Socializarea Juridica si Formarea Constiintei de Drept

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere:
Capitolul I. Socializarea juridica si formarea constiintei de drept
1. Socializarea Juridica 
1.1 Conceptul de socializare juridica.
1.2 Tipuri de socializare 
1.3 Agentii socializarii.
2. Formarea constiintei de drept.
2.1. Constiinta de drept. Formarea constiintei de drept.
2.1.1. Constiinta Implicita
2.1.2. Constiinta Reflexiva
2.2. Functiile constiintei de drept.
Concluzie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In cele din urma, prin multiple relatari am reusit sa descriu intr-un mod mai restrins, compact dar si sub diverse viziuni procesul de socializare, prcum si rolul acestuia in formarea constiintei de drept. De cele mai fregvente ori in criticile profesorilor, savantilor si altor personae care au cercetat acest fenomene am reusit sa surprind idei asemanatoare cu mici dezbateri in aspectele lor comparative, am incercat a relata aceste opainii in viziunea fiecaruia din ei si chiar mai muklt ca atiot m incercat a le comasa prin disingeri asemanatoare,pentru ca mesajul lucrarii de fapt sa relateze expres viziunile tuturor dar si ca acesta sa poata descrie explicit rolul acestor procedeie. De cele mai multe ori prefata ramine in umbra, cititorul trecind formal cu privirea asupra ei, din aceste considerente voi incerca a relata succinct viziunea mea asupra lucrarii respective precum si componenta ei strucurala 
Tema lucrarii prezinta inca din start un interes ineedit, dat fiind faptul ca procesul despre care am vorbit pe parcursul ei este unul din cele care stau la baza psihologiei judiciare, adica sesizarea existentei normei juridice, constientizarea efectului ei precum si pregatirea individului din acest punc de vedere de a se prezenta in societate, mai mult ca atit ca legislati a in vigoare nu prevede inlaturarea raspunderii (penale, civilr, contraventionale, disciplinare etc) pentru faptul ca individual nu a cunoscut existenta normei juridice sau nu a stiut despre faptul ca a trecut la etapa de conflict cu aceasta, din aceste considerente - socializarea este un process important in pregatirea individului de a putea trai intr-o societate, de a putea a se adapta cu acea societate precm si de a evita incalcarea ei. La fel un lucru important este considerat si formarea constiintei de drept, care de fapt este cel mai strins legat de procesul de socializare, deoarece anume prin aceste metode individul reuseste sa isi creieze o opinie in privinta celor nominalizate, sa se adapteze la un mod de viata normal.
Lucrarea cuprinde un singur capitol, doua puncte principale si 5 subpuncte suplimentare.Fiecare din acestea relateaza structurat procesul de socializare din 
Capitolul I. Socializarea juridica si formarea constiintei de drept
1. Socializarea Juridica 
Sub cele mai diverse aspect ale cercetarii psihologice, socializarea apare sub o forma institutionalizata a controlului social, care consta in aplicarea normelor de drept. Acesta manifestindu-se sub foma unor reguli elaborate si confirmate de catre organele special Legislative, fiind asigurate de controlul unor institutii special de stat. Dupa adoptare ele capata denumiri de lege si au un character obligatoriu pentru toti subiectii sociali, atit colectivi cit si individuali.
Asimlarea conduitelor care vin in acord cu normele de drept decurge in procesul socializarii juridice a individului.
Socializarea juridica prevede inglobarea valorilor si normelor aparate prin lege 
Asadar, socializare poate fi considerata drept - intelegerea modului in care sunt ironizate normele juridice si a mecanismelor care asigura stabilitatea sociala si respectarea legii.
Stinta a demonstrate ca: omul este un produs social deosebit de complex Fiintele umane crescute in afara societatii precum sunt de fapt vestitii copii-lup din India sau copii izolati de catre parintii lor nu se deosebesc cu nimic de animale. Indivizii speciei umane isi insusesc limba, cultura, valorile si normele de comportament prin socializare sub influenta unor factori sociali ca familia, scoala, grupul de prieteni, macrocolectivitatea. Oamenii invata sa-si formeze receptivitatea fata de stimulii sociali si isi insusesc un stil de relationare cu cei din jur, un rol care corespunde statusului, pozitiei lor sociale. Comportamentul individului in sfera juridica nu poate fi inteles fara analizarea unor concepte de baza ale sociologiei cum sunt: socializarea, cultura juridica, statusul, rolul sau controlul social.
1.1. Conceptul de socializare juridica.
Dupa cum s-a mentionat prin socializare distingem procesul de achizitionare a normelor si valorilor sociale de catre individ. El este de fapt un proces de transfer al experientei sociale de la vechea generatie la descendenti, un proces de mentinere a culturii si institutiilor necesare convietuirii sociale. Este evident deja ca normele ne domina intregul curs al vietii - in familie, in grupul de prieteni, la scoala sau la locul de munca trebuie sa respectam un set de reguli si sa tinem seama de comportamentul celorlalti. Socializarea juridica este procesul prin care indivizii invata sa se conformeze normelor juridice si isi insusesc aceste norme si valorile aferente lor. Socializarea juridica distinge doua elemente: 
- insusirea unui comportament in conformitate cu legea si valorile juridice ale statului ,si 
- interiorizarea normelor juridice care sunt apoi suprapuse unei scari de valori (politice, ideologice, morale). 
Asa deci s-a stabilit faptul ca orice comunitate, determinata fiind de conditiile concrete fizico-naturale, isto!rice, culturale, relationale etc, poseda un ansamblu de valori sociale. Valoarea sociala este o relatie prin care comunitatea exprima concordanta dintre lucruri, idei, feno!mene, procese sociale si trebuintele conditionate din punct de vedere istoric. Valoa!rea nu este o notiune stricta si nu poseda un continut identic, acesta modificindu-se in functie de trebuintele sociale, conditionate de mai multi factori. Totusi, exista un sistem de valori general-umane, pe care le impartaseste in mod prioritar comunitatea umana. Acestea se raporta la aprecierea adevarului, frumosului, binelui, constituind un fel de ,,repere absolute", obiecte ale aspiratiei fiecarui popor. Viziunea data a fost emisa si impartasita de catre adeptii scolii filozofice axiologice 
Societatea contemporana creeaza conditii pentru un contact permanent al cul!turilor, care contribuie la interferenta lor manifestata in imprumuturi libere, modi!ficari si imbogatire reciproca.
In asemenea conditii procesul de socializare a individului decurge in forma unei asimilari de modele proprii si alogene. Acest proces incepe in familie si continua in cadrul institutionalizat -- scoala, grupuri profesionale etc. -- in care persoana intra in contacte directe si de intensitate diferita cu ,,altul" in dependenta de capacitatile afeciv-comunicative ale ei si de capacitatea mediului de a-i oferi conditii care ii satisfac trebuintele secundare: de autoidentificare, autoafirmare, comunicare, interrelatii etc, intilnind si asimilind noi si noi modele. Nu fiecare din aceste modele este receptat la fel, procesul fiind determinat de diverse imprejurari, cele mai semnificative tinind de proprietatea lor de a se impune. Incercind o clasificare, bazata pe prelegerile unui grup de cercetatori francezi, am evidentiat modele culturale cu capacitate de influenta diferita:
-- ideale -- care vizeaza situatii primordiale si sint adoptate daca nu de toate, oricum de majoritatea grupurilor umane;
-- neutre -- care in unele societati pot fi considerate esentiale, in altele -- lasate la alegerea indivizilor;
-- conjuncturale -- asimilarea carora depinde de apartenenta indivizilor la o subcultura si care deservesc grupurile unite prin caracteristicile de sex, virsta, socioprofesionale etc;
-- vestigiale -- pe cale de disparitie, utilizate inca de unii membri ai societatii, insa, fiind ignorate de minoritatile active, sint substituite cu altele mai eficiente


Fisiere in arhiva (1):

  • Socializarea Juridica si Formarea Constiintei de Drept.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!