Smogul

Cuprins referat Cum descarc?

1.Ce este smogul? .......................................................................................................1
2.Componenta ......................................................................................................... 2
3.Echilibrul mediului ................................................................................................. 2
4.Cauzele aparitiei smogului .......................................................................................3
5.Efecte .....................................................................................................................3
6.Solutii .....................................................................................................................5
7. Programe de actiune ale Uniunii Europene in domeniul mediului.............................. 5
8. Cooperarea Uniunii Europene cu Europa Orientala ................................................. 6
9. Bibliografie.............................................................................................................8


Extras din referat Cum descarc?

Smogul este un tip de poluare a aerului, un cuvant format in limba engleza din smoke=fum si fog=ceata. Termenul a fost introdus de Dr. Henry Antoine Des Voeux in lucrarea sa din 1905 "Fog and Smoke," pentru o reuniune a membrilor Congresului de Sanatate Publica, ,,Public Health Congress". Practic anunta un nou tip de ceata deasupra Londrei si faptul ca acest tip de ceata, numit smog, afecteaza sanatatea oamenilor.
Smogul- ceata albastruie, toxica, rezultata in urma reactiilor chimice dintre razele solare catalizatoare, ozon si hidrocarburile nesaturate din atmosfera, in conditii de caldura excesiva si umiditate stationara provenite in urma arderii petrolului si a altor combustibili organici. Smogul provoaca la om si la animale iritatia mucoaselor, leziuni si arsuri ale frunzelor plantelor si stagnare in formarea clorofilei. Sunt doua tipuri de smog: londonez sau reducator si californian sau oxidant. 
Smogul clasic este rezultatul arderii carbunilor si este un amestec de fum si dioxid de sulf. 
Fumul clasic generat de arderea carbunilor a fost completat in mod nefericit in timp de alte tipuri generate din arderea combustibililor lichizi si gazosi. Are un caracter local dar datorita curentilor de aer poate fi transportat la mari distante. Este format din gaze arse (oxidate) si nearse, particule, oxizi, resturi organice.
Ceata este un fenomen natural reprezentand suspensia in atmosfera joasa (troposfera, la suprafata pamantului) a unor picaturi, vapori de apa si chiar cristale fine de gheata. Ceata este un nor in contact cu pamantul. Se formeaza cand vaporii de apa din atmosfera intra in contact cu pamantul, in urma scaderii temperaturii. Are o umiditate relativa de 100%, deci o atmosfera saturata. Caracteristicile principale sunt umiditatea si vizibilitatea. Ceata se poate forma si in conditii de umiditate mai redusa. Densitatea si opacitatea cetei e data de compozitie, de conditiile climatice, de faza zilei si caldura solara. In prezenta factorilor care genereaza condensul (particule de praf, aerosoli, gaze arse), ceata poate precipita sub forma de burnita. 
Exista mai multe tipuri de ceata, deasupra marii se formeaza ceata salina, umiditatea relativa a acesteia poate fi 70%. In vaile montane se formeaza o ceata caracteristica muntilor. In anumite conditii se formeaza ceata in conditii de iarna iar particulele in suspensie in aer sunt ca acele de gheata. Este un fenomen local.
Smogul fotochimic este un tip de smog ce include o mixtura de agenti poluanti cum sunt dioxidul de azot, ozonul, componente organice volatile (VOCs), nitrati, aldehide. 
Aceste componente impreuna cu radiatia solara ce le determina reactiile chimice, formeaza smogul fotochimic. Acest tip de smog apartine industriei moderne.
Smogul natural-este determinat de eruptiile vulcanice sau incendiile de vegetatie.
2. Componenta 
Caracterul extrem de nociv asupra vietii este dat de continutul smogului. Compusii descrisi aici se combina cu vaporii de apa si au efecte mult amplificate.
Particulele materiale sunt solide si lichide in aer. Prezenta lor in aer depinde de vreme, anotimpuri, activitatea pamantului si activitatea umana. Particulele emise de motoarele cu ardere interna (auto) au diametrul sub 2,5 microni. Celelalte cu diametrul pana in 10 microni sunt emise din activitatea curenta, trafic auto, operatiuni de constructii, lucrari terenuri. 
Ozonul ( molecula cu 3 atomi de oxigen O3 ) apare in urma reactiei fotochimice datorata razelor soarelui dintre dioxidul de azot si hidrocarbonatii din materiile organice. 
Oxizii de azot (NO, NO2), apar in urma arderii combustibililor ca un produs de oxidare al azotului. Principalul furnizor este traficul auto-motoarele. Concentratia cea mai mare apare in aglomeratiile urbane. Alt furnizor major este industria in care se ard combustibili. Dioxidul de azot este considerat cel mai toxic. Acizii azotului se formeaza la contactul moleculelor de oxid de azot cu apa. Cand intalneste compusi organici volatili, dioxidul de azot determina aparitia ozonului, factor de prima importanta in smog.
Dioxidul de sulf apare din arderea combustibililor (in special arderea carbunilor) dar si din procesarea acidului sulfuric , industrializarea celulozei, siderurgie. Este solubil in apa si poate forma molecule de acid sulfuric. Efectele dioxidului de sulf sunt amplificate intr-un mediu de vapori de apa si alte particule poluante, apare asa numitul efect cocktail .
Monoxidul de carbon este un gaz extrem de toxic emis ca urmare a arderii combustibililor. Se formeaza prin oxidarea compusilor organici. In aglomeratiile urbane, principalul "furnizor" de monoxid de carbon sunt automobilele.
Metale-sub forma de particule, pulberi, apar in urma arderilor industriale si casnice (auto), a procesarilor industriale si a incinerarii gropilor de gunoi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Smogul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!