Sistemele Constitutionale din Romania si din Grecia

Extras din referat Cum descarc?

Constitutiile sunt adoptate intr-un anumit timp dar ele sunt destinate viitorului, reprezentand atat o reflectare a momentului adoptarii, cat si un program pentru istorie. 
O Constitutie este rezultatul al unor conditionari istorice, politice, sociale si economice specifice. Importanta ei pentru functionarea democratica a institutiilor statului si a societatii este esentiala, de vreme ce prin Constitutie se reglementeaza atat drepturile fundamentale ale cetateanului, cat si principiile de organizare si functionare a puterilor in stat. 
Tocmai de aceea, dreptul constitutional modern a impus principiul stabilitatii constitutionale, potrivit caruia modificarea legii fundamentale a unui stat trebuie sa intervina la intervale mari de timp, in functie de transformarile ce au loc la nivelul societatii, de periodicitatea si intensitatea lor. Cerinta revizuirii Constitutiei poate apare insa mai devreme decat ar accepta doctrina, din imperative obiective ce depasesc estimarile teoretice. 
Am ales aceasta tema deoarece ma pasioneaza foarte mult tot ceea ce are legatura cu Grecia si mi-am dorit sa aprofundez cunostintele referitoare la domeniul juridic al acestei tari. Cunoscand limba greaca destul de bine, mi-a fost mult mai usor sa gasesc materiale de studiu pentru realizarea acestui referat, prin traducerea unor articole sau a unor pasaje din carti.
Am ales Constitutia deoarece consider ca este esential ca fiecare cetatean sa cunoasca legea fundamentala a tarii sale. Orice sistem legislativ, inclusiv cel romanesc, are la baza acest set de valori fundamentale recunoscute ca atare de cetatenii statului si carora acestora trebuie sa li se supuna. Setul de valori fundamentale include drepturile si libertatile fundamentale ale omului, modul de organizare si functionare a institutiilor politice ale statului (puterile statului) cat si modul de organizare si functionare al economiei nationale.
Prin realizarea acestui referat am incercat sa evidentiez cele mai importante asemanari si deosebiri dintre acestea.
1.Generalitati privind cele doua Constitutii.
1.1.Constitutia Greciei -scurt istoric
Constitutia Greciei este legea fundamentala a Greciei. Ea a fost adoptata de cea de-a 5 a Adunare Constituanta a Greciei la data de 11 iunie 1975, forma actuala fiind cea rezultata in urma modificarilor din martie 1986 si din 2001. 
Grecia sau, pe numele sau oficial, Republica Elena, si-a declarat independenta fata de Imperiul Otoman in anul 1829. Grecii isi sarbatoresc independenta pe data de 25 martie.
Statutul politic al Greciei este acela de Republica Parlamentara Prezidentiala. Forma actuala a acestei denumiri a fost pusa in vigoare odata cu referendumul organizat in data de 8 decembrie 1974, prin care 70% din populatie a eliminat orice elemente monarhice ale sistemului constitutional.
Din 1975, Constitutia Republicii Elene a suferit doua revizuiri: una in 1986 si alta in 2001. 
Constitutia din 1975 cuprindea o serie de drepturi individuale si sociale care raspundeau nevoilor acelui timp. Statul de drept era protejat in mod efectiv si exista o prevedere privind participarea tarii la organizatiile internationale si, indirect, la Comunitatea Economica Europeana.
Constitutia din 1986 introducea un sistem guvernamental pur; definind sistemul politic al Greciei drept o Democratie Parlamentara cu Presedintele ca sef al statului. Cu alte cuvinte, sistemul este centrat in jurul Parlamentului, una dintre cele doua autoritati legislative ale tarii. Cealalta autoritate legislativa fiind Presedintele Republicii.
Constitutia din 2001 a introdus noi drepturi individuale (cum ar fi protectia identitatii genetice sau a datelor personale din procesarea electronica); a introdus noi reguli privind transparenta in viata politica (referitor, de ex. la finantele partidelor politice, cheltuielile electorale, relatiile proprietarilor media cu statul etc.), a reorganizat functionarea Parlamentului si a intarit descentralizarea. De remarcat faptul ca revizuirea din 2001 nu a privit nicio dispozitie majora referitoare la forma de guvernamant, fapt care o diferentiaza de cea din 1986.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemele Constitutionale din Romania si din Grecia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!