Sisteme de Jurisdictie a Muncii Salariate

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE 
2. SISTEME PRIN CARE SE REALIZEAZA JURISDICTIA MUNCII 3
3. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND SISTEMELE DE JURISDICTIE A MUNCII IN DIVERSE STATE 
4. CONCLUZII 
5. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca prevazute de reglementarile normativ in domeniu, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit acelorasi reglementari. In acest fel, jurisdictia muncii reprezinta intreaga activitate de solutionare de catre anumite organe a conflictelor de munca si a celorlalte cereri privind raporturile de munca si raporturile conexe acestora, inclusiv reglementarile referitoare la organele competente sa solutioneze astfel de conflicte si cereri, precum si la regulile procedurale aplicabile.
Din aceste considerente, in mare parte jurisdictia muncii este un atribut al instantelor judecatoresti, ca exceptie insa, conflictele de munca si celelalte cereri privind raporturile de munca si raporturile conexe acestora pot fi solutionate si de alte organisme prevazute expres de lege, conform unor proceduri special, ducind in acest fel al aparitia si dezvoltarea unor sisteme distincte prin care se realizeaza jurisdictia muncii salariate.
Astfel, remarcam ca sistemele respective difera de la un stat la altul, de la un grup de state a altul, deoarece acestea s-au format si s-au dezvoltat fiind influentate de un sir de diversi factori economici, sociali, istorici, politici care au adus schimbari in organizarea autoritatilor si proceselor privind jurisdictia muncii, a atributiilor, dar si a modalitatilor de solutionare eficienta a conflictelor si litigiilor care apar in cadrul raporturilor juridice ale dreptului muncii. 
In acest context, la etapa actuala, tinind cont de fenomenul europenizarii care a cuprins toate ramurile de drept, inclusiv si pe cea a dreptului muncii, inclusiv prin imbinarea diferitor tehnici, valori, mecanisme si forme de organizarea a sistemelor prin care se realizeaza jurisdictia muncii salariate, este important de a stabili care sunt in principal acele sisteme, ce trasaturi de manifestare le sunt caracteristice, si care tari au abordat un sistem sau altul, adaptindu-l la formele de organizare statala si sociala a acestor state. Drept rezultat stabilim ca, cunoasterea sistemelor de jurisdictie a muncii dispune de un grad ridicat de actualitate, mai ales prin faptul stabilirii formelor concrete de organizare si functionare a sistemelor respective, identificind in acest fel caracterul specific fiecarui sistem.
1. SISTEME PRIN CARE SE REALIZEAZA JURISDICTIA MUNCII
Constituind un domeniul dintre cele mai importante ale dreptului muncii, problemele jurisdictiei muncii au format obiectul unor permanente preocupari. Legislatia diferitor tari, in functie de traditiile, de specificul national si de dimensiunile concrete ale raporturilor dintre sindicate si patronate, au cautat, in mod permanent, sa gaseasca solutii eficace pentru a asigura rezolvarea litigiilor de munca intr-o maniera convenabila, garantindu-se totodata continuitatea proceselor de productie si evitarea oricaroor implicatii nedorite pe planul raporturilor sociale.
In acest fel, in domeniul jurisdictiei muncii se constata o mare diversitate a sistemelor de organizare a jurisdictiilor. Alegerea unui sistem sau al altuia este legata de traditiile democratice ale unor state, de gradul de organizare a miscarii sindicale, de mecanismele generale de infaptuire a drepturilor cetatenilor, de principiile si normele aplicabile in realizarea dreptului muncii, etc. Din acest considerent vom relata in cele ce urmeza despre sistemele care sunt utilizate in realizarea jurisdictiei muncii.
Jurisdictiile specializate constituie formele moderne de reglementare a litigiilor de munca ce au capatat in ultimii ani o tot mai larga audienta. Aceste jurisdictii specializate au avantajul de a supune litigiile spre solutionare, unor factori competenti ce dispun de pregatire de specialitate recunoscuta si care pot in consecinta, sa ofere maximum de acuratete si de eficienta solutiilor pe care le pronunta. Jurisdictiile specializate pot fi la rindul lor de doua feluri:
1.1 Organe autonome de jurisdictie a muncii. Asa tip de organe exista in Marea Britanie si in Germania, considerindu-se necesar ca tribunalele care pronunta solutii in litigiile de munca sa aiba o suficienta pregatire in domeniul respectiv, sa cunoasca foarte bine problemele muncii si sa se bucure de o deplina independenta si autonomie.


Fisiere in arhiva (2):

  • Sisteme de Jurisdictie a Muncii Salariate
    • sisteme de jurisdictie a muncii.docx
    • sisteme jurisdictie a muncii2.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!