Simbolurile Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

(EXAMEN) 
Simbolurile Uniunii Europene sunt specificate in proiectul de constitutie al UE, in Partea IV, Dispozitii Generale si Finale, articolul 1. Majoritatea acestor simboluri au fost create de Consiliul Europei intre anii 1950 - 1960 fiind adoptate de Uniunea Europeana.
Drapelul european
Drapelul european simbolizeaza atat Uniunea Europeana, cat si, in sens mai larg, identitatea si unitatea Europei.Drapelul prezinta un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru. Stelele simbolizeaza idealurile de unitate, solidaritate si armonie intre popoarele Europei.Numarul stelelor nu are legatura cu numarul statelor membre, cercul fiind un simbol al unitatii. Desi steagul este asociat de obicei cu Uniunea Europeana, a fost folosit initial de Consiliul Europei, pentru a reprezenta acest continent ca un intreg.
Steagul a fost adoptat initial de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955, proiectul castigator apartinandu-i lui Arsene Heitz. De la inceput, Consiliul Europei a dorit ca acest steag sa fie folosit de alte organizatii regionale care doreau integrarea europeana.
Comunitatea Europeana l-a adoptat la 26 mai 1986. Uniunea Europeana, care a fost infintata prin Tratatul de la Maastricht in 1992 pentru a inlocui Comunitatea Europeana si a-i prelua atributiile, a adoptat de asemenea acest steag. De atunci, utilizarea lui a stat sub controlul atat al Consiliului Europei, cat si al Uniunii Europene.Steagul apare pe aversul tuturor bancnotelor euro, iar stelele pe monedele euro, precum si pe permisele de conducere si placutele de inmatriculare eliberate in tarile membre ale UE.
Numarul de stele de pe steag este fix (12), si nu are legatura cu numarul de state membre ale Uniunii. In 1953, Consiliul Europei avea 15 membri. S-a propus ca steagul sa aiba cate o stea pentru fiecare membru, si sa nu se schimbe la aderarea unor noi membri. Germania de Vest a obiectat la aceasta masura, deoarece unul dintre membri era regiunea disputata Saarland, iar o stea proprie ar implica suveranitatea acestei regiuni. Franta a obiectat la un proiect cu paisprezece stele, deoarece acest lucru ar fi implicat integrarea Saarlandului in Germania. In cele din urma, a fost adoptat numarul 12, ca simbol al perfectiunii, fara conotatii politice.
In decembrie 2009, Miroslaw Piotrowski, in numele Grupului ECR. - (PL) declara:" Doamnna presedinta, avand in vedere faptul istoric ca parintii fondatori ai Uniunii Europene au fost crestin-democrati: Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi, Robert Schuman si Jean Monnet, care si-au fondat constructia pe valori si simboluri crestine, va reamintesc ca drapelul adoptat de Uniunea Europeana, care infatiseaza un cerc de 12 stele aurii pe un fundal albastru si care atarna in spatele dumneavoastra, doamna presedinta, se refera la cele 12 stele de deasupra capului Sfintei Fecioare Maria - Revelatia Sfantului Ioan, capitolul 12."
Imnul european
In ianuarie 1972, Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei a adoptat un imn european iar in 1985, Sefii de Stat si de Guvern din tarile membre reuniti in cadrul Consiliului European, la Milano l-au adoptat ca imn oficial. Imnul este interpretat cu prilejul ceremoniilor europene. Alegerea acestei melodii ca imn subliniaza aspiratia spre valorile comune, unitatea in diversitate si idealurile de libertate, pace si solidaritate care stau la baza Uniunii Europene.
Versurile au fost compuse de Friedrich von Schiller, "Oda bucuriei"( Johann Christoph Friedrich von Schiller (n.10 noiembrie 1759, Marbach am Neckar, Baden-Wurttemberg - d. 9 mai 1805, Weimar), innobilat in anul 1802, a fost un poet si dramaturg german, considerat unul din ,,printii poeziei germane".Schiller s-a nascut in familia unui felcer din Marbach am Neckar in ducatul Wurttemberg din sudul Germaniei, care devine mai tarziu administrator al gradinilor curtii ducale. In 1773, la varsta de 14 ani, tanarul Schiller este inrolat la ordinul ducelui Karl Eugen in Academia Militara, institutie cu cel mai desavarsit spirit cazon, unde se va forma spiritul rebel al viitorului poet. Dupa opt ani incepe studiul medicinei, devenind in 1780 medic militar al unui regiment din Wurttemberg, dupa ce sustinuse o dizertatie cu titlul Uber den Zusammenhang der tierischen Natur des Menschen mit seiner geistigen (,,Despre relatia dintre natura animala si cea spirituala a omului" In 1785 editeaza revista Rheinische Thalia si, sub impulsul unui elan plin de optimism, scrie poezia Zur Freude (,,Catre bucurie"), care va fi transpusa muzical de Beethoven in finalul Simfoniei a IX-a, devenita imn al Uniunei Europene.).a fost dirijata de multi dirijori celebri, dintre care austriacul Herbert von Karajan , aranjamentul muzical fara text realizat de Herbert von Karajan,( Herbert von Karajan, ce are ca nume complet Heribert Ritter Karajanis (s-a nascut pe 5 aprilie 1908 la Salzburg si a decedat pe 16 iulie 1989 la Anif, o localitate aflata in apropiere de Salzburg. A fost unul dintre cei mai celebrii


Fisiere in arhiva (1):

  • Simbolurile Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Dan Vataman "Institutiile uniunii Europene "2012
- Dan Vataman "Istoria Uniunii Europene" Editura Pro Universitara ,2011
- Ludwig van Beethoven The Nine Symphonies The New Barenreiter Urtext Edition". Accesat la 13 noiembrie 2007.
- Dick Leonard, Ghidul Uniunii Europene, Edit. Teora, Bucuresti, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!