Sistemul de Drept

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Conceptul sistemului de drept
Sistemul dreptului ca structura interna a dreptului. Dreptul dintr-un stat se prezinta ca un sistem structurat potrivit anumitor criterii, determinate de unele cerinte obiective, principale.
Dreptul dintr-un stat ni se infatiseaza nu ca o simpla suma aritmetica data de totalitatea normelor juridice in vigoare, ci ca un ansamblu al acestora, structurate, organizate intr-un sistem pe baza anumitor principii.
In cadrul acestei unitati a dreptului, normele juridice se repartizeaza insa, dupa diferite criterii, in anumite grupe distincte cunoscute sub denumirea de institutii juridice si ramuri de drept. 
Prin urmare, sistemul de drept reprezinta structura interna a dreptului dintr-un stat, prin care se realizeaza unitatea normelor juridice si gruparea lor in anumite parti interdependente - ramuri si institutii juridice.
Sistemul dreptului sta la baza sistematizarii legislatiei in ambele forme: incorporarea si codificarea. Cunoasterea sistemului dreptului contribuie, totodata, la perfectionarea aplicarii si interpretarii dreptului, atragand atentia asupra legaturilor si interdependentei dintre diferitele norme si institutii juridice. 
Criteriile de constituire a sistemului de drept.
O problema fundamentala pentru studiul sistemului dreptului este aceea a stabilirii criteriilor care stau la baza diviziunii dreptului in parti interdependente - ramuri si institutii. Acestea sunt, in principal, urmatoarele: obiectul reglementarii juridice si metoda de reglementare.
Majoritatea autorilor sunt de acord ca la baza impartirii sistemului de drept in ramuri trebuie sa stea caracterul relatiilor sociale, reglementate de o grupa de norme de drept. Cu alte cuvinte, impartirea pe ramuri trebuie sa porneasca de la obiectul reglementarii juridice ca un criteriu principal, fundamental. 
Alaturi de criteriul obiectului, nu ne putem insa lipsi de metoda pe care statul o alege pentru reglementarea diferitelor categorii de relatii sociale, si care fac ca anumite norme, desi cu un obiect comun, sa se separe intr-o ramura aparte. Prin metoda se are in vedere modul in care statul actioneaza asupra unor relatii sociale. Astfel, unii autori au distins metoda egalitatii juridice a subiectelor sau metoda reglementarii autonome, metoda autoritara, metoda recomandarii etc. 
Obiectul reglementarii (specificul relatiilor sociale) reprezinta criteriul obiectiv de formare a ramurii de drept, iar metoda - criteriul subiectiv, determinat de vointa legiuitorului. 
Ramura de drept.
Pornind de la cele de mai sus, ramura de drept poate fi definita ca un ansamblu distinct de norme juridice legate organic intre ele, care reglementeaza relatii sociale ce au acelasi specific, folosind aceeasi metoda sau acelasi complex de metode.
Ramurile de drept nu sunt izolate unele de altele, ci se gasesc intr-o stransa interdependenta. In general, ramura de drept reprezinta unitatea mai multor institutii juridice legate strans intre ele prin obiectul lor si prin anumite principii si metode comune.
Institutia juridica cuprinde normele juridice care reglementeaza o anumita grupa unitara de relatii sociale, instaurand astfel o categorie aparte de raporturi juridice. IIn cadrul institutiei contractelor distingem numeroase alte institutii cum sunt cele ale contractului de locatiune, de furnizare etc.
Cercetarea sistemului de drept necesita intelegerea interactiunii intre partile componente ale sistemului de drept, a dinamicii lor, a legitatilor interne. 
Complexitatea ramurilor de drept se manifesta prin faptul ca, in cadrul unora dintre ele, mai multe institutii se pot grupa ca o subramura care poate face obiectul unei reglementari juridice distincte in forma de cod, regulament etc. 
Aparitia si existenta paralela a lui jus civilis si jus gentium a presupus extinderea comertului si un amestec al diferitelor popoare. Chiar impartirea in drept public si drept privat devine posibila si necesara numai dupa ce se destrama comunitatile familiare si ia proportie dezvoltarea proprietatii private. 
Cresterea influentei sociale si politice a bisericii in cadrul oranduirii feudale determina punerea bazelor dreptului canonic.
Dezvoltarea productiei de marfuri si a comertului, precum si aparitia unor legi legata de aceasta dezvoltare constituie premisa nasterii dreptului civil, ca si a dreptului comercial. O data ce au capatat o amploare deosebita si o conturare distincta - s-a simtit nevoia de a se desprinde intr-o ramura distincta normele ce reglementeaza relatiile financiare, aparand astfel ramura dreptului financiar.
Obiectul reglementarii juridice
In legatura cu obiectul reglementarii juridice trebuie subliniata importanta pe care o are o grupa mai larga de relatii sociale, strans legate intre ele prin trasaturi specifice, proprii, precum si caracterul pe care-l are reglementarea juridica a acestor relatii. Datorita varietatii relatiilor sociale, caracterul reglementarii juridice, insasi relatia juridica are trasaturi specifice care releva existenta de sine statatoare a unor categorii distincte de norme juridice, care intrunesc trasaturile unei ramuri distincte de drept. Deci, criteriul esential al distinctiunii diferitelor categorii de norme juridice il constituie sfera de relatii sociale care fac obiectul reglementarii juridice.
Metoda reglementarii juridice
Criteriul metodei reglementarii juridice completeaza acele argumente care ne permit sa intelegem mai bine distinctiunea dintre diferite categorii de norme juridice. In sistemul dreptului, s-au cunoscut si se cunosc diferite metode de reglementare juridica. Asa, de pilda, se intalneste frecvent metoda autoritarismului, metoda care presupune organizarea si reglementarea autoritara a raporturilor sociale de catre organele de stat competente. De asemenea, se cunoaste metoda autonomismului, in reglementarea unor relatii sociale. O asemenea metoda de regaseste, in primul rand, in sistemul contractual la baza incheierii contractului punandu-se autonomia de vointa.
Principiile dreptului
Principiile dreptului concura si ele, intr-o anumita masura, la completarea tabloului general al criteriilor ce stau la baza distinctiunii normelor juridice pe ramuri. Asa, de pilda, principiul repartitiei dupa munca este strans legat de reglementarea raporturilor sociale de munca, deci isi gaseste concretizare, in primul rand, in dreptul muncii. Principiul legalitatii isi gaseste concretizare in mai multe ramuri ale dreptului, dar aplicarea lui prezinta o importanta deosebita pentru ramura organizarii instantelor judecatoresti, influentand elaborarea si realizarea unor norme juridice specifice organelor de stat respective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Drept.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!