Sistemul European de Protectie a Drepturilor Omului

Extras din referat Cum descarc?

1. Evolutia istorica a drepturilor omului in Europa.
Istoria drepturilor omului in Europa este marcata de o combinatie contradictorie intre progres intelectual si legislativ, pe de o parte, si, pe de alta parte, violari flagrante ale drepturilor omului, atat in coloniile dominate de puterile europene, cat si pe continent.
Primul act care trateaza problema drepturilor omului este reprezentat de o colectie de 35 de acte, elaborate in 1367, numita Statutele de la Kilkenny, in Irlanda. Acestea nu au fost aplicate niciodata, deoarece in anul urmator, autorul si sustinatorul lor cel mai important, ducele de Clarence, a fost fortat sa paraseasca Irlanda. Pe parcursul secolelor urmatoare, drepturile omului intra intr-un declin vizibil, forma cea mai vizibila a acestui declin fiind comertul cu sclavi, ce s-a desfasurat pe tot parcursul secolelor XV-XIX. In aceasta perioada apar insa actele de baza ale sistemului de protectie a drepturilor omului: Bill of Rights (1689, Marea Britanie) si Declaratia drepturilor omului si cetateanului (1789, Franta). La jumatatea secolului XIX intr-o serie de state din Europa sclavia este abolita, de exemplu in Rusia (1861) sau Olanda (1863). Inceputul secolului XX este marcat de un nou pas inainte in evolutia drepturilor omului si anume recunoasterea sufragiului universal (in Romania, in anul 1923). Secolul XX este insa marcat de unele dintre cele mai grave incalcari ale drepturilor omului, toate culminand cu atrocitatile comise de nazisti in timpul Holocaustului.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, se creeaza primele organizatii internationale cu scopul declarat de a proteja drepturile si libertatile fundamentale, precum Consiliul Europei si organismele din cadrul O.N.U. Cu toate acestea, au loc mai multe episoade de incalcari brutale ale drepturilor omului: torturarea algerienilor de catre armata franceza in timpul razboiului algerian pentru independenta dintre anii 1954 si 1962, sau torturarea si uciderea a peste 50000 de kenyeni in urma unei revolte (1954-1956). Si cu toate acestea, in aceasta perioada se semneaza cele mai importante acte ce creeaza cadrul juridic necesar pentru organizarea unui sistem de protectie al drepturilor omului: 
o Statutul Consiliului Europei, semnat la Londra, la 5 mai 1949;
o Conventia pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, adoptata la 4 noiembrie 1950, completata si modificata prin 13 protocoale aditionale;
o Carta sociala europeana, adoptata la 18 octobrie 1961;
o Conventia europeana de securitate sociala, semnata la 14 decembrie 1972;
o Conventia europeana asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor contra umanitatii, semnata la 25 ianuarie 1974;
o Conventia europeana asupra statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei, semnata la 15 octombrie 1975;
o Conventia europeana pentru reprimarea terorismului, semnata la 25 ianuarie 1977, s. a.
Acestea sunt primele acte care stabilesc cadrul sistemului european de protectie a drepturilor omului, dar numarul lor va creste mai ales in anii 90, dupa caderea U.R.S.S. Dintre toate aceste acte, locul de frunte il ocupa Conventia pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, pe care o vom trata in cele ce urmeaza.
2. Conventia pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Conventia pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale mai este cunoscuta si sub numele de Conventia europeana a drepturilor omului. A fost adoptata sub auspiciile Consiliului Europei cu scopul de a asigura protectia drepturilor si libertatilor fundamentale. Ea a fost deschisa pentru semnare la Roma pe data de 4 noiembrie 1950 si a intrat in vigoare in septembrie 1953. Obiectivul autorilor a fost de a face primii pasi pentru implementarea colectiva a unor drepturi enuntate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului din 1948, adoptata de O.N.U . Pe langa consacrarea unor drepturi si libertati civile si politice, Conventia a prevazut si un sistem de aplicare a obligatiilor asumate de statele contractante. Trei institutii au fost create in acest sens: Comisia europeana a drepturilor omului (infiintata in 1954), Curtea europeana a drepturilor omului (infiintata in 1959) si Comitetul de Minstri al Consiliului Europei, acest ultim organism fiind alcatuit din ministrii de externe ai statelor membre sau reprezentantii lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul European de Protectie a Drepturilor Omului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!