Sisteme de asigurare a ordinii publice în Statele Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Drepturile omului sunt acele libertati, imunitati si beneficii stabilite in conformitate cu valorile contemporane, pe care orice fiinta umana este indeptatita sa le pretinda de la societatea in care traieste.
Libertatile si imunitatile se refera la protectia impotriva interventiei autoritatilor publice in sfera pivata.
Ele presupun, in acelasi timp, garantii in sensul actiunii pozitive a statului in scopul realizarii unor drepturi de natura economica, sociala si culturala, si nu in ultimul rand, protejeaza intreaga sfera a drepturilor negative si pozitive.
Scopul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului este recunoasterea si aplicarea universala si efectiva a drepturilor pe care ea le enunta, iar scopul Consiliului Europei este realizarea unei uniuni mai stranse intre membrii sai prin apararea si dezvoltarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. 
Libertatea de circulatie a persoanelor 
Prin Carta Drepturilor Fundamentale ale Omului nu se face diferente intre cetatenii Uniunii, astfel ca in art. 15 se stabileste ca orice persoana are dreptul la munca si dreptul de a exercita o functie aleasa sau acceptata in mod liber, orice cetatean al uniunii are libertatea de a-si cauta un loc de munca, de a lucra, de a se stablii sau de a prestata servicii in orice stat membru.
Resortisantii tarilor membre care sunt autorizati sa lucreze pe teritoriul statelor membre au dreptul la conditii echivalente de care beneficiaza cetatenii statelor membre.
Acordul Schengen
Cea mai importanta etapa in evolutia spre o piata interna reala, in care sa nu mai existe obstacole in calea liberei circulatii a persoanelor, este reprezentata de incheierea celor doua acorduri Schengen: Acordul Schengen (semnat la 14 iunie 1985) si Conventia de Implementare Schengen (semnata la 19 iunie 1990 si intrata in vigoare la 26 martie 1995). In prezent Conventia este semnata de 13 state membre; Irlanda si Marea Britanie nu sunt membre ale Conventiei, dar au avut posibilitatea sa opteze pentru aplicarea anumitor parti ale corpului de legislatie Schengen. Din momentul aplicarii Conventiei pentru Italia si Austria (1 aprilie 1998), au fost eliminate controalele la frontierele interne ale tuturor statelor semnatare, cu exceptia Greciei. In plus, Islanda si Norvegia (membre ale Uniunii Pasapoartelor Nordice) au statut de membrii de asociatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Asigurare a Ordinii Publice in Statele Uniunii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!