Societatea cu răspundere limitată

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I. Definitie si istoric
Capitolul II. Caracteristicile societatii cu raspundere limitata
Capitolul III. Administrarea societatii
Capitolul IV. Constituirea societatii cu raspundere limitata
IV.1. Formalitati legale de constituire si inregistrare a SRL-ului
IV.2. Procedura de inregistrare in registrul comertului
Capitolul V. Denumirea sau firma societatii
Capitolul VI. Dizolvarea societatii cu raspundere limitata
Bibliografie

Extras din referat:

Capitolul I. Definitie si istoric

Societatea cu raspundere limitata poate fi definita ca o societate constituita pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.

Referindu-ne la reglementarea societatii cu raspundere limitata cu unic asociat in Romania, aceasta a fost influentata de faptul ca la 1 februarie 1993 a fost semnat Acordul de Asociere intre Comunitatea Europeana si Romania, iar la 22 iunie 1995 Romania inainteaza cererea sa de aderare la Uniunea Europeana. Romania a incheiat negocierile de aderare cu Uniunea Europeana. Din anul 2007, Romania va participa efectiv la procesul decizional la nivelul Uniunii Europene.

In cazul societatilor cu raspundere limitata cu unic asociat, acesta este cel care desfasoara prerogativele specifice de conducere ale unei adunari generale.

Asociatul unic poate fi si administrator, dar nimic nu interzice ca administratorul sa nu fie asociat.

Legea stabileste in mod expres interdictia ca o persoana fizica sau juridica sa aiba calitatea de asociat unic in mai mult de o societate cu raspundere limitata

Se interzice, de asemenea, constituirea unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic de catre o alta societate cu raspundere limitata, tot unipersonala.

Nerespectarea interdictiilor enuntate mai sus poate duce la dizolvarea judecatoreasca a societatii astfel constituite, actiunea putand fi initiata de orice persoana interesata, precum si de catre stat, prin Ministerul Finantelor (art. 14 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 republicata). In alin. 4 al aceluiasi articol se prevede ,,pe baza hotararii de dizolvare, lichidarea se va face in conditiile prevazute de prezenta lege pentru societatile cu raspundere limitata".

La constituirea unei societati cu raspundere limitata este admis numai aportul in numerar sau in natura, neadmitandu-se aportul in creante sau in munca. In cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, evaluarea capitalului in natura aportat se va face numai pe baza unei expertize de specialitate.

In privinta administratorului sau administratorilor unei societati cu raspundere limitata unipersonale, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale este aplicabil regimul juridic de drept comun al societatii cu raspundere limitata. Potrivit art. 192 alin. 1 din Legea societatilor comerciale, societatea cu raspundere limitata este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati.

Pentru societatea cu raspundere limitata cu mai multi administratori, legea nu prevede instituirea unor forme organizatorice de administrare, asa cum o face in cazul societatilor de capitaluri, pluralitatea de administratori nefiind organizata. In cazul unei societati cu raspundere limitata unipersonale se va aplica regimul juridic de drept comun al societatii cu raspundere limitata in privinta: conditiilor cerute pentru numirea administratorilor, desemnarii administratorului (hotararea adunarii generale a asociatilor fiind inlocuita, in caz de unipersonalitate, de decizia asociatului unic), duratei functiei de administrator si realegerii, publicitatii numirii administratorilor si remunerarii acestora, puterilor administratorului si a obligatiilor acestuia, incetarii functiei de administrator, precum si a pluralitatii de administrator si a raspunderii acestora.

Bibliografie:

Bacanu I., Firma si emblema comerciala, Editura Lumina Lex, 1998

Carpenaru St., Drept comercial roman, Editura Universul Juridic,Bucuresti, 2007

Carcei E., ,,Drept comercial roman , Editura ALL BECK, 2000

Dorian R., ,,Drept comercial roman, Editura Independenta Economica, 2001

Ignatescu C., Drept comercial- Note de curs, Suceava, 2012

Prescure T., Registrul comertului, Bucuresti, Editura ALL. BECK, 2000

Patulea V., Curs de drept comercial roman, Bucuresti, Editura ALL BECK, 2000

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea cu raspundere limitata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 699 cuvinte
Nr caractere:
30 893 caractere
Marime:
40.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
Societatea cu raspundere limitata, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Camelia Ignat
Sus!