Sisteme partidiste și implicațiile acestora-abordare comparativă

Extras din referat Cum descarc?

I.RADACINI ISTORICE ALE PARTIDELOR POLITICE.
Recunoasterea oficiala a suveranitatii poporului si institutionalizarea acesteia in importante documente politico-juridice in secolele XVIII-XIX ,au constituit primul pas in asigurarea participarii cetatenilor la conducerea statului modern..Odata infaptuita aceasta participare ,prin sistemul electoral ,care a permis desemnarea de catre popor a reprezentantilor sai in parlamentul modern si,prin aceasta ,constituirea unui segment al guvernarii prin manifestarea vointei sale suverane ,s-a reforjat un fenomen sociologic intalnit in perioada de ascensiune a primelor tipuri de organizare a societatii sclavagiste si anume partidele politice. 
Partidele politice au cunoscut o apreciata inflorire in cadrul democratiei sclavagiste ateniene si apoi in timpul Republicii romane ,fiind insa vizibile pana tarziu in Imperiul Roman de Apus si ulterior in Bizantul imparatilor crestini. 
In epoca sclavagista partidele politice aveau o existenta efemera si erau mai mult sau mai putin organizate .Corespondentele acestor grupari politice ,aparute in perioada de formare a relatiilor de productie burgheze si apoi consolidate dupa victoria revolutiilor burgheze ,intruneau,unele trasaturi categoriale specifice partidelor existente ,de exemplu ,in polisurile grecesti sau ale partidelor ce-si disputau influenta politica in societatea romana. 
In Evul Mediu partidele politice au rezultat din desprinderea din anumite familii dinastice ,din varfurile claselor sociale sau din ierarhia Bisericii catolice ,a unor lideri care au organizat si au condus anumite grupari monarhice ,nobiliare sau religioase.Formatiunile politice respective erau compuse dintr-un grup restrans ,membrii acestuia erau legati intre ei nu numai prin interese comune si afinitati politice ci si printr-o anumita solidaritate de grup si disciplina consacrate intr-un statut sau ordin. 
Aceste formatiuni politice nu pot fi socotite inca partide politice in sensul modern al cuvantului.Ele sunt precursori istorici ai unor forme de organizare si actiune politica care s-a cristalizat ca factorii cei mai expresivi si mai activi ai politicului in epoca contemporana.Studierea conditiilor si formelor de manifestare a acestora este deosebit de utila pentru definirea si interpretarea fenomenului partidist. 
Burghezia a intuit rolul si functia partidelor ,vazand in ele instrumente de lupta impotriva feudalismului si a absolutismului monarhic.Odata cu revolutia burghezo-democratica din 1848 partidele politice moderne si-au desavarsit in scurta vreme fizionomia,fiind institutionalizate ca segmente importante ale sistemului politic.Partidele moderne s-au nascut in paralel cu aparitia sistemelor electorale si dezvoltarea parlamentelor moderne. 
Functia sociala a unor asemenea formatiuni sau forte politice a constat in stabilirea si extinderea unor noi legaturi operationale permanente intre guvernanti(puterea executiv si parlament)pe de o parte ,si cei guvernati,pe de alta parte.Aceste formatiuni politice s-au implicat tot mai activ in procesul de guvernare ,cel putin la nivelul sau organizational : in formarea structurii de guvernare(parlamentul si guvernul). 
II.CONCEPTUL DE PARTID POLITIC.
In cadrul societatii ,activitatea politica nu se realizeaza numai prin intermediul statului ,a organismelor si institutiilor ce tin de acesta ,ci si printr-o vasta si complexa retea de organizatii si institutii nestatale.In cadrul celor din urma se releva prin importanta ,rol si manifestare ,partidele politice. 
Partidele politice reprezinta structuri politice, avand un caracter organizat si permanent ,care ii grupeaza pe toti acei cetateni ce-si manifesta adeziunea fata de un anumit program ,exprimandu-si vointa de a actiona pentru dobandirea puterii politice in stat ,prin mijloace constitutionale ,si pentru aplicarea programului de guvernare al respectivului partid la nivel national. 
Edmund Burke ,unul din fondatorii gandirii politice engleze afirma ca un partid politic este ,,un corp de oameni animati de un principiu particular ,asupra caruia sunt de acord ,pentru a promova ,prin eforturile lor interesul national". 
Politologul francez Maurice Duverger mentiona in celebra sa lucrare ,intitulata ,,Sociologia politica" ca in prima jumatate a secolului trecut ,cand se vorbea de partidele politice ,se aveau in vedere in mod esential ideologiile mai degraba decat oamenii care le impartaseau si apartineau unui anumit partid.Intre cele doua razboaie mondiale ,politologia occidentala continentala si americana punea


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Partidiste si Implicatiile Acestora-Abordare Comparativa.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!