Situația internațională privind conflictul dintre Statele Unite ale Americii și Afganistan (2001-prezent)

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Situatia internationala dintre Statele Unite ale Americii si Afganistan este un conflict de actualitate si de durata in acelasi timp. Conflictul a inceput din octombrie 2001 si dureaza chiar si pana in momentul de fata, avand astfel la activ 12 ani de conflict militar.
Momentul cheie care a declansat razboiul a fost caderea turnurilor gemene , World Trade Center din 11 septembrie 2001. Din acest punct se incepe o lupta acerba contra terorismului, mai ales in statele Iraq si Afganistan. Se duce o politica de eradicare a gruparilor terosiste precum Al - Qaeda, condusa de Osama bin Laden si care este responsabila pentru dezastrul cauzat la 11 septembrie 2001, curmand viata a aproximativ 3000 de persoane si ranind inca 6000 de persoane.
Cuvinte cheie : Statele Unite ale Americii, Afganistan, terorism, Al - Qaeda, Blackwater, subiecte de drept international
Conflictul dintre militar de mari proportii dintre Statele Unite ale Americii si Afganistan par sa aiba declansatorul in data de 11 septembrie 2001, cand doua avioane au lovit turnurile gemene World Trade Center, inalte de 110 etaje. Avioanele, care erau conduse de membri ai gruparii teroriste Al Quaida.
Al Quida - transcris de asemenea ca al-Qa'idah, al-Qaeda, al-Qa'ida sau al-Quaida si tradus ca Baza sau Fundatia, este o grupare terorista ce a fost fondata in anul 1988 si definitivata in 1989, avand ca scop principal, sprijinirea activatilor extremiste islamice.
Fondatorul, liderul, si principalul finantator al acestei organizatii teroriste este Osama Bin Landen, gruparea fiind intai axata pe respingerea fortelor sovietice din Afganistan.
F.B.I a definit terorismul ca fiind "utilizarea in afara legii a fortei si a violentei impotriva persoanelor sau proprietatii, in scopul de a intimida sau a obliga un guvern, populatie civila sau alt segment de acest fel, pentru a obtine unele avantaje politice sau sociale." Legat de actiunea terorismului, o afirmatie de nuanta si care contureaza bine lupta dificila impotriva terorismului este ca pricipalul pericol impotriva ordinii mondiale, nu consta doar in armarea nucleara puternica a unor state ci in fenomenul terorismului. Deoarece, securitatea impotriva terorismului nu poate fi vazuta tocmai prin numarul de tancuri si rachete, terorismul vizeaza populatia ca mijloc de presiune asupra populatiei si este foarte greu de depistat; serviciile secrete au aici un rol determinant. De exemplu, gruparea terorista Hamas, conform declaratiilor date de membrii acestei grupari, are la dispozitie in permanenta un numar de 5-20 membri care sunt dispusi in orice clipa sa comita un suicid terorist, cu motivatia de a ajunge la Allah.
Al Quida, fiind o grupare terorista de asemenea, este foarte bine cunoscut faptul ca membrii sunt foarte devotati iar suicidul terorist este prezent si in aceasta grupare. 
Gruparea a cunoscut o popularizare mondiala dupa incidentul de pe 11 septembrie 2001, cand doua avioane pilotate de doi teroristi, au lovit cele doua turnuri World Trade Center, cauzand aproximativ 3000 de morti si inca 6000 de persoane ranite grav.
Pe 11 septembrie 2001, ministrul taliban Wakli Ahmed Muttawakil a spus "denuntati-l pe cel care este in spatele acestui atac terorist." Urmatoarea zi, presedintele Americii pe atunci, George W. Bush a spus ca aceste actiuni sunt mai mult decat un act de terorism, sunt practic declaratii de razboi. 
Abdul Samal Zaeef a afirmat apoi pe 13 septembrie, ca talibanii iau in calcul extradarea lui Osama bin Landen daca se aduc probe solide ca acesta se afla in spatele atacului. Mai tarziu, in 2004, se va afla adevarul, in sensul ca insusi Osama bin Landen recunoaste ca el a planificat atacul de pe 11 septembrie 2001.
S-a crezut in politica de militarizare a Statelor Unite ale Americii, s-a crezut in forta uriasa pe care o are acest stat, in faptul ca investeste in armata mai mult decat investesc statele in top 5 la un loc. 
Trupele americane si in special cele britanice au dat startul, pe 7 octombrie, unui razboi de lunga durata si foarte dureros in Afganistan.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatia Internationala Privind Conflictul dintre Statele Unite ale Americii si Afganistan (2001-Prezent).docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Precis de Criminologie Clinica, Calin Scripcaru, Editura Litera, Iasi, 2009
2.Blackwater ascensiunea celei mai puternice armate private din lume, Jeremy Schahill, Editura Litera, Bucuresti 2009
Format electronic
3.http://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Afghanistan_(2001%E2%80%93present)#Origins_of_Afghanistan.27s_civil_war accesat 23.02.2014
4. http://www.scribd.com/doc/46760151/Subiectele-Dreptului-International-Public accesat 23.02.2014
5. http://www.revista22.ro/zece-ani-de-razboi-n-afganistan-10542.html accesat 23.02.2014
6. http://www.youtube.com/watch?v=_lfCbF2hDkI Never ending War in Afghanistan (documentar)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!