeni actiunilor, cu exceptia cazurilor cand actul constitutive contine clauze contrare. In aceasta situatie asocierea fondatorilor este similara cu cea din cadrul societatii pe actiuni, iar societatea cu raspundere limitata devine doar un satelit al societatii anonime. In principiu, in temeiul art. 193 alin.1 din Legea 31/1990 o parte sociala da dreptul la un vot. In contextul european au fost identificate diferite categorii de parti sociale precum: parti sociale fara drept de vot, parti sociale cu vot plural si parti sociale conditionate de cuantumul unei anumite sume de bani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea cu Raspundere Limitata in Perspectiva Legislativa Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!