Sistemul Institutional Comunitar - Institutiile de Baza

Extras din referat Cum descarc?

1. PARLAMENTUL EUROPEAN este unica Adunare Europeana aleasa prin sufragiu universal .
Prima comunitate CECO ( Comunitatea europeana a carbunelui si otelului ) a avut inca din anul 1957 o " adunare comuna " .Tratatele de la Roma din anul 1957 au pus bazele CEE ( Comunitatea Economica Europeana ) si CEEA( Comunitatea Europeana a Energiei Atomice ) si au creeat fiecare aceleasi instante . Conventia din 25 martie 1957 propune infiintarea unei " Adunari unice " . Prin rezolutiile adoptate in 1958 si 1962 el se autodenumeste " Adunarea Parlamentara Europeana " si mai tirziu " Parlament European " , denumire consacrata oficial in anul 1986 .
Pina in anul 1979, cind a fost constituit noul Parlament care a fost ales prin sufragiu universal direct, Parlamentul era compus din 198 de membrii care erau desemnati de parlamentele nationale conform articolului 138 din Tratatul privind CEE . Intre anii 1979 si 1994 Parlamentul European a fost ales o data la cinci ani simultan in toate tarile Uniunii. Au fost desemnati 567 deputati din cele douasprezece tari .Odata cu admiterea Suediei , Austriei si Finlandei numarul reprezentantilor alesi in Palamentul European devine 626.
Prin Tratatul de la Amsterdam s-a adaugat la art.189 un aliniat nou care precizeaza ca "Numarul membrilor Parlamentului European nu poate sa depaseasca sapte sute ". Acest aricol a fost inlocuit in 2000 prin Tratatul de la Nisa precizindu-se ca numarul membrilor alesi nu poate sa depaseasca 732 . 
Nu este prevazuta o procedura unica de alegere a reprezentantilor si de aceea modul de alegere difera de la stat la stat , cele mai multe state aplicind votul proportional .
Tratatul de Amsterdam a prevazut in art.190 CE , ca Parlamentul cu avizul Comisiei si aprobarea unanima a Consiliului sa stabileasca in mod detaliat atributiile si prerogativele membrilor sai .
Sediul Parlamentului European este la Strasbourg . Parlamentul este condus de un presedinte ales pe o perioada de doi ani si jumatate , prin vot secret cu majoritate absoluta in trei tururi de scrutin la propunerea unui grup politic sau a cel putin 32 deputati .
Organele Parlamentului European sunt urmatoarele :
- Biroul format din presedinte , 14 vicepresedinti , 4 chestori
- Conferinta presedintilor grupurilor politice
- Secretariatul general
- Parlamentarii repartizati in cadrul celor 20 de comisii permanente
- Eurodeputatii 
Parlamentul European poate interveni prin mijloace eficiente atit in structura cit si in existenta altor organisme sau institutii precum si posibilitatea sa se informeze sau sa-si exprime parerea privind activitatile comunitare .
La originea fenomenului parlamentar a stat " impozitul consimtit " principiu care a fost abandonat odata cu trecerea de la sistemul contributiilor financiare la sistemul resurselor proprii .
Participarea la autoritatea decizionala tine cont de :
- initiative normative
- valorificarea consultarilor
- accesul la co-decizie
- avizul favorabil


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Institutional Comunitar - Institutiile de Baza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!