Societatea cu Raspundere Limitata

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Reprezentand rezultatul nevoilor resimtite in activitatile comerciale societatea cu raspundere limitata a aparut destul de tarziu.
Ca entitate juridical distincta, fiind reglementata pentru prima data in Germania, la sfarsitul secolului XIX-lea. Intrucat s-a dovedit a fi inca de la momentul crearii ei forma asociativa cea mai avantajoasa pentru cei care o constituie, societatea cu raspundere limitata a fost adoptata ca model si reglementata, in scurta vreme in mai toate tarile Europei. 
Notiunea de S.R.L.
Societatea cu raspundere limitata - SRL este societatea in care partile nu sunt reprezentate prin titluri negociabile si care nu pot fi cedate altor persoane decat daca acestea din urma sunt agreate de majoritatea celorlalti asociati. 
Din acest punct de vedere SRL e o asociatie de persoane. SRL e si o asociatie de capital deoarece asociatii raspund numai in limita aportului lor la existenta societatii, astfel fiecare asociat v-a fi obligat pentru datoriile societatii numai in limita capitalului subscris.
Caracteristici
1. Asocierea se bazeaza pe increderea asociatilor, societatea avand deci un caracter
" Intuitu personae" , ca si societatile de persoane.
2. Capitalul social este divizat in anumite fractiuni denumite parti sociale, care nu sunt reprezentate prin titluri negociabile.
3. Asociatii raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aportului lor.
4. Specific numai societatii cu raspundere limitata este faptul ca ea se poate consitui potrivit legii fie ca societate pluripersonala, fie ca societate unipersonala. Intradevar potrivit dispozitiilor art. 32-34 din Legea nr. 31/1990, regula o reprezinta constituirea societatii prin reunirea mai multor persoane, dar prin dispozitiile articolului 210 din aceeasi lege se instituie o exceptie, in temeiul careia este posibila infiintarea unei societati cu raspundere limitata si numai de catre o singura persoana. 
Societatea cu raspundere limitata cu asociat unic
Potrivit art. 210 din lege, societatea cu raspundere limitata se poate constitui prin aportul unui singur asociat, care va fi detinatorul tuturor partilor sociale.
O persoana fizica sau juridica nu poate fi insa asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
Societatea cu raspundere limitata cu asociat unic, ca orice societate comerciala, dobandeste calitatea de comerciant prin constituire sa, in conditiile legii. Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatul unic raspunde numai in limita aportului sau.
Constituirea societati cu raspundere limitata - S.R.L.
Actul constitutiv al societatii cu raspundere limitata va cuprinde:
a) datele de identificare a asociatilor
b) forma, denumirea si sediul social;
c) obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
d) capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii. La societatile cu raspundere limitata se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
e) asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, datele lor de identificare, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
f) in cazul societatilor cu raspundere limitata, daca au fost desemnati cenzorii sau auditorul financiar, datele acestora de identificare;
g) partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
h) sediile secundare - sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica -, atunci cand se infiinteaza odata cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
i) durata societatii;
j) modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
SRL se constituie prin contract si statut in cazul in care e constituita din 2 sau mai multi asociati sau numai prin statut in cazul asociatului unic.
Societatea ia hotarari cu votul majoritatii absolute a asociatilor si a partilor sociale cu exceptia hotararii de modificare a contractului si statutului care se pot efectua numai cu acordul tuturor asociatilor.
Capitalul social al societatii nu poate fi mai mic de 300.000 lei si el se constituie din aportul asociatilor; aceste aporturi pot fi in natura sau in numerar.
Capitalul social se divide in fractiuni denumite parti sociale, cu valoare nominala egala ce nu poate fi mai mica de 100.000 lei. Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile si ca atare emiterea de titluri negociabile duce la sanctionare penala a administratorului societatii.
Valoarea aportului in natura nu poate depasi 60% din valoarea capitalului social.
In cazul societatii cu mai multi asociati expertizarea valorii bunului e facultativa, in cazul asociatului unic e obligator.Reducerea capitalului social nu se va putea opera sub nivelul minim legal; majorarea capitalului social se va realiza prin varsarea imediata a aportului.
Functionarea societatii cu raspundere limitata
Adunarea asociatilor societatii cu raspundere limitata
Adunarea asociatilor este organul de deliberare si decizie a societatii cu raspundere limitata. In cadrul ei se iau toate hotararile asociatilor, potrivit art. 186 din Legea nr. 31/1990. Adunarea decide, in conditii de cvorum si majoritatea diferite, at asupra problemelor ordinare asupra societatii cat si asupra celor care implica modificarea actului constitutive. Adunarea asociatilor se convoaca la sediul societatii, cel putin odata pe an sau de cate ori este necesar.
Convocarea adunarii asociatilor se face de catre administratorii societatii sau la initiativa asociatilor cu precizarea scopului convocarii, conform art. 190 din Legea nr. 31/1990.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea cu Raspundere Limitata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!