Sistemul de Drept Romano Germanic

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul este sistemul normelor stabilite sau recunoscute de stat, in scopul reglementarii relatiilor sociale conform vointei de stat, a caror respectare obligatorie este garantata de forta coercitiva a statului.
Dreptul nu este o creatie spontana si abstracta. Ca produs socio-istoric, el suporta influenta directa sau indirecta a factorilor sau elementelor care se infrunta pentru a-i determina substanta si a-i modela forma. 
De-a lungul timpului, dreptul a fost pus in situatia de a acoperi o gama cat mai larga de raporturi juridice. Reglementarile nu erau suficiente pentru a satisface nevoile juridice ale societatii in permanenta dezvoltare si schimbare. Chiar si obiceiul era depasit in fata unor elemente complet noi sau straine. Acesta este motivul pentru care, din cele mai vechi timpuri, cunoasterea altor sisteme de drept decat cele ale statului de referinta a fost esentiala.
In epoca contemporana sunt cunoscute urmatoarele mari sisteme juridice, impartite conform regulilor dreptului comparat, in:
- sistemul romano-germanic (francez si german, sistem din care face parte si tara noastra);
- sistemul anglo-saxon / common-law (cel englez aplicabil in Marea Britanie, dar si in numeroase tari ce au fost asuprite si exploatate multe secole de-a randul de Marea Britanie, cum ar fi: India, unele tari africane - ca de exemplu, Africa de Sud); 
- sistemele religioase si traditionale (de exemplu: dreptul musulman, dreptul ebraic, dreptul hindus, dreptul chinez traditional, cel japonez);
- sisteme cutumiare - din unele state africane.
Unii autori fac referire si la sistemul de drept socialist. Si in fostul sistem socialist a existat o reglementare unitara. Ceea ce a fost caracteristic tarilor socialiste a fost existenta unui stat social, care caracterizeaza implicarea statului in reglementarea in amanuntime a vietii sociale (exemplificam cu realizarea unei economii planificate). 
Daca putem da un exemplu de un sistem comun de drept, ne putem referi la ,,Sistemul European", care a facut mari progrese in a armoniza legislatiile nationale ale statelor membre. Ramane de vazut daca acest ,,Sistem European" va fi sau nu superior celorlalte sisteme ori reglementarilor nationale. 
Lumea contemporana se prezinta impartita in cateva mari sisteme sau familii de drept intre care, criteriul esential de deosebire il constituie tipul istoric de drept caruia ele ii apartin Formarea acestor mari familii juridice isi gaseste explicatia in apropierea sistemelor de drept din diferite tari ca urmare a transformarilor sociale petrecute in acestea.Fenomenul receptarii dreptului unui anumit stat de catre altele 
s-a repetat de mai multe ori in istorie, de exemplu, procesul de patrundere a dreptului roman intr-un mare numar de tari din Europa si din alte continente, ca America de Sud si Africa, sau cel al receptarii dreptului englez ,,common-law" in Statele Unite si in alte tari care au facut parte din imperiul colonial britanic. Actiunea de receptare a avut cauze dintre cele mai diferite: cucerirea militara, dominatia politica, economica sau ideologica, sau opera de unificare a legislatiei unor state, pentru care exemplul cel mai potrivit il reprezinta tarile scandinave.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Drept Romano Germanic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!