Sistemele Bugetelor Publice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sistemul bugetelor publice reprezinta un ansamblu complex de bugete autonome si independente, constituite conform legislatiei economico-financiare, care dau expresie procesului de constituire, la dispozitia statului, a fondurilor financiare necesare pentru realizarea obiectivelor de politica economica si sociala.

Din punctul de vedere economic, sistemul bugetelor publice evidentiaza sintetic fluxurile de constituire a veniturilor statului, al insitutiilor sale, concomitent cu repartizarea pe cheltuieli publice pentru destinatii (nevoi) de importanta comunitara, de ansamblu.

Din punctul de vedere juridic sistemul bugetelor publice reprezinta acte de autorizare care aproba prin lege venituile si cheltuielile publice pe parcursul exercitiului financiar-fiscal. Bugetul public national (alcatuit din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale teritoriale) poate fi caracterizat si ca un plan financiar macroeconomic, instrument de politica a statului in domeniul economic si social, document programatic al infaptuirii obiectivelor strategice al factorilor de decizie politica.

Ca tablou comparativ al veniturilor si cheltuielilor publice bugetul de stat exprima modelul de interventie a statului in economie, inclusiv in societate in ansamblul sau.

Bugetul public national exprima deasemenea intrumentele politicii fiscale, monetare si de credit ale factorilor de decizie macroeconomica la un moment dat. Prin sitemul bugetelor publice sunt reflectate modul cum resursele financiare pot fi mobilizate si repartizate pe prioritati destinatii tinand cont de criteriile de ratinalitate, eficienta, economicitate, performanta.

Aceste exigente si cerinte ale managementului performant sunt specifice principiilor bugetare clasice si moderne printre care: principiul anualitatii - obliga limitarea la o perioada de un an efectuarea cheltuierilor si incasarea veniturilor bugetrare. Principiul isi gaseste aplicarea in legea anuala privind bugetul de stat.

principiul universalitatii - obliga la inregistrarea veniturilor si cheltuieli lor totale - brute, fara omisiuni si/sau compensari; principiul unitatii - solicita ca toate veniturile si cheltuielile sa fie incluse intr-un focument unic.

principiul specializarii - impune restrictia ca un credit bugetar obtinut sa poata fi folosit doar pentru destinatia initiala, pentru care a fost solicitat.

principiul echilibrului - explica nevoia relatiei de egalitate, in dinamica, dintre veniturile si cheltuielile bugetare. Atat excedentul, cat mai ales deficitul bugetar prezinta semnale negative ale starii de sanatate precare la nivelul macroeconomic.

principiul publicitatii - precizeaza nevoia de dialog cu toate componentele societatii pe tot parcursul aprobarii si executarii activitatilor bugetare: elimina suspiciunea fraudelor in utilizarea banului public.

principiul unitatii monetare - impune obligatia exprimarii in unitatea monetara nationala a tuturor indicatorilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemele Bugetelor Publice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 863 cuvinte
Nr caractere:
24 391 caractere
Marime:
38.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
sisteme bugetare, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!