Sistemul institutional al Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Introducere2
1.1. Scurt istoric al principalelor institutii europene politice si economice2
1.2. Cadrul normativ de organizare si functionare al sistemului institutional European3
Cap. 2 Principii care stau la baza functionalitatii institutiilor europene4
2.1. Principiul respectarii drepturilor omului4
2.2. Principiul reprezentarii intereselor potrivit structurii mecanismelor comunitare;4
2.3. Principiul echilibrului in exercitarea competentelor institutiilor europene;5
2.4. Principiul autonomiei6
2.5. Principiul cooperarii.6
Cap. 3 Institutiile Europene7
3.1. Parlamentul European8
3.2. Consiliul Uniunii Europene14
3.3. Consiliul European16
3.4. Comisia Europeana17
3.5. Curtea de Justitie si Tribunalul de prima instanta20
3.6. Curtea de Conturi23
3.7. Bancile Europene.24
Cap. 4 Concluzii25
BIBLIOGRAFIE27
LEGISLATIE27
WEBOGRAFIE27


Extras din referat Cum descarc?

1.1. Scurt istoric al principalelor institutii europene politice si economice
La baza Europei Unite stau doua organizatii importante: Consiliul Europei ca organism politic si Comunitatea Economica Europeana ca organism economic. in cele ce urmeaza este prezentata pe scurt o istorie a infiintarii acestor doua organisme.
Putem sa spunem ca ideea de Europa unita a fost lansata de Winston Churchill, care in decembrie 1946 a infiintat in Marea Britanie, United Europe Movement. Tot in aceeasi perioada Raul Dautry a creat Consiliul Francez pentru Unitatea Europei si tot in decembrie1946 Henri Brugmans prezida deja Uniunea Europeana a Federalistilor. La inceputul anului 1947 exista o miscare Socialista pentru Statele Unite ale Europei sub presedentia lui Bob Edwars. in final toate aceste miscari si asociatii, la initiativa contelui Richard de Candenhove-Kalergi au dat nastere Uniuni Parlementare Europene, iar primul presedinte a fost Georges Bohy.
Primul congres al Europei s-a desfasurat in mai 1948 sub presedentia lui Winston Churchill. Congresul a lansat "mesajul europenilor", un act rezolutie care a influentat nemijlocit crearea institutiilor europene.
in iulie 1948, din initiativa guvernelor francez si belgian s-a consituit Adunarea Consultativa Europeana, constituita din reperzentanti ai Parlamentelor nationale.La costituirea Adunarii Consultative Europene au existat divergente intre Franta ,Belgia de o parte si Anglia de cealalta parte. Fata de ideea franco-belgiana, care pleda pentru o adunare desemnata de parlamentele nationale si investita cu autoritate, Anglia vedea in aceasta o "comisie de studiu" atent controlata. Rezultatul compromisului acestor idei a fost ca Consiliului Europei sa fie constituit din doua institutii:
-Adunarea Consultativa, compusa din "reprezentantii fiecarei tari membre".
-Comitetul de ministri (al Afacerilor externe), organism al reprezentantilor guvernelor, imputernicit cu luarea deciziilor.
Tratatul Constitutiv al Consiliului Europei a fost semnat la 5 mai 1949 de 10 tari: Franta, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Novergia si Suedia. 
La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial situatia economica a Europei era dezastruoasa. Prin planul ,,Marshall" SUA a intervenit decisiv, cu un ajutor economic masiv la reconstructia statelor din vestul Europei, profund afectate de razboi.
Pentru gestionarea acestui ajutor economic si pentru a crea legaturi economice puternice inte statele europene la 16 aprilie 1948 a fost creata Organizatia Europeana de Cooperare Economica.
Dupa o activitate de noua ani in cadrul OECE, formula integrarii a devenit foarte atractiva pentru Franta, Italia, Benelux si Germania, care in martie 1957 prin tratatul de la Roma infiinteaza Comunitatea Economica Europeana.
Marea Britanie, Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia si Elvetia folosind o formula de asociere, in ianuarie 1960, prin Conventia de la Stockholm creaza Asociatia Europeana a Liberului Schimb. CEE s-a dovedit in timp o institutie viabila si numarul membrilor ei a crescut continuu ingloband in timp si tarile din AELS.
1.2. Cadrul normativ de organizare si functionare al sistemului institutional European
Constituirea Comunitatilor Europene isi are originea in " vointa suverana a statelor", concretizata " intr-un sistem de tratate , in care s-au statuat modalitatile de functionare, atributiile si raspunderile organelor si institutiilor comunitare.
La randul ei, Uniunea Europeana a fost instituita pe baza unui Tratat, iar rolul institutiilor comunitare a fost precizat atat prin Tratatul de Uniune Europeana si Tratatul Comunitatii Europene, cat si prin Tratatul de la Amsterdam.
Asadar, intreg " sistemul European" a fost edificat " prin consimtamantul liber exprimat al statelor member:, care au convenit- prin negocierea si adoptarea mai multor tratate- sa constituie o organizatie cu o larga autonomie si cu institutii proprii indreptatite sa actioneze in limitele juridice reglementate prin Tratate. Normele emise pe parcursul anilor au alcatuit " ansamblul reglementarilor comunitare", adica dreptul comunitar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul institutional al Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. MAZILU, Dumitru - " Integrarea europeana. Drept comunitar si institutii europene", Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2001;
2. FUEREA, Augustin- " Instutiile Uniunii Europene", Ed. Universul juridic, Buc., 2002;
3. McCORMICK, John- " Sa intelegem Uniunea Europeana", Ed. Codecs, 2006;
4. MUNTEANU, Roxana- " Drept European:evolutie., institutii, ordine juridica", Ed. Oscar Print, Buc., 1996;
5. DIACONU, Nicoleta- " Sistemul institutional al Uniunii Europene", Ed. Lumina Lex, Buc., 2001;
6. MOREAU DEFARGES, Philippe- " Institutiile europene", Ed. Amarcod, Timisoara, 2002;
7. PREDESCU, Bianca- "Drept institutional comunitar", Ed. Cardinal, Craiova, 1995;
8. DUCULESCU, Victor- "Dreptul integrarii europene - Tratat elementar", Ed. Lumina Lex, Buc., 2003.
LEGISLATIE
1.Tratatul de la Maastricht;
2.Tratatul stabilind Comunitatea Economica Europeana;
3.Tratatul de la Amsterdam;
4.Tratatul de la Paris.
WEBOGRAFIE
1.http://www.europarl.europa.eu.
2.http://www.europeana.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!