Sistemul Fiscal al Belgiei

Extras din referat Cum descarc?

Organizare, conceperea si functionarea sa conduce la mutatii in viata sociala, economica si politica. Din aceasta cauza, un sistem fiscal trebuie analizat nu numai din perspectiva statica, ci si dinamica. Prin utilizarea sa ca instrument al deciziilor politice, sistemul fiscal este in acelasi timp generator si rod al politicii fiscale. El face sa functioneze diferite tehnici si mecanisme de prelevare a impozitelor si taxelor in scopuri politice, economice si/sau sociale.
Luarea in discutie a sistemului fiscal este importanta si necesara, intrucat, din modul in care acesta este construit si functioneaza, se pot desprinde concluzii referitoare la presiunea fiscala, politica fiscala si eficienta implicarii puterii publice in viata economica si sociala a unei societati.
Sistemul fiscal, urmareste realizarea obiectivelor politicii economice si ale celei sociale ale statului. Atunci cand devine frana in realizarea acestor obiective, societatea reactioneaza pentru reformarea lui, pentru a reorienta spre ceea ce ea considera a fi telul ei .
Abordari privind sistemul fiscal
A.Sistemul fiscal este vazut ca totalitatea impozitelor si taxelor dintr-un stat.
B.Se pune accentul pe elementele definitorii ale sistemului fiscal in general, il defineste prin prisma relatiilor dintre elementele care formeaza acest sistem.
Prima abordare se bucura de concizie si expresivitate, permitand o analiza pragmatica mai usoara si mai eficienta a modului in care este constituita si functioneaza. Una din definitii in cadrul acestei abordari considera sistemul fiscal "totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoane fizice si juridice care alimenteaza bugetele publice".
Alta definitie vede sistemul fiscal ca fiind "totalitatea impozitelor instituite intr-un stat, care-i procura acestuia o parte covarsitoare din veniturile bugetare, fiecare impozit avand o contributie specifica si un anumit rol regulator in economie". Pentru alti autori, "sistemul fiscal este totalitatea impozitelor in care componentele sunt in stransa legatura intre ele, ca si cu sistemul politic si aparatul socio-politic" .
Sunt autori ce considera ca sistemul fiscal ,,cuprinde un ansamblu de concepte, principii, metode, procese, cu privire la o multime de elemente(materie impozabila, cote, subiecti fiscali) intre care se manifesta relatii care apar ca urmare a proiectarii, legiferarii, asezarii si perceperii impozitelor si care sunt gestionate conform legislatiei fiscale, in scopul realizarii obiectivelor sistemului".
Fiscalitatea este expresia vointei politice a unei comunitati umane organizate, fixata pe un teritoriu determinat si dispunand de o autonomie suficienta pentru a putea, prin intermediul organelor care o reprezinta, sa se doteze cu o intreaga serie de reguli juridice si in special, fiscale.
Princiipiile sistemului fiscal belgian
Considerat de Adam Smith ca principiu definitoriu pentru un bun sistem fiscal, principiul echitatii fiscale este cerut nu numai din considerente de ordin filozofic, respectiv asigurarea unei dreptati sociale in materie de impozite, dar si din considerente de ordin practic, stiut fiind faptul ca un sistem fiscal inechitabil genereaza o stare de rezistenta din partea contribuabililor,care se materializeaza in amplificarea fenomenului de sustragere de la plata a obligatiilor fiscale. Mai mult decat atat, acumularea in timp a nemultumirilor populatiei poate contribui la caderea de la putere a factorilor politici, care nu isi contureaza politica fiscala pe criterii de echitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Fiscal al Belgiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!